Χωματερή έχει δημιουργηθεί στον οικισμό της Σωτηρίτσας, σε παράλληλο δρόμο του κεντρικού παραλιακού οδικού άξονα, πίσω από το συγκρότημα κατοικιών «Φιλοκτήτης» και δίπλα σε δασάκι με λεύκες.

Αν και στο σημείο υπάρχει ειδική σήμανση όπου αναγράφεται πως απαγορεύεται η ρίψη απορριμμάτων, παρόλα αυτά κάποιοι «κλείνουν τα μάτια» και πετούν τα σκουπίδια τους. «Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό…», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σωτηρίτσας κ. Βασίλης Λέτσιος και επισημαίνει ότι: «ο Δήμος Αγιάς έχει καθαρίσει πολλές φορές το συγκεκριμένο σημείο και παράλληλα έχουν γίνει παρατηρήσεις στους κατοίκους της περιοχής.
Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι μια μερίδα ανθρώπων δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις απαγορεύσεις, καθώς η χωματερή δημιουργείται ξανά και ξανά… Συνήθως πηγαίνουν βραδινές ώρες, για να μη γίνονται αντιληπτοί από περιοίκους και πετούν ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε».
Ο κ. Λέτσιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για τη μόλυνση που δέχεται το περιβάλλον, αλλά και για την αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί πυρκαγιά στα ξερά χόρτα και κλαδιά που έχουν πετάξει στο εν λόγω σημείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε κατοικίες και σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.
Ειδικά αυτήν την περίοδο, με υψηλούς δείκτες επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, μια τέτοια χωματερή με παλιά έπιπλα, στρώματα και ξερά κλαδιά, αν μη τι άλλο αποτελεί κίνδυνο.
Καλό είναι να μη γίνει το κακό, για να καταλάβουμε, επιτέλους, τι σημαίνει πρόληψη!

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ»
Οι κάτοικοι των οικισμών του παραλιακού άξονα, του Δήμου Αγιάς, μπορούν να πετούν τα ογκώδη απορρίμματά τους, όπως έπιπλα, στρώματα, μπάζα, κλαδιά, χόρτα, συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα…, στο προσωρινό «πράσινο σημείο» που βρίσκεται, κοντά στη γέφυρα στο ρέμα «Πουρί», απέναντι από την επιχείρηση με οικοδομικά υλικά «Technodom», στον Αγιόκαμπο.
Συγκεκριμένα για την πρόσβαση στο σημείο υπάρχει ένα πλάτωμα μετά τη γέφυρα, δίπλα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που οδηγεί σε ειδικό περιφραγμένο χώρο και συγκεκριμένα στο προσωρινό «πράσινο σημείο». Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν με όχημα τα απορρίμματά τους στο «πράσινο σημείο», μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Αγιάς και ειδικότερα με την Υπηρεσία Καθαριότητας, προκειμένου να συνεννοηθούν για την ημέρα και την ώρα που θα περάσει ειδικό απορριμματοφόρο από το σπίτι τους για να τα συλλέξει. Το κόστος της μεταφοράς αυτής θα το καταβάλλει ο πολίτης.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγιάς αναμένεται να δρομολογήσει την κατασκευή ενός «πράσινου σημείου», σε γήπεδο πλησίον του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αγιάς, που βρίσκεται Νοτιοανατολικά της Αγιάς σε οδική απόσταση 2 χλμ.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και σχετικά με αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου, προϋπολογισμού 818.200 ευρώ, στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αγιάς, είχε δηλώσει πρόσφατα: «χρηματοδοτούμε μια σημαντική παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων στον Δήμο Αγιάς.
Το Πράσινο Σημείο θα είναι ένας οργανωμένος χώρος, οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, όπου ο πολίτης μπορεί να προσκομίζει χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Το Πράσινο Σημείο θα λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή που εφαρμόζονται για τα διάφορα ρεύματα υλικών (π.χ. συσκευασίες, έντυπο υλικό, ΑΗΗΕ, ηλεκτρικές στήλες, κ.λπ.) και αφορά κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά για τα οποία δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα (ΣΕΔ) στο πλαίσιο του Ν. 2939/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Οι πολίτες θα φέρνουν στο Πράσινο Σημείο τα ανακυκλώσιμα απόβλητα, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ΑΗΗΕ μικρού μεγέθους, κ.λπ., όπου θα υπάρχουν κατάλληλοι περιέκτες για να τοποθετείται κάθε ρεύμα αποβλήτου. Τα απόβλητα που συλλέγονται σε ένα Πράσινο Σημείο μπορούν να οδηγηθούν για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση».

Της Λένας Κισσάβου

eleftheria.gr