11.9 C
Larissa
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Παροδικό και ακίνδυνο το «φαινόμενο της πεταλούδας»

Λάρισα: Παροδικό και ακίνδυνο το «φαινόμενο της πεταλούδας»

Ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες η Λάρισα έχει γεμίσει πεταλούδες. Σπίτια και καταστήματα έχουν γεμίσει με τα συμπαθέστατα κατά τα άλλα έντομα, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι θεωρίες στην προσπάθεια να ερμηνευτεί η ξαφνική εμφάνισή τους. Το «φαινόμενο της πεταλούδας» έχει εξήγηση. Απλή και επιστημονική. Η «Ε» επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωργικής Εντομολογίας, διευθυντή του εργαστηρίου Διαχείρισης Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που θα κρατήσει λίγες ημέρες και σε καμία περίπτωση η εμφάνισή τους δεν εγκυμονεί οποιοδήποτε κίνδυνο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο κ. Ηλιόπουλος εξηγεί ότι το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας Autographa gamma ανήκει σε μια τεράστια οικογένεια πεταλούδων. Μοιάζει σαν νυχτοπεταλούδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πετάει μονάχα τη νύχτα, καθώς είναι δραστήρια και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, κυρίως από το πρωί έως το μεσημέρι και το απόγευμα έως το βράδυ που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές.



«Αυτές οι πληθυσμιακές εξάρσεις δεν είναι σπάνιες ούτε στη χώρα ούτε στην πόλη μας. Συνήθως βέβαια οφείλονται σε ένα άλλο είδος πεταλούδας, τη «Λυμάντρια», με την οποία είχαμε εξάρσεις στη Λάρισα και το 2017 και παλιότερα. Βέβαια αυτές οι εξάρσεις παγκοσμίως και ιστορικά γίνονταν μια φορά στα 10-15 χρόνια. Σιγά-σιγά αυτό συντόμευσε. Τώρα τις έχουμε στα 3 με 5 χρόνια. Η εμφάνισή τους μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Επιστημονικές θεωρίες υπάρχουν πολλές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια από αυτές. Οι εξάρσεις αυτών των εντόμων συμβαίνουν συνήθως εξαιτίας του ήπιου χειμώνα, όπου βοηθάει να επιβιώσουν οι μορφές, οι κάμπιες δηλαδή που διαχειμάζουν. Οι νεαρές κάμπιες, οι οποίες πέρασαν τον χειμώνα, ακίνητες κρυμμένες κάπου, επειδή δεν ήταν ακραία χαμηλές οι θερμοκρασίες, επέζησαν σε μεγάλο ποσοστό και τώρα με την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας νυμφώθηκαν όλες μαζί και έγιναν πεταλούδες ταυτοχρόνως. Αυτός ο συγχρονισμός είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στα έντομα. Αυτό το είδος είναι πολυφάγο. Η κάμπια του τρέφεται με πολλά φυτά που υπάρχουν μέσα στην πόλη. Το αστικό πράσινο αποτελεί τροφή για εκείνες. Τα αυτοφυή φυτά, τα διάφορα ζιζάνια σε πάρκα και κήπους, ανθοκομικά, κηπευτικά είναι τροφή. Οι καλλιέργειες δεν κινδυνεύουν επειδή γίνονται ψεκασμοί, οπότε οι πληθυσμοί πέφτουν γρήγορα. Στην πόλη μέσα δεν μπορεί να κάνεις κάτι, πέρα από υπομονή μέχρι να φύγουν» λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διάρκεια του φαινομένου ο κ. Ηλιόπουλος εκτιμά ότι θα κρατήσει περίπου 2 εβδομάδες ακόμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν θα τις αφήσουν να επιβιώσουν. «Το φτερωτό άτομο, το ακμαίο που λέμε εμείς θα ζήσει λίγες μέρες. Όλο το φαινόμενο από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο ακμαίο μέχρι και το τελευταίο υπολογίζω ότι θα κρατήσει συνολικά 3 εβδομάδες. Έχει ήδη περάσει μία εβδομάδα, οπότε μένουν περίπου 2 εβδομάδες. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που θα κάνει τον κύκλο του. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τον κόσμο, αυτές οι πεταλούδες ούτε τσιμπάνε ούτε δαγκώνουν. Το μόνο που θα κάνουν είναι να πιουν λίγο νέκταρ από κάποια άνθη, θα γεννήσουν τα αυγά τους και θα πεθάνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το ξαναβρούμε μπροστά μας το φαινόμενο» αναφέρει καταλήγοντας.

Της Νατάσας Πολυγένη 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα