7.9 C
Larissa
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: «Είμαστε «πράσινοι» χάρη στην Κίνα»

Λάρισα: «Είμαστε «πράσινοι» χάρη στην Κίνα»

Της Λένας Κισσάβου
«Είμαστε «πράσινοι» χάρη στην Κίνα» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών (ΘΕΣΙΦ), κ. Νίκος Τζιουμάκης και εξηγεί πως η χώρα μας δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα και να αναπτυχθεί ο κλάδος της πράσινης ενέργειας, αν δεν υπήρχαν οι προσιτές τιμές του εξοπλισμού τους από βιομηχανίες της Κίνας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζιουμάκης υποστηρίζει ότι για πολλά χρόνια η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ήταν ασύμφορη οικονομικά για τους ενδιαφερόμενους, λόγω του υψηλού κόστους αγοράς του εξοπλισμού τους, που απέτρεπε μια τέτοια επένδυση.
Τονίζει ότι «Αυτό άλλαξε από το 2018 και μετά, όταν η παραγωγή εξοπλισμού τους (ινβέρτερ, πάνελ) πέρασε σε Κινέζικα χέρια και έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει η «πράσινη ενέργεια» στην Ελλάδα με χαμηλό κόστος και παράλληλα να διατηρήσουν τα φωτοβολταϊκά χαμηλές τιμές πώλησης της κιλοβατώρας.
Η επένδυση έγινε πλέον ελκυστική και ως εκ τούτου αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Αν δεν ήταν οι Κινέζοι δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα…». Σύμφωνα, με επενδυτικούς αναλυτές του χώρου «Στην Ευρώπη καταγράφηκε ρεκόρ εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί και ανταποκρίνονται στους στόχους για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, αυτό κατέστη δυνατό από την εισροή κινεζικού εξοπλισμού, προκαλώντας πτώση των κερδών των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Οι κυβερνήσεις άργησαν να στηρίξουν τη βιομηχανία, η οποία εμφανίζει πλέον σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που απειλούν τη βιωσιμότητά της.
Η Ε.Ε. σκοπεύει να καλύψει τουλάχιστον το 40% των αναγκών της για καθαρή τεχνολογία στην εγχώρια αγορά έως το 2030.
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι εγχώριοι προμηθευτές καλύπτουν λιγότερο από το 2% της ευρωπαϊκής ζήτησης για ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την επιχειρηματική ένωση «Solar Power Europe», και περίπου το 90% των εξαρτημάτων προέρχονται από την Κίνα. Ορισμένοι κατασκευαστές όπως η «Meyer Burger» κοιτάζουν επενδύσεις στις ΗΠΑ, αφού ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενίσχυσε τις φορολογικές περικοπές και τα κίνητρα για τους τελικούς καταναλωτές».
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Ως γνωστό, πολλά φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα αυτά που βρίσκονται στην πεδιάδα, καταστράφηκαν λόγω των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου (2023).
Σύμφωνα με το κ. Τζιουμάκη, οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών που υπέστησαν ζημιές, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων και των ανάλογων δικαιολογητικών από τον περασμένο Οκτώβριο (2023), ενώ περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στα φωτοβολταϊκά που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, έχουν γίνει αυτοψίες από κλιμάκια πραγματογνώμων και έχουν κατατεθεί στην «Αρωγή» όλα όσα προβλέπονται για την αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν το ύψος της αποζημίωσης.
«Δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση από την πολιτεία και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό της ζημιάς που πάθαμε θα αποζημιωθούμε, τι ποσοστό αποζημίωσης θα δοθεί στα ανασφάλιστα και στα ασφαλισμένα φωτοβολταΪκά αντίστοιχα, ποιες ζημιές θα καλύψουν…» τονίζει.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ
Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στη σύνδεση των φωτοβολταϊκών με τον ΔΕΔΔΗΕ, και αυτό κόστισε σε κάποιους που έπαθαν ζημιές, την ασφάλειά τους, σημειώνει ο κ.Τζιουμάκης.
Ειδικότερα αναφέρει «κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται να ασφαλίσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, εφόσον αυτά έχουν συνδεθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ και ως εκ τούτου όσοι είχαν ολοκληρώσει την κατασκευή τους αλλά βρίσκονταν στο στάδιο αναμονής της σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, βρέθηκαν ανασφάλιστοι».
Ο κ. Τζιουμάκης, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ στο αίτημά τους, ξεπερνά και τους 18 μήνες, γεγονός που στοιχίζει οικονομικά και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της επένδυσης, η οποία παραμένει ανασφάλιστη χωρίς υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη.
«Οι καθυστερήσεις του ΔΕΔΔΗΕ είναι μια χρόνια πληγή…» δηλώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία που καταστράφηκαν ολοσχερώς, με βλάβες στους ινβέρτερς (inverters) που είναι ο εγκέφαλος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Βραχυκύκλωσαν τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά τους συστήματα και αχρηστεύθηκε η εγκατάσταση.

eleftheria.gr 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα