10.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Κρατάμε ανοιχτούς τους δρόμους της Τέχνης

Λάρισα: Κρατάμε ανοιχτούς τους δρόμους της Τέχνης

Για την κρίση που βιώνει ο πολιτισμός λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, την επόμενη μέρα και τις αλλαγές που έρχονται, τον τρόπο που έδρασε ο Δήμος Λαρισαίων-Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών για τη στήριξη των καλλιτεχνών και τη συνέχιση θεσμών και εκδηλώσεων, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της τέχνης με τις αποκαλύψεις νοσηρών φαινομένων, συζήτησαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας με τίτλο «Πολιτισμός εν μέσω πανδημίας – Οι προκλήσεις και η επόμενη μέρα».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Πάνος Σάπκας, αναφέρθηκε στο πρώτο σοκ που ήρθε με το ξέσπασμα της πανδημίας που ευτυχώς δεν κράτησε πολύ, καθώς πολύ σύντομα η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε το σλόγκαν «Ο Πολιτισμός δεν κατεβάζει ρολά». Ο αντιδήμαρχος έκανε έναν μίνι απολογισμό των θεσμών και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Δήμου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για τη στήριξη και την ενθάρρυνση των ανθρώπων που εργάζονται για τον πολιτισμό με χρηματοδότηση παραγωγών και τόνισε ότι πάση θυσία πρέπει να ανοίξουν και πάλι οι χώροι του πολιτισμού όπου έχει αποδειχθεί ότι τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό.
Επιπλέον ανέφερε πως: «Οι αλλαγές που έρχονται σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι μεγάλες. Ο πολιτισμός όμως είναι εκείνος που θα καθορίσει το πρόσωπο των αλλαγών. Ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης κρίσης οι τέχνες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Όλες οι δομές του Δήμου το Δ.Ω.Λ., η Δημ. Σχολή Χορού, η Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ο Τιριτόμπα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σε αυτήν τη δοκιμασία. Τίποτα όμως δεν αντικαθιστά την ζωντανή επαφή. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε, δε σώσαμε τη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους του τόπου μας που εργάζονται για τον πολιτισμό».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ. Κυριακή Σπανού, μίλησε για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο και για την αξιοπιστία του καλλιτέχνη γενικότερα, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός εκφράζει αξίες που μας ενώνουν. «Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής. Αυτήν την περίοδο είμαστε μάρτυρες αποκαλύψεων και νοσηρών φαινομένων και είναι ανάγκη να μιλήσουμε για την κακοποίηση. Ο καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος στον οποίο προσβλέπουμε και έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε ότι διακατέχεται από ένα σύστημα αξιών. Η πανδημία είναι μια ευκαιρία για να λογαριάσουμε πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα. Αυτή η έκπτωση σώματος, ψυχής και μυαλού πρέπει να σταματήσει, γιατί αλλιώς δε θα πάμε μακριά. Πρέπει να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τη νέα γενιά και η επόμενη μέρα να μην είναι μόνο το αποτέλεσμα που παράγουμε, αλλά και η εμπιστοσύνη που χτίζουμε μεταξύ μας και με το κοινό. Η τέχνη είναι ένα πεδίο αγωνιστικό, ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά χρειάζεται να είναι ανοιχτός» σημείωσε, μεταξύ άλλων. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι άνθρωποι του πολιτισμού, αλλά και του Δήμου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να συζητούν, καθώς όπως είπε «η επόμενη μέρα δε θα μας βρει ίδιους».



 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ
Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, Χρήστος Κτιστάκης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη του πολιτισμού και τη συνέχιση των δράσεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ υπογράμμισε ότι παρότι ο πολιτισμός βρέθηκε στο στόχαστρο αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά ότι δε σταματά και η τέχνη συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Η τέχνη θα βρει τον τρόπο να κοινωνήσει, ο πολιτισμός φέρνει την ελπίδα. Η τεχνολογία σίγουρα μάς δίδαξε κάτι, αλλά η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να είναι η τάση. Η διάδραση με το κοινό δεν μπορεί να αντικατασταθεί και ελπίζω από το καλοκαίρι να λειτουργήσουν κάποιοι υπαίθριοι χώροι πολιτισμού για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων» πρόσθεσε.
Τέλος, η μουσειολόγος και υπεύθυνη του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, Άννα Ιακωβίδου, αναφέρθηκε στις δράσεις του Μουσείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και σε όσα δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν, ενώ για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι: «Τα μουσεία είναι φτιαγμένα από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Η ρήξη που έχει επέλθει στη σχέση του μουσείου με το κοινό του είναι κάτι που μας ανησυχεί, αλλά δε μας φοβίζει καθώς οι δεσμοί που είχαμε δημιουργήσει με την κοινωνία είναι πολύ ισχυροί. Η έλλειψη επαφής με το κοινό, όσο διαρκεί αυτή η υγειονομική κρίση μετουσιώνεται σε πλησμονή και ανυπομονησία και είναι βέβαιο ότι με την πρώτη ευκαιρία το ΜΕΑΛ θα γεμίσει ξανά από κόσμο. Για τον λόγο αυτόν συνεχίζουμε κανονικά να σχεδιάζουμε και να προγραμματίζουμε εκ νέου τις εκδηλώσεις κι όποτε μπορούμε να τις μοιραζόμαστε διαδικτυακά. Επίσης σχεδιάσαμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, που συνάδουν με τις νέες εμπειρίες που αποκτήσαμε όλοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Τη χθεσινή συνάντηση-ημερίδα συντόνισαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρισας Χατιλάρης Παύλος, αν. συντονιστής της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Λάζος Βαγγέλης, μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα