12.9 C
Larissa
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Κρούσματα, θάνατοι και προσφορά υγείας εκτός ορίων...

Λάρισα: Κρούσματα, θάνατοι και προσφορά υγείας εκτός ορίων…

Επιμέλεια: Δημ. Κατσανάκης

Παρά τις ελπίδες που γέννησε η ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, η πανδημία προκάλεσε περισσότερους θανάτους παγκοσμίως το 2021 και βρίσκεται ακόμη εδώ, καθώς παρά τις προσπάθειες των εμπειρογνωμόνων η προέλευση του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να μην έχει εξιχνιαστεί. Από το φθινόπωρο, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση της πανδημίας, που προκαλεί νέους περιορισμούς και αμφισβητήσεις. Επιτυχημένες κλινικές δοκιμές φαρμάκων κατά της Covid-19 γέννησαν νέες ελπίδες, οι οποίες επισκιάστηκαν ωστόσο από την εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, το οποίο εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και το οποίο φέρει πολλές μεταλλάξεις και είναι ενδεχομένως πολύ μεταδοτικό.
Σε αυτό το δυσμενές υγειονομικό περιβάλλον η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Ασφυκτικές πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθημερινότητα με κρούσματα, διασωληνώσεις ασθενών και θανάτους, περιοριστικά μέτρα και lockdown, μετακινήσεις με χαρτιά και μέτρα ατομικής προστασίας, αντιπαράθεση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, κυριάρχησαν το 2021 σε ολόκληρη τη χώρα, συνεπώς και στη Λάρισα, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο και φαίνεται να άντεξε παρότι το τίμημα που πλήρωσε υπήρξε βαρύ.



Η εμφάνιση της πανδημίας καθόρισε με απόλυτο τρόπο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τις προτεραιότητες και τις δράσεις των τοπικών υγειονομικών αρχών. Με αναδιαρρυθμίσεις χώρων και συμπτύξεις κλινικών μέσα σε ελάχιστες ώρες, λόγω κατεπείγοντος, ώστε να διατεθούν άμεσα προς χρήση τμήματα διαχείρισης και νοσηλείας ασθενών με Covid-19, τα δύο νοσοκομεία σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ διαχειρίστηκαν τα δύο μεγάλα κύματα της πανδημίας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πέραν των συμπτύξεων ως νοσοκομείο αναφοράς, έθεσε σε λειτουργία τη Μονάδα Λοιμωδών, με αρνητική πίεση, για νοσηλεία περιστατικών Covid-19, με 16 κρεβάτια, ενώ μετά τη χορήγηση της σχετικής πιστοποίησης από τον ΕΟΔΥ λειτούργησε ως κέντρο διενέργειας των τεστ ανίχνευσης του Covid-19, την ώρα που το Γενικό Νοσοκομείο στις αρχές του χρόνου λειτούργησε ουσιαστικά ως νοσοκομείο για covid ασθενείς.

Με τη Λάρισα να μπαίνει σε καραντίνα στις αρχές Μαρτίου, κυβερνητική απόφαση που αναστάλθηκε λίγο μετά τη λήψη της εξαιτίας του σεισμού και με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα πιέζοντας τα δύο νοσοκομεία στα τέλη του μήνα, εξασφαλίζεται μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα με τη διάθεση κλινών ΜΕΘ και κλινών αρχικά για «καθαρούς» ασθενείς και ακολούθως για ασθενείς με Covid. Συμφωνία πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, που ενεργοποιήθηκε και στο επόμενο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο και ισχύει ακόμη και σήμερα.

Η έντονη δοκιμασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τεράστιο φόρτο εργασίας σε ακραίες συνθήκες προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις σύνδρομο εξουθένωσης, ενώ ένα ακόμα γεγονός που σημάδεψε την εργασία στα νοσοκομεία ήταν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, με την Κυβέρνηση να προχωρά στην αναστολή εργασίας για εκατοντάδες υγειονομικούς στη Θεσσαλία, που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Όσο για τον απολογισμό της πανδημίας με στοιχεία του ΕΟΔΥ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, (δεν περιλαμβάνεται το μεγάλο κύμα των τελευταίων ημερών), στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 67.880 κρούσματα, από τα οποία 32.557 στη Λάρισα, 17.680 στη Μαγνησία, 7.816 στην Καρδίτσα, 8.966 στα Τρίκαλα και 861 στις Σποράδες. Από τα 32.557 κρούσματα της Π.Ε. Λάρισας, 777 καταγράφηκαν στον Δήμο Αγιάς, 2.146 στον Δήμο Ελασσόνας, 312 στον Δήμο Κιλελέρ, 23.464 στον Δήμο Λαρισαίων, 1.011 στον Δήμο Τεμπών, 3.183 στον Δήμο Τυρνάβου και 1.664 στον Δήμο Φαρσάλων.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 1.281 θάνατοι στη Θεσσαλία, εκ των οποίων 520 στη Λάρισα, 375 στη Μαγνησία, 193 στην Καρδίτσα, 187 στα Τρίκαλα και 6 στις Σποράδες. Από τους 520 θανάτους της Π.Ε. Λάρισας 12 καταγράφηκαν στον Δήμο Αγιάς, 27 στον Δήμο Ελασσόνας, 1 στον Δήμο Κιλελέρ, 370 στον Δήμο Λαρισαίων, 24 στον Δήμο Τεμπών, 57 στον Δήμο Τυρνάβου και 29 στον Δήμο Φαρσάλων.

Εμβολιασμοί
Ξεκινά τις πρώτες ημέρες του χρόνου και στο Γενικό Νοσοκομείο παράλληλα με άλλα 41 νοσοκομεία της χώρας ο εμβολιασμός των υγειονομικών της Λάρισας, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στα πρώτα 9 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού. Οι πρώτοι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν ήταν ο διευθυντής της ΜΕΘ και της Ιατρικής Υπηρεσίας, Απόστολος Κομνός και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Βάσω Ζήση και ακολούθησαν οι διευθυντές της Χειρουργικής και της Ογκολογικής Κλινικής, Ματθαίος Ευθυμίου και Αθανάσιος Αθανασιάδης αντίστοιχα και η προϊσταμένη νοσηλεύτρια των χειρουργείων Λίτσα Γκόντρια.

Από τις ημέρες εκείνες και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου παρατηρείται ένας διαρκής αγώνας των υγειονομικών αρχών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Στις αρχές Μαΐου μετά τα δύο νοσοκομεία ανοίγει και το Mega εμβολιαστικό κέντρο στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, την ώρα που οι Λαρισαίοι εμβολιάζονται, αν και προβληματίζονται κυρίως με όσα ακούγονται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στον αγώνα για την αύξηση των εμβολιασμών επιστρατεύονται από τις 12 Ιουλίου οι δύο κατάλληλα διαμορφωμένες και εξοπλισμένες Κινητές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά από σχετική αδειοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και εξορμούν για εμβολιασμούς στις απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας, ενώ με τις ίδιες μονάδες ξεκίνησε αργότερα και ο εμβολιασμός έξω από τους ιερούς ναούς, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο. Στη διάρκεια του χρόνου στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πραγματοποιήθηκαν 79.023 εμβολιασμοί (προσωπικού και πολιτών), ενώ στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΓΝΛ έγιναν 81.035 συνολικά εμβολιασμοί, εκ των οποίων 74.854, 285 παιδιών και 5.896 με Johnson.
Συνολικά η εμβολιαστική εικόνα του νομού Λάρισας έχει ως εξής:
* Σύνολο εμβολιασμών: 403.226.
* Σύνολο με τουλάχιστον μία δόση: 171.737.
* Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών: 158.948.
* Σύνολο εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης: 85.395.

ΜΕΘ Παίδων και Κέντρο Αγγειακών Παθήσεων
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Λάρισα ανακοινώνει την ίδρυση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δίνοντας τέλος στην πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για τη διεκδίκησή της. Η ανακοίνωση για τη σύσταση και λειτουργία της ΜΕΘ δυναμικότητας 6 κλινών, με την οποία ικανοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, έγινε με δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη στους δημοσιογράφους για την άμεση σύσταση και προκήρυξη των θέσεων, ώστε να λειτουργήσει σύντομα ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά και με δεσμεύσεις ότι θα εξοπλιστεί πλήρως αξιοποιώντας το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού ενόψει της τροποποίησης του Οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία η ΜΕΘ Παίδων είναι αναπόσπαστο τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου -όχι ως αυτόνομη Μονάδα, αλλά ως τμήμα- επικαλούμενος τη σχετική απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Ιούνιο 2020. Συμπλήρωνε δε ότι η έναρξη λειτουργίας της, όπως άλλωστε και της Μονάδας Λοιμώξεων, αποτελεί εσωτερικό θέμα του Νοσοκομείου και ρυθμίζεται από τη Διοίκησή του σε συνεργασία με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και σε συνδυασμό πάντα με την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή, στελέχωση, εξοπλισμό, κ.λπ. Στην ίδια επίσκεψη ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ακόμα τη σύσταση και λειτουργία ειδικού Κέντρου Αγγειακών Παθήσεων, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τόσο την Ιατρική Σχολή όσο και τα στελέχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που παρά τις (προ)συνεννοήσεις με το Υπουργείο δεν γνώριζαν τις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού. Πρόκειται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής, αλλά και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το Κέντρο Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Νέες μονάδες και στον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια ώρα προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού ανάπτυξης του ΙΑΣΩ με την παροχή νέων υπηρεσιών, καθώς τον Απρίλιο ξεκινά η λειτουργία της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Επανορθωτικής Χειρουργικής Μεγάλων Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, τον Σεπτέμβριο εγκαινιάστηκε η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Assisting Nature και τον Οκτώβρη αρχίζει η λειτουργία της πρώτης Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην περιοχή. Ο Δεκέμβριος κλείνει για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με την ανακοίνωση της επίσημης έναρξης επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Α’ Χειρουργικής Κλινικής και του Proctology Unit Degli Ospedali Privati Forli της Ιταλίας, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη λειτουργία του πρώτου ολοκληρωμένου Κέντρου Μαστού στην Κεντρική Ελλάδα, για την εξατομικευμένη και την ολιστική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού, που θα φροντίζει για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάστασή τους – το Κέντρο Μαστού αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός των προσεχών ημερών.

Η θεμελίωση του Ασκληπιείου
Επενδυτικό έργο που χαράσσει νέα εποχή και δείχνει τον δρόμο για τα ιδιωτικά νοσοκομεία του μέλλοντος χαρακτήρισε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο του «Θεραπευτηρίου Ασκληπιείου Λάρισας» ο πρόεδρός του κ. Γεώργιος Πίπης στη διάρκεια της τελετής αγιασμού της θεμελίωσης του κτιρίου στις 28 Μαΐου. Το νέο τετραώροφο κτίριο 5.500 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα μεταστεγαστεί η υπάρχουσα κλινική, ανεγείρεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 10 στρεμμάτων κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στο Μεζούρλο. Η επένδυση έχει συνολικό ύψος 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αποτελούν χρηματοδότηση τραπεζικών ομίλων και τα 3 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια της οικογένειας Πίπη. Μετά την τροποποίηση της αδείας της, η κλινική θα λειτουργεί ως Γενική με δυναμικότητα 86 κλίνες, όπως αυτές κατανέμονται στα τμήματα του Παθολογικού και του Χειρουργικού Τομέα και τις Ειδικές Μονάδες, με τα εργαστήρια, τις λοιπές δομές και όλους τους απαραίτητους λειτουργικούς και βοηθητικούς χώρους.

Διάγνωση όταν δεν μπορούν οι άλλοι…
Ένα επίπεδο υψηλότερα ανέβασε την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Θεσσαλούς ασθενείς η Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την επανασύσταση και λειτουργία της στο Νοσοκομείο όπου λειτούργησε για πρώτη φορά πριν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα μετά από προσπάθειες 7 ετών εγκαταστάθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στους χώρους του ακτινολογικού στον πρώτο όροφο, όπου ξεκίνησαν και οι πρώτες επεμβάσεις. Από την πρώτη μέρα της εγκατάστασης η Κλινική δέχεται για εξέταση και επεμβάσεις ασθενείς απ’ όλους τους όμορους νομούς Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Ευρυτανία, Πιερία, Γρεβενά και Κοζάνη, παρά το γεγονός ότι το τμήμα δεν έχει πλήρως οργανωθεί για την εξυπηρέτηση περιστατικών.

Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό
Με σημαντικές προσθήκες σε τεχνολογικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Λάρισας παρά το δυσμενές εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας περιβάλλον συνεχίζουν να επενδύουν με σκοπό να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες όχι μόνο της Λάρισας, αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου 3Τ για τις ανάγκες του ακτινολογικού εργαστηρίου. Επίσης ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση αποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT) στο Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα για τον σκοπό αυτόν ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση της γ- κάμερας (Χωροταξική αναδιαμόρφωση για την εγκατάσταση PET-CT). Προ ημερών υπογράφηκε και το πρωτόκολλο μερικής εγκατάστασης αναδόχου.
Στο Γενικό Νοσοκομείο με τα τεράστια κτιριολογικά προβλήματα θεωρείται στρατηγικής σημασίας η δρομολόγηση της κατασκευής συνδετήριας πτέρυγας, που είναι έτοιμη να προκηρυχθεί, ενώ στον τεχνολογικό του εξοπλισμό πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ψηφιακό μαστογράφο, εξοπλισμού με αντιμικροβιακή θωράκιση σε δύο αίθουσες των χειρουργείων, το «Σύστημα PACS» για τις ανάγκες του Ακτινολογικού Τμήματος και φορητά ακτινογραφικά.
Το ΙΑΣΩ ενισχύθηκε, μεταξύ άλλων, με μηχάνημα για τη διενέργεια Ωτοακουστικών Εκπομπών και Αυτόματων Προκλητών Δυναμικών Εγκεφαλικού Στελέχους σε νεογνά και πρωτοποριακό σύστημα ενδοσκοπικής υπερηχογραφίας για ολοκληρωμένη διάγνωση και σταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

ΓΝΛ: Βραβείο για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
Στην ενότητα Περιβαλλοντική Eυαισθησία των βραβείων Healthcare Business Awards 2021 το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βραβεύτηκε με το silver βραβείο για τη διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων – Πληροφοριακό Σύστημα Εσωτερικής Ιχνηλασιμότητας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη συμμετοχή επιφανών εκπροσώπων του ευρύτερου κλάδου της Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από την 5η ΥΠΕ.Διακρίσεις
* Ο ορθοπεδικός Κ. Μαλίζος είναι μεταξύ των 20 καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη και μάλιστα περιλαμβάνονται στους πρόσφατα δημοσιευμένους καταλόγους (PLoSBiolοgy 2020, Mendeley Data 2020) στο ανώτερο 2% των επιδραστικών επιστημόνων σε 22 διακριτά επιστημονικά πεδία. «Τα όποια επιτεύγματα και διακρίσεις Ελλήνων Πανεπιστημιακών, παραμένουν κατά κανόνα ανεκμετάλλευτα από την Πολιτεία και τους επιχειρηματίες, πολύ συχνά δε, αθέατα και από την κοινωνία» δηλώνει ο ίδιος στην «Ε».
* Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ως πάροχος υγείας, έχει αναγνωριστεί ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης, για τα Αυτοάνοσα νοσήματα Ήπατος, μέσω της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής. Στις 08-06-2021, υπήρξε επιθεώρηση (audit) από ανεξάρτητο φορέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών δικτύων σπανίων παθήσεων, ώστε να αναγνωριστεί το Νοσοκομείο και ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Αυτοάνοσα νοσήματα Ήπατος.

Η τελευταία νοσηλεύτρια του πολέμου
Φτωχότερη είναι από τις 7 Ιουλίου η Λάρισα, καθώς έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών, η τελευταία εν ζωή νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχε στο Αλβανικό Έπος, η Ζήνα Οικονόμου – Πατέρα. Εμβληματική εθελόντρια νοσηλεύτρια, αλλά και δωρήτρια του Λυκείου Ελληνίδων, η αίθουσα του οποίου φέρει το όνομά της, η Ζήνα Οικονόμου – Πατέρα άφησε το στίγμα της στη νεότερη ιστορία της πόλης, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή της στην προσφορά στον συνάνθρωπο.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα