14.9 C
Larissa
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Ιγκουάνα και... αράχνες γλυκιά μου

Λάρισα: Ιγκουάνα και… αράχνες γλυκιά μου

Του Κώστα Γκιάστα

Ο Λάζαρος και ο Μήτσος ήταν αχώριστοι φίλοι. Ο ένας βέβαια ήταν άνθρωπος και ο άλλος ιγκουάνα.



Τους μάθαμε από την τηλεοπτική σειρά «Είσαι το ταίρι μου» και μάλιστα σε μια εποχή που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ καλή. Ε, δεν ήθελε και πολύ κάποιοι να σπεύσουν να αγοράσουν αυτό το εξωτικό ζώο.

Από τότε που παίχτηκε η σειρά, πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια και τα ιγκουάνα άρχισαν να πληθαίνουν στην Ελλάδα. Αρκετά εξ αυτών βρέθηκαν στη Λάρισα, αλλά ένα κατέληξε -άγνωστο πως- τυλιγμένο σε σακούλα δίπλα σε κάδο σκουπιδιών. Ιστορία που προξένησε μεγάλη εντύπωση σε όλους αλλά την ίδια ώρα αποκάλυψε και μεγάλο ενδιαφέρον για τη διάσωσή του.

«Πολλά τηλέφωνα δεχτήκαμε μια ημέρα μετά τη δημοσίευση. Απ’ όλη τη Θεσσαλία μάς έπαιρναν τηλέφωνο για να το υιοθετήσουν. Βέβαια το ζώο είχε φύγει για την Αθήνα».

Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο άνθρωπος που πήγε και ανέλαβε την κατάσταση, όταν ενημερώθηκε ο Δήμος για την ύπαρξη του ζώου κοντά στη Λεωφόρο Καραμανλή. Ως ειδικός και αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Πανίδας εξηγεί πως ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν σε επαφή με κάτι τέτοιο. «Η αλήθεια είναι πως όταν το αντίκρισα, επειδή ήταν πολύ μεγάλο, κάπου δίστασα, αλλά τελικά το ζώο ήταν γλυκύτατο».

Αν και έχει τεράστια γνώση γύρω από την πανίδα της χώρας μας, δεν διαθέτει πολλές γνώσεις γύρω από τέτοιου είδους εξωτικά ζώα, «ήξερα όμως πως δεν δαγκώνουν, αλλά το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι η ουρά τους. Καλύτερα να σε δαγκώσει σκύλος, παρά να σε χτυπήσει ουρά από ιγκουάνα. Είναι σκληρή και με ακίδες». Πού να ήξερε ο άνθρωπος το 2018 όταν συστάθηκε εν λόγω τμήμα για την απομάκρυνση των κορακοειδών πως θα κληθεί να αναλάβει και τέτοιες περιπτώσεις. «Ασχολούμαστε κυρίως με τα είδη της άγριας πανίδας και πουλιά. Ερωδιούς, γεράκια, αετούς, κιρκινέζια, τσαλαπετεινούς, μπούφους, κουκουβάγιες» λέει ο άνθρωπος που έχει γίνει γνωστός κρατώντας τα απογεύματα στα κεντρικά σημεία της Λάρισας τη Χαρούλα, το γεράκι.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουμε περιστατικά με είδη της άγριας πανίδας που τα μαζεύουμε και τα περιθάλπουμε. Κάποια από αυτά, όταν είναι σε καλή κατάσταση, τα εκπαιδεύουμε έτσι ώστε να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και τα απελευθερώνουμε».

Όσα όμως χρήζουν ιατρικής βοήθειας παίρνουν τον δρόμο για την Αθήνα και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», όπως έγινε και με το ιγκουάνα. «Ως ψυχρόαιμο ήταν στα όρια της επιβίωσής του γιατί είχε υποθερμία. Ίσως να έμεινε όλη νύχτα έξω». Νοέμβρης μήνας δύσκολο για ένα τέτοιο ζώο. Αμέσως όμως το ζέσταναν και του έδωσαν να φάει πράσινα λαχανικά. Με συνοδεία θερμοφόρας πήγε στην πρωτεύουσα. Πώς όμως φτάνει ένα τέτοιο ζώο στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Γιώργο Χριστοδούλου, η διαδικασία υπόκειται σ’ έναν πανευρωπαϊκό νόμο που ορίζει το πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κάποια είδη της παγκόσμιας πανίδας. «Εφόσον έχεις άδεια και προέρχονται από ελεγχόμενο περιβάλλον, όχι άγρια αλλά από εκτροφή, μπορείς να το πάρεις. Αν έχεις τα χαρτιά που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου τότε ναι, μπορείς να το κατέχεις νόμιμα».

ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ…
Ο Χρήστος Κογιάνης είναι ένας έμπειρος και γνωστός κτηνίατρος στη Λάρισα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό εξηγεί ότι τα προηγούμενα χρόνια τού έφεραν πολλά ιγκουάνα. Θυμάται πως όλα ξεκίνησαν προ 15ετίας…

«Αυτά τα ζώα θέλουν ιδιαίτερη θερμοκρασία και περιβάλλον γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούσαν αρκετές λάμπες πυρακτώσεως και χώμα». Κατάσταση που, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, προκαλεί πολλές μυκητιάσεις, αλλά και το χειρότερο είναι πως προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

«Ενώ αυτά τα ζώα κανονικά ζούνε 50-70 χρόνια και φτάνουν στο μέγεθος ενός καναπέ και η ουρά τους, άλλη τόση, στην Λάρισα σπάνια βλέπαμε τέτοια μεγέθη. Αρκετά από αυτά έχαναν τη ζωή τους πρόωρα, δηλαδή μέσα σε 3-5 χρόνια». Ο ίδιος μάλιστα έχει εμπειρία από ιγκουάνα, αφού χρειάστηκε να χειρουργήσει κι ένα από αυτά. Θυμάται για λογαριασμό της «Ε» πως του έχουν φέρει στον χώρο του, στην οδό Καραθάνου, πολλά περίεργα ζώα για τα δεδομένα της πόλης. Δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του ένα φίδι τεραστίων διαστάσεων που το είχε τυλιγμένο στον λαιμό του, κάποιος ως συνέχεια του παλτού του.

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ PET SHOP

Το κατάστημα του Αρχοντή Ευσταθίου είναι … Amazonios όνομα και πράμα καθώς εκεί μπορεί ο καθένας να βρει ό,τι ζώο επιθυμεί. Αυτό κάνουν επί σειρά ετών και οι Λαρισαίοι ακόμη και με τις πιο περίεργες προτιμήσεις για κατοικίδια.
«Έχουν πολλά και διάφορα ζώα στα σπίτια τους οι συμπολίτες μας. Κουνέλια, ψάρια, φίδια, ιγκουάνα, ακόμη και αράχνες». Όταν του ζητάμε να γίνει πιο συγκεκριμένος, μας λέει «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ταραντούλες».

Πόσο πάει όμως η τιμή σ’ ένα ζώο όπως το ιγκουάνα; τον ρωτάμε, για να απαντήσει πως «είναι ανάλογα με το μέγεθος στα ιγκουάνα. Ξεκινάει από μερικές δεκάδες ευρώ και μεγαλώνει ανάλογα» λέει και εξηγεί πως ακόμη και σήμερα υπάρχει ζήτηση, παρά το γεγονός πως τα οικονομικά δεν είναι και τόσο ανθηρά.

Για να μεγαλώσει όμως καλά το ιγκουάνα, χρειάζεται καλή θερμοκρασία ειδικά τον χειμώνα και σωστή τροφή.
Και από ταχύτητα και συμπεριφορά; «Αν και αργό δεν είναι δύσκολο να σου φύγει…» λέει χαρακτηριστικά, Αρχοντής Ευσταθίου που δεν έχει άδικο. Άλλωστε και ο «Μήτσος», το ιγκουάνα της τηλεοπτικής σειράς είχε χαθεί σε ένα γύρισμα στο Πεδίον του Άρεως και έτσι για τα τελευταία επεισόδια η παραγωγή έπρεπε να αναζητήσει διαφορετικό ερπετό για ενσαρκώσει τον ρόλο.
Μήπως τελικά ήταν ο Μήτσος αυτός που βρέθηκε στη Λάρισα; Κανείς δεν θα μάθει, καθώς μόνο ο Λάζαρος μπορούσε να «ακούσει» όσα του ψιθύριζε στο αυτί ένα ιγκουάνα…

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα