Στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει στη Λάρισα το Πάρκο Επιχειρηματικής Καινοτομίας.

Το JOIST, όπως ονομάζεται, θα στεγαστεί σε παλιό βιομηχανικό κτήριο 1800 τ.μ. κοντά στον κόμβο της οδού Βόλου (ύψος Παλαιάς Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών).

Η παρουσία του αναμένεται να λειτουργήσει ως σταθμός για ακαδημαϊκά ιδρύματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άτομα με επιχειρηματικό πνεύμα, λάτρεις της καινοτομίας, αρχάριους και όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να μάθουν νέα πράγματα.

Το thessaliaeconomy.gr απευθύνθηκε στο τμήμα μάρκετινγκ του JOIST το οποίο μας απέστειλε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση η οποία έχει ως εξής:

Η επικοινωνία, η συνεργασία, η πρόσβαση και η διαχείριση πολύτιμων δεδομένων, η κοινωνική δικτύωση, τα καινοτόμα προϊόντα, η κυκλοφορία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, είναι μόνο μερικά από τα ζωτικά στοιχεία ενός μέλλοντος Phygital (συνδυασμός των λέξεων physical & digital). Εκεί όπου ο φυσικός κόσμος και ο ψηφιακός συνδυάζονται, για να αυξήσουν τον αριθμό των πραγμάτων που οι άνθρωποι μπορεί να επιτύχουν στη μετα-ψηφιακή εποχή. Αναζητώντας ένα μοντέλο που μπορεί να ενισχύσει και να συνδέσει αποτελεσματικά τις δημιουργικές ικανότητες της ακαδημαϊκής έρευνας και της επιχειρηματικής αγοράς, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) σχεδίασε και υλοποιεί το Πάρκο Επιχειρηματικής Καινοτομίας JOIST, στην πόλη της Λάρισας.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, έχοντας περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε προγράμματα καινοτομίας της ΕΕ, εντόπισε ένα κενό μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την άνιση κατανομή της ανάπτυξης και για τα δύο, επηρεάζοντας σημαντικά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό το κενό θα μπορούσε να γεφυρωθεί με το σχεδιασμό ενός μέρους  «κλειδί» που θα δώσει τη δυνατότητα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την εμπειρία της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία με τη σειρά της, θα δημιουργήσει ισχυρές εργασιακές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η μεταφορά καινοτόμων και ερευνητικών δεδομένων από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στην επιχειρηματική κοινότητα είναι από τους βασικούς στόχους του JOIST, το οποίο θα φιλοξενεί ανθρώπινο κεφάλαιο διαφορετικών υποβάθρων, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.

Το JOIST θα ενισχύσει τη διανομή και διαχείριση της γνώσης, το επιχειρηματικό πνεύμα, θα δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και θα προσφέρει εργασιακές πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς, σε τέσσερις θεματικές συστάδες (clusters), που περιλαμβάνουν την Ηλεκτρονική Υγεία (eHealth), την Εκπαιδευτική Τεχνολογία (Educational Technology), την Αγροτεχνολογία (AgroTech) και τον Ηλεκτρονικό Τουρισμό (eTourism).

Η συστάδα της Ηλεκτρονικής Υγείας επικεντρώνεται σε υπηρεσίες και πληροφορίες σχετικές με την υγεία, οι οποίες παρέχονται ή ενισχύονται σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, εστιάζοντας σε τεχνολογίες Virtual Reality (VR – Εικονική Πραγματικότητα) και Augmented Reality (AR – Επαυξημένη Πραγματικότητα).

Το σύμπλεγμα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας επικεντρώνεται στη βελτίωση του ευρέος φάσματος της μαθησιακής εμπειρίας χρησιμοποιώντας καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία διδασκαλίας, με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από πολύ αρχικά έως πολύ προηγμένα επίπεδα. Το σύμπλεγμα της Αγροτεχνολογίας είναι αφιερωμένο στην έρευνα, ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση νέων τεχνολογιών που απαιτούνται στη γεωργία και στην τροφική αλυσίδα, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά οφέλη και τη βιωσιμότητα τους.

Το σύμπλεγμα του Ηλεκτρονικού Τουρισμού επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν την επανάσταση στη διανομή τουριστικών πληροφοριών και πωλήσεων και να δημιουργήσουν συναρπαστικές αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες για τους ταξιδιώτες, τους προμηθευτές, τους ενδιάμεσους αλλά και κάθε είδους τελικό καταναλωτή.

Το συγκεκριμένο σχήμα των τεσσάρων συστάδων θα λειτουργήσει ως σταθμός για ακαδημαϊκά ιδρύματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άτομα με επιχειρηματικό πνεύμα, λάτρεις της καινοτομίας, αρχάριους και όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να μάθουν νέα πράγματα. Σε κάθε συστάδα ξεχωριστά, αλλά και συνδυάζοντας και τις τέσσερις, το JOIST θα καλλιεργήσει έναν «οικισμό» όπου οι επιχειρήσεις, τα συνδεδεμένα ιδρύματα και οι ενδιαφερόμενοι θα διασυνδέονται προκειμένου να αυξήσουν τα επίπεδα καινοτομίας και παραγωγικότητάς τους, ώστε να εξελιχθούν σε ισχυρούς ανταγωνιστές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, το JOIST έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ένα ευρύ συνδυασμό εταιρειών και φορέων και να προσφέρει μάθηση, δίκτυο, συνεργασία, παιχνίδι, εκθέσεις και ανάπτυξη.

Το JOIST είναι ένας βιομηχανικός χώρος 1800 τ.μ. που φιλοδοξεί να καλωσορίσει 65.000 επισκέπτες, να εκπαιδεύσει 9.000 μαθητές και να φιλοξενήσει 6.000 συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του, ως το μοναδικό Πάρκο Επιχειρηματικής Καινοτομίας στην Ελλάδα.

Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που αξιοποιούμε την πολύτιμη 15ετή εμπειρία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ώστε να υλοποιήσουμε ένα εγχείρημα όπως το JOIST. Καθώς τα γραφεία του iED μετακομίζουν στο JOIST το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε συνέδρια, σεμινάρια, πολιτιστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις και το πιο σημαντικό, να καλωσορίσουμε εταιρείες, οργανισμούς, μέλη , χορηγούς και υποστηρικτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τα καινοτόμα τους επιτεύγματα σε κάποια από τις τέσσερις συστάδες.

Αν αυτό που κάνετε θα μπορούσε να ταιριάξει και να αναπτυχθεί μέσω του JOIST, είτε πρόκειται για start-up, για μικρομεσαία επιχείρηση, για πανεπιστημιακό τμήμα ή/ και εργαστήριο, για ερευνητική ιδέα ή για μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας. Αυτός είναι άλλωστε ο τρόπος που οι δυνατές ιδέες γίνονται πραγματικότητα!

Website: https://joistpark.eu

Email: [email protected]

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2410626943