16.9 C
Larissa
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: «Γωνιές» και «Σπιτάκια» ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος στους...

Λάρισα: «Γωνιές» και «Σπιτάκια» ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος στους πολίτες

Της Λένας Κισσάβου

Οκτώ «Γωνιές ανακύκλωσης» που θα περιλαμβάνουν η κάθε μία τέσσερις ημιυπόγειους κάδους υποδοχής ισάριθμων ανακυκλώσιμων υλικών, δρομολογεί ο Δήμος Λαρισαίων, καθώς και την εγκατάσταση αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης -τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης»- που θα έχουν ανταποδοτικό όφελος στους πολίτες. Σε μια πορεία που έχει χαράξει για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου ανάπτυξης της καθαριότητας, ο Δήμος σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», καταθέτοντας πρόταση υλοποίησης όλων των παραπάνω. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η πρόταση κατατέθηκε στη Δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για την έγκριση χωροθέτησης των οκτώ «Γωνιών ανακύκλωσης» με συστοιχίες τεσσάρων υπόγειων κάδων, ακολουθεί η συζήτησή της στη Δημοτική Οικονομική Επιτροπή, για να πάρει τον δρόμο για έγκρισή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που εκτιμάται ότι θα κοστίζει περί το 1,500 εκατομμύριο ευρώ, ενώ αποτελεί ένα από τα προβλεπόμενα για χρηματοδότηση έργα στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον», με τίτλο «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων».ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων «Οι γωνιές ανακύκλωσης, θα αποτελούνται από συστοιχία τεσσάρων υπόγειων κάδων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν χωριστά τα τέσσερα ρεύματα υλικών συσκευασίας: χάρτινες, πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές. Ενδεικτικά ο απαιτούμενος χώρος θα είναι περίπου 16-20 τ.μ. για κάθε τετράδα κάδων, στις παρακάτω προτεινόμενες θέσεις:
-Γιάννουλη, στην πλατεία Μικρασιατών και συγκεκριμένα επί των οδών Βενιζέλου Κουλουψούζη -25ης Μαρτίου, Κωνσταντινουπόλεως.
-Φαλάνη, στην πλατεία επί των οδών Βενιζέλου και Αμπελώνος.
-Τερψιθέα, σε παρκάκι στις οδούς Καραμανλή και Σωκράτους.
-Κοιλάδα, στην πλατεία, απέναντι από το Κοινοτικό Μέγαρο.
-Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
-Στην πλατεία «Αλησμόνητων Πατρίων» στο Αβέρωφ.
-Στην οδό Κραννώνος, ανάμεσα στο πάρκο και στο πάρκινγκ.
-Στη Νεάπολη, σε εσοχή πεζοδρομίου που εφάπτεται με το κτίριο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, επί της οδού Τ. Λειβαδίτη.
Εναλλακτικές θέσεις:
Τα παραπάνω ισχύουν με την επιφύλαξη του να προκύψουν εμπόδια λόγω ύπαρξης δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας που δεν είναι ορατά ή άλλα κωλύματα. Για τον λόγο αυτόν προτείνονται και ακόλουθες τρεις εναλλακτικές θέσεις: στην πλατεία Α.Τ.Α., στην οδό Σίφνου στη συνοικία Ηπειρώτικα και στο πάρκο Μπουκουβάλα επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.
Η αύξουσα σειρά των θέσεων αποτυπώνει την προτεραιότητα με την οποία η υπηρεσία προτίθεται να χωροθετήσει τις γωνιές ανακύκλωσης.
Η επιλογή των σημείων χωροθέτησης έγινε με τα κριτήρια της ύπαρξης επαρκούς χώρου, της εγγύτητας σε σχολικές μονάδες καθώς και της κάλυψης πιο απομακρυσμένων κοινοτήτων όπως οι τέσσερις κοινότητες Γιάννουλη, Φαλάνη, Τερψιθέα και Κοιλάδα».
Όπως προαναφέραμε, η πρόταση περιλαμβάνει και την προμήθεια απορριμματοφόρου για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και την προμήθεια αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης.
Ειδικότερα, τα αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης αφορούν τα γνωστά ως «σπιτάκια ανακύκλωσης», με υποδοχές διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία θα έχουν ανταποδοτικό όφελος στους πολίτες. Ανάλογα με τη χρήση που θα αποφασίσει να κάνει ο Δήμος Λαρισαίων, αυτά θα λειτουργούν είτε με χρήση κάρτας ανακυκλωτή ή με έκδοση κουπονιών ανά τεμάχιο απόβλητου υλικού, για την παροχή οικονομικού οφέλους προς τον πολίτη που θα ρίχνει τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια του.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα