18.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα : Έρευνα για το διοξείδιο του άνθρακα της...

Λάρισα : Έρευνα για το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας

Είναι γνωστό ότι λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, προκαλείται αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που τελικά οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία εκτιμάται από τον ΟΗΕ ότι θα κυμανθεί από 2-6-4-8oC στο τέλος του αιώνα. Η Συμφωνία των Παρισίων του 2015, έθεσε ως στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε επίπεδα μικρότερα των 2oC.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού μεταξύ των άλλων μεθόδων, έχει προταθεί από την επιστημονική κοινότητα και η τεχνολογία της ταχείας αποσάθρωσης των πυριτικών ορυκτών, μέσω της οποίας γίνεται δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι το βασικό αέριο του θερμοκηπίου.




Αυτά τα ορυκτά υπάρχουν στο έδαφος αποτελώντας βασικά συστατικά τους, αλλά η ποσότητα και ο ρυθμός αποσάθρωσής τους είναι πολύ βραδύς. Μια τέτοια έρευνα ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΚΦΒ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπεύθυνος Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου και ως επιστημονικός σύμβουλος ο Δρ. Χρίστος Τσαντήλας, σε συνεργασία με την εταιρεία Fieldcode με έδρα τη Γερμανία που διατηρεί γραφείο στην Αθήνα (h;ps:/@eldcode.com/) Υπεύθυνη προγράμματος: Dr. Ingrid Smet, Γεωλόγος.
Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας με προσθήκη στα γεωργικά εδάφη σημαντικών ποσοτήτων πυριτικών ορυκτών επιταχύνοντας την αποσάθρωσή τους μέσω της άρδευσης των καλλιεργειών που αναπτύσσονται σε αυτά.
Η έρευνα διενεργείται στο Αχίλλειο Λάρισας σε καλλιέργεια βαμβακιού και στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις ΙΚΦΒ σε καλλιέργεια μηδικής.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2021 και τα προκαταρτικά αποτελέσματα θα είναι το αντικείμενο της παρουσίασης το επόμενο διάστημα.


Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη σχετική έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής οι συμμετέχοντες σε αυτήν οι : Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου, Δρ. Χρίστος Τσαντήλας και η Dr. Ingrid Smet επεσήμαναν τα εξής:

Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος, Δρ. Εδαφολογίας του ΓΠΑ, Ερευνητής, πρ. Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ.  “Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% από την προβιομηχανική περίοδο μέχρι σήμερα, προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, η οποία αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 1,1 οC. Για το μετριασμό και την αναστροφή αυτού του φαινομένου πρέπει να σταματήσει η συνέχιση της αύξησης των εκπομπών CO2 αλλά και να μειωθούν οι ποσότητες που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα.
Η γεωργία είναι μεταξύ των τομέων που συμμετέχουν στο φαινόμενο αυτό σημαντικά τόσο αρνητικά, συμβάλλοντας στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, όσο και θετικά μειώνοντας τη συγκέντρωση αυτών. Για τη δέσμευση CO2 της ατμόσφαιρας, εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι στη γεωργία.
Με την έρευνα αυτή διερευνάται η δυνατότητας της δέσμευσης CO2 της ατμόσφαιρας, με τη χρησιμοποίηση ορισμένων πυριτικών ορυκτών, τα οποία μπορούν να δεσμεύουν CO2 μέσω χημικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα ήδη στη φύση, αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό.
Με τη διενεργούμενη έρευνα διερευνάται η δυνατότητα αύξησης του ρυθμού δέσμευσης του CO2 με την εφαρμογή αυτών των υλικών σε αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και η μηδική, που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό για πρώτη φορά στον κόσμο.
Η επιβεβαίωση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, θα δημιουργήσει μια σοβαρή προοπτική, να υπάρξει μια σημαντική συνεισφορά της γεωργίας στον αγώνα μείωσης τουCO2 της ατμόσφαιρας”.

Ingrid Smet, Δρ. Γεωλόγος, Υπεύθυνη του τμήματος κλιματικής ουδετερότητας της Fieldcode. “Η Fieldcode, μια εταιρεία λογισμικού με έδρα στη Γερμανία, έχει μακροχρόνιο ιστορικό και βαθιά δέσμευση στην περιβαλλοντική ευθύνη. Πιστεύοντας ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι ένα επείγον ζήτημα, θέλει να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή. Η Fieldcode με τις υπηρεσίες της, όχι μόνο αντισταθμίζει όλες τις εκπομπές CO2 όσων χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, αλλά αφαιρεί ένα επί πλέον ποσό 10% CO2, μετατρέποντας έτσι τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε διαδικασίες μείωσης του CO2 της ατμόσφαιρας.
Για να γίνει αυτό, η Fieldcode επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε πολλαπλές ερευνητικές δραστηριότητες με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες απομάκρυνσης του CO2 από την ατμόσφαιρα. Με πρωτοβουλία της οργανώθηκε το παρόν Olivine Project σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, Λάρισα) στην Ελλάδα. Ο ολιβίνης είναι ένα ορυκτό που όταν έρχεται σε επαφή με το CO2 και το νερό «διαλύεται» δεσμεύοντας το σε ένα διαφορετικό μόριο. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες με πετρώματα που περιέχουν ολιβίνη. Η όλη προσπάθεια συνίσταται στην αύξηση της ταχύτητας της διαδικασίας δέσμευσης του CO2. Ο ολιβίνης, μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη και εφαρμόζεται σε γεωργικές εκτάσεις με αρδευόμενες καλλιέργειες. Οι κύριοι στόχοι αυτών των καινοτόμων πειραμάτων πεδίου είναι να διερευνηθεί η ποσότητα CO2 που μπορεί να αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα και πώς επηρεάζονται οι καλλιέργειες και η ποιότητα των εδαφών”.

Ελευθέριος ΕυαγγέλουΓεωπόνος Δρ. Εδαφολογίας, Ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ
“Eκτός από την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διερευνήσει και τη δυνατότητα αφαίρεσης CO2 από την ατμόσφαιρα. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει με την ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας της αποσάθρωσης συγκεκριμένων ορυκτών μέσω της οποίας δεσμεύεται CO2 της ατμόσφαιρας στο έδαφος σε ανόργανη μορφή, που έχει αρχίσει να μελετάται μόλις τα τελευταία χρόνια. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών σε συνεργασία με την Fieldcode συμμετέχει σε μια πρωτοποριακή έρευνα πεδίου στην οποία διαφορετικά ορυκτά που μπορούν να δεσμεύσουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα ενσωματώθηκαν στο έδαφος και δοκιμάζονται σε καλλιέργεια βάμβακος (στην αγροτική περιοχή του Αχιλλείου Λάρισας), και μηδικής (στο αγρό του Ινστιτούτου) υπό πραγματικές συνθήκες αγρού. Με την έρευνα επιδιώκεται να απαντηθούν τα ερωτήματα: Θα υπάρχει διαφορά στη δέσμευση του CO2 σε σύγκριση με τα εδάφη του μάρτυρα;
Η προσθήκη των υλικών επηρεάζει την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας; η ποιότητα του εδάφους επηρεάζεται από την προσθήκη των υλικών; Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τη πρώτη καλλιεργητική περίοδο στο βαμβάκι, δείχνουν ότι τα υλικά αυτά κατ’ αρχάς δεν επηρεάζουν την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού ενώ δεν επιβαρύνουν την ποιότητα του εδάφους. Περιμένουμε παρόλα αυτά στο διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων εδαφών, φυτών και νερών του Ινστιτούτου ένα καθαρό σήμα για τη δέσμευση του CO2 στο έδαφος καθώς παρόλη την προσπάθεια αύξησης του ρυθμού της αποσάθρωσης χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δοθούν μετρήσιμα αποτελέσματα της δέσμευσης του CO2 στο έδαφος”.

ertnews.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα