Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας κατηγορούμενος για φθορά ξένης περιουσίας παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Κυψελοχωρίου, Δημήτριος Ζαϊρές-Καρανάσιος για μια ζημία σε βάρος του Δήμου Τεμπών που υπολογίστηκε πως ανέρχεται στα …11 ευρώ.

Ο άλλοτε κοινοτάρχης έλαβε ήδη κλήση να παραστεί ενώπιον του Δικαστηρίου στις 27 Ιανουαρίου 2023, για μια όντως ενδιαφέρουσα δίκη με αφορμή και το ευτελές ποσό της ζημιάς που υπέστη ο Δήμος Τεμπών από τον άλλοτε κοινοτάρχη ο οποίος, το απόγευμα της 9ης Απριλίου 2021 ενώ καθάριζε με τον καταστροφέα το παρκάκι στην είσοδο του Κυψελοχωρίου, κατάστρεψε δυο βρύσες («βανάκια») άρδευσης αξίας 11 ευρώ.

Βλάβη που καταγγέλθηκε στις διωκτικές αρχές μέσω μήνυσης που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Τεμπών, με αποτέλεσμα ο πρώην κοινοτάρχης να παραπεμφθεί κατηγορούμενος. Το παράδοξο, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα είναι πως τα συγκεκριμένα βανάκια τα είχε τοποθετήσει ο ίδιος ο πρώην κοινοτάρχης στο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς στο χωριό του.
Η δίκη θα γίνει ενόψει …των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά με βάση τα όσα καταγγέλλει η σημερινή κοινοτάρχης και σύζυγος του παραπεφθέντα πρώην κοινοτάρχη, η αληθινή αφορμή για την αντιπαράθεση που έλαβε πλέον και τη δικαστική οδό πηγάζει από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δημήτριος Ζαϊρές – Καρανάσιος στις δημοτικές εκλογές του 2019 κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και πέτυχε την εκλογή του. Ωστόσο στη συνέχεια αντιδρώντας, όπως ο ίδιος διευκρινίζει στην «Ε», σε αποφάσεις της σημερινής δημοτικής αρχής του Δήμου Τεμπών, παραιτήθηκε στο πρώτο οκτάμηνο της θητείας του. Όπως είναι γνωστό απαιτήθηκε να επαναληφθούν οι εκλογές στην κοινότητα με αποτέλεσμα, πρόεδρος να εκλεγεί η σύζυγος του παραιτηθέντα, κ. Στυλιανή Μήλιου, κερδίζοντας την υποψήφια που στήριξε η δημοτική αρχή Τεμπών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Με αφορμή λοιπόν την παραπομπή του κ. Ζαϊρέ –Καρανάσιου, η σύζυγός του και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψελοχωρίου, Στυλιανή Μήλιου σε καταγγελία της στην «Ε» αναφέρει τα εξής:

«Ο δήμαρχος Τεμπών και οι συνεργάτες του από την αρχή της θητείας τους ανακοινώνουν ότι θέλουν τη βοήθεια εθελοντών δημοτών. Όμως φαίνεται ότι δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν τη συντριπτική ήττα που υπέστησαν στις επαναληπτικές εκλογές του Τοπικού Συμβουλίου Κυψελοχωρίου, παρά το ότι έταξαν στους πάντες τα πάντα ως νέα τότε δημοτική αρχή.

Ο Δημήτριος Ζαϊρές-Καρανάσιος, παραιτηθείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοτική αρχή, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυψελοχωρίου, είναι και εθελοντής στον Δήμο επί είκοσι πέντε χρόνια. Πρόκειται για υπόδειγμα εθελοντή και ανθρώπου της προσφοράς, όπου υπάρχει ανάγκη, από το πράσινο μέχρι τη δασοπυρόσβεση. Ο ίδιος φύτεψε δέντρα και έφτιαξε παρτέρια και πάρκα και τα περιποιείται μόνιμα, χωρίς οι υπηρεσίες του Δήμου να χρειαστεί να έρθουν καμία φορά στο Κυψελοχώρι για πολλά χρόνια. Μάλιστα, με δικά του έξοδα εγκατέστησε και σύστημα ποτίσματος.

Η δημοτική αρχή, μέσω του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ, προσπαθεί να εκδικηθεί τη συντριπτική ήττα της, με μήνυση σε βάρος του Δημ. Ζαϊρέ-Καρανάσιου, ο οποίος τυγχάνει και σύζυγός μου, γιατί δήθεν, κουρεύοντας εθελοντικά τα χόρτα στο πάρκο, έσπασε δύο μικρές βάνες (“βανάκια”) αξίας συνολικής έκτεκα ευρώ (11,00€)! Δύο βανάκια που ο ίδιος είχε πληρώσει και τοποθετήσει παλιότερα! Και σήμερα πάει κατηγορούμενος με τη μήνυση αυτή…

Η μικροπρέπεια και η εκδικητικότητα αναδεικνύονται ως δομικά στοιχεία της δημοτικής αρχής. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνούν κάθε όριο αστειότητας, καθώς φτάνουμε στο σημείο να κατηγορείται ένας άνθρωπος που προσφέρει εθελοντικά εργασία και υλικά με δικά του έξοδα, ακόμη και για τα καύσιμά του. Και αυτό μέχρι ακόμη και προχθές, που τοποθέτησε καινούργιο σύστημα άρδευσης των δέντρων, αξίας μόνο των υλικών τουλάχιστον 300-350,00€, χωρίς να υπολογίζουμε την εργασία του. Ένας άνθρωπος που επί σειρά ετών στηρίζει τις πρωτοβουλίες για αυτοοργάνωση των δημοτών και παλλαϊκή άμυνα έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ποιο μήνυμα περνάει η δημοτική αρχή με αυτή τη μήνυση για τη δήθεν ζημία των έντεκα (11,00) ευρώ; Προσπαθούν να κρύψουν την ανικανότητά τους; Θέλει ή δεν θέλει την εθελοντική προσφορά από τους δημότες; Ή μήπως προτιμά την εθελοντική προσφορά μόνο των δικών της υποστηρικτών, που δεν υπάρχουν;» καταλήγει η κ. Μήλιου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
eleftheria.gr