Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Μικρό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας δύο ηλικιωμένοι Βολιώτες, οι οποίοι ασέλγησαν σε βάρος δύο κοριτσιών, μιας 6χρονης με νοητική υστέρηση και της 9χρονης αδελφής της. Οι δύο αδελφές, το 2008 η 6χρονη και το 2018 η 9χρονη, έπεσαν θύματα των δύο μεσήλικων τότε ανδρών, αγνώστων μεταξύ τους που έδρασαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ενός 79χρονου σήμερα που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ήταν γείτονας της οικογένειας και με διάφορα προσχήματα ξεγέλασε τη μικρή και προχώρησε σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 6χρονης, που όπως αναφέρθηκε και χθες στο Δικαστήριο έχει μέτρια νοητική υστέρηση. Αλλά και ενός 81χρονου σήμερα που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν ως οικογενειακό φίλο και προχώρησε σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 9χρονης, ενώ παραθέριζαν σε παραλία της Νέας Αγχιάλου.
Μπορεί οι δύο ηλικιωμένοι άνδρες στις απολογίες τους να αρνήθηκαν και χθες (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) τις κατηγορίες, ωστόσο η ακροαματική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από την αγνότητα της συμπεριφοράς του 21χρονου σήμερα κοριτσιού, που με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και με λεπτομέρειες περιέγραψε τα όσα βίωσε πριν 15 χρόνια.
«Δεν μπορεί αυτά να αποτελούν αποκύημα της φαντασίας», «δεν άφησε περιθώρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της έδρας, με αφορμή την κατάθεση της 21χρονης, παραπέμποντας μάλιστα στις απαντήσεις επιστημονικού προσωπικού για το θέμα της νοητικής υστέρησης, προτείνοντας την ενοχή των κατηγορουμένων, όχι για κατάχρηση όπως παραπέμφθηκαν, αλλά για τέλεση ασελγών πράξεων και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη ξεκίνησε χθες, με την 21χρονη να περιγράφει πως ο γείτονας την προσκαλούσε στην επιχείρηση που διατηρούσε δίπλα από το πατρικό της λέγοντας «… έλα να σου δώσω καραμέλες» και στη συνέχεια τη θώπευε στο στήθος και στο γεννητικό της όργανο «μέσα από το εσώρουχο». Προτρέποντας μάλιστα το 6χρονο κορίτσι πως «δεν θα το πεις στη μαμά και στον μπαμπά, αυτό θα είναι το μυστικό μας». Όπως και στο παραπεμπτικό βούλευμα, σημειώνεται ο 79χρονος «εντός των ετών 2008 και 2009 και περισσότερες από μία φορές» στον Βόλο και εντός της επιχείρησης «που διατηρούσε πλησίον της οικίας» της 6χρονης (σ.σ. μαθήτριας τότε της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου), «εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ήταν ανίκανη να αντισταθεί λόγω της μέτριας νοητικής της υστέρησης και της μικρής ηλικίας της και αυτός ήταν γείτονάς της, την ώρα που αυτή έπαιζε έξω από το σπίτι της, την καλούσε να έρθει στον χώρο εργασίας του και δίνοντάς της καραμέλες, την πλησίαζε και τη θώπευε τόσο στην περιοχή του στήθους της, βάζοντας το χέρι του μέσα από την μπλούζα της, όσο και στα γεννητικά της όργανα, βάζοντας το χέρι του κάτω από το εσώρουχό της και κατεβάζοντας το παντελόνι της».
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ένας 81χρονος φίλος των γονέων των κοριτσιών, από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018 «και περισσότερες από μία φορές», σε παραλία της Ν. Αγχιάλου Μαγνησίας, «όπου αυτός πήγαινε για μπάνιο καθημερινά, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ήταν σε κοινή παρέα με τους γονείς» της 9χρονης «απομάκρυνε την ανήλικη από τους γονείς της και πηγαίνοντάς την μέχρι το αυτοκίνητό του, εκεί της έδειχνε στο κινητό του βίντεο ερωτικού περιεχομένου». Στο Βούλευμα περιγράφεται, τι έπραξε ο 80χρονος «επιστρέφοντας από μπάνιο στη θάλασσα και έχοντας μαζί του» την 9χρονη «αφού μπήκαν στην μπανιέρα γυμνοί», αλλά και μετά «ευρισκόμενοι στην κρεβατοκάμαρα της οικίας του».

ΤΑ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σημειώνεται πως η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από πολλά χρόνια από το Ειδικό Σχολείο Βόλου που φοιτούσε η μαθήτρια, η οποία εξομολογήθηκε τα όσα βίωσε στον χώρο εργασίας του γείτονα. Αποκάλυψη που συνέβαλε στο να γίνουν γνωστά μεταγενέστερα τα όσα έζησε και η αδελφή της από τον άλλοτε οικογενειακό φίλο των γονέων της. Στο πλαίσιο της δίκης χθες κατέθεσε η μητέρα των κοριτσιών (σ.σ. ο πατέρας απεβίωσε, ενώ πρωτόδικα είχε καταθέσει) με την πρόεδρο του Δικαστηρίου να επικεντρώνεται στον χειρισμό του θέματος από την οικογένεια, όταν πληροφορήθηκαν τα όσα πρώτη κατήγγειλε η 6χρονη κόρη. Με τη μητέρα να αποσαφηνίζει πως είχε κάνει παρατήρηση στον πρώτο κατηγορούμενο, ενώ για τον δεύτερο κατηγορούμενο τόνισε ότι δεν είχε καταλάβει κάτι, και πως του είχε δείξει εμπιστοσύνη επειδή παραθέριζαν μαζί.
Στο πλαίσιο της δίκης μεταξύ άλλων κατέθεσε και ψυχολόγος, ενώ στις απολογίες του οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με τον 79χρονο να κάνει λόγο για πλεκτάνη. Το ΜΟΕ υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους για ασέλγεια και μετά την αναγνώριση ελαφρυντικών επέβαλε στον 79χρονο ποινή φυλάκισης 4 ετών και στον 81χρονο ποινή φυλάκισης 5 ετών (καθώς κρίθηκε ένοχος και για επιμέρους πράξεις στο σπίτι του), ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο της επιτήρησης από Επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής, σε εξαμηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηλικιωμένοι, πρωτόδικα επίσης κρίθηκαν ένοχοι με ποινές κάθειρξης συνολικά 8 και 9 ετών αντίστοιχα. Μάλιστα το ΜΟΔ Λάρισας είχε αποφασίσει η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και να εκτιθεί η ποινή κατ’ οίκον, καθότι άνω των 70 ετών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr