13.4 C
Larissa
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Πώς θα αποκτήσουν φθηνά σπίτια τα νέα ζευγάρια

Λάρισα: Πώς θα αποκτήσουν φθηνά σπίτια τα νέα ζευγάρια

Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια με «προίκα» αποθεματικά 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής, που έχει «παγώσει» εδώ και 10 χρόνια, όταν εν μέσω μνημονιακών πολιτικών καταργήθηκαν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, το Υπ. Εργασίας δρομολογεί την παραχώρηση φθηνής στέγης σε νέους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών, είτε είναι μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες…

Η νέα αυτή προσπάθεια, που είθε να μην έχει την τύχη πολλών φιλόδοξων νομοθετικών εγχειρημάτων που ξεκινούν με στόμφο, θριαμβολογίες και βαρύγδουπες δηλώσεις για να καταλήξουν στις καλένδες με τη «ρετσινιά» του ανεφάρμοστου, όπως έχει εξελιχθεί για τον ν. Λάρισας η αντίστοιχη δωρεάν παραχώρηση κενών και αδιάθετων σπιτιών από τον ΟΑΕΔ σε ευάλωτους κοινωνικά πολίτες της περιοχής, δικαιούχους του ΚΕΑ, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί πριν το τέλος του 2022, ενώ το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2023.



ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ
Μάλιστα, παρότι το αποθεματικό που υπάρχει στον ΟΑΕΔ έχει δημιουργηθεί από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (για τους οποίους η εισφορά έχει πλέον καταργηθεί), το Υπ. Εργασίας εισάγει μια καινοτομία στο νομοσχέδιο. Εντάσσει στους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής εκτός από τους μισθωτούς, τους άνεργους και… τους νέους. Οι άξονες δράσης του όλου εγχειρήματος που αποβλέπει στη στήριξη της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος, περιλαμβάνει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με τον ΟΑΕΔ για την αγορά νέων κατοικιών και την παραχώρησή τους με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:
* Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.
* Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
* Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια.
* Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Πάντως, αν και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και τα ακριβή χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα αποσαφηνιστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, λογικό είναι όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΑΕΔ Λάρισας, η αρχή να γίνει με την υφιστάμενη ακίνητη περιουσία σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών.

Αναμφίβολα ωστόσο οι ενισχύσεις – επιδοτήσεις θα καταβάλλονται με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια που θα είναι κλιμακούμενες, δηλαδή υψηλή επιδότηση για χαμηλό εισόδημα και μειούμενη σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και τέκνα μπορεί και να επιδοτείται έως και 50% αν μένει στο νοίκι, ενώ με εισόδημα 17.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται πως η επιδότηση ενοικίου, που καταβάλλεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΑ και φτάνει στα 210 ευρώ καλύπτει όσους έχουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 21.000 ευρώ.

Επίσης οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και οι δύο, καθώς το Υπουργείο επιδιώκει να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει την απασχόληση. Για ειδικές κατηγορίες (ζευγάρι με έναν εργαζόμενο ή κανέναν εργαζόμενο), θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και για απευθείας οικονομική επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Να σημειωθεί επίσης πως μία από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει στον ΟΑΕΔ ο Σύλλογος Εργαζομένων των δύο πρώην οργανισμών ΟΕΕ-ΟΕΚ είναι ότι η επανεκκίνηση των στεγαστικών προγραμμάτων για σπίτια σε νέους θα μπορούσε να συνδυαστεί από τα θεμέλια κιόλας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες για ενεργειακή αυτάρκεια, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα…

Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Πάντως αυτό που απεύχονται όλοι είναι το νομοσχέδιο να μην έχει την τύχη αντίστοιχης περσινής ρύθμισης που προέβλεπε ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΟΑΕΔ… δύναται να παραχωρεί κενά σπίτια σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. ΟΕΚ ή των αγορασμένων απ’ αυτόν μέσω του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται στέγης».

Η κοινοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, η υλοποίηση της οποίας αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον από Λαρισαίους πολίτες από τον Νοέμβριο του 2020, καλλιέργησε, όπως ήταν λογικό, μεγάλες προσδοκίες, αλλά αποδείχτηκε δώρο-άδωρο, καθώς τα αδιάθετα σπίτια ιδιοκτησίας του πρώην ΟΕΚ στον ν. Λάρισας δεν ξεπερνούν τα 50. Από αυτά, τα 2 βρίσκονται στον Τύρναβο, 1 στα Φάρσαλα, 1 στον Άγιο Θωμά και τα υπόλοιπα στις παλιές και νέες εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης. Και όλα αυτά όμως δεν είναι με την ευρεία έννοια κενά και αδιάθετα, καθώς βρίσκονται εδώ και χρόνια σε διαδικασία διερεύνησης των προϋποθέσεων των 580 τότε κληρωθέντων και των ενστάσεων που ακολούθησαν.

Πάντως να θυμίσουμε πως οι πολίτες τότε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έπρεπε σωρευτικά να καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις εξής προϋποθέσεις:
* Να έχουν τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης μέχρι την 31η.12.2020, σε οποιονδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ. ΟΕΚ.
* Να μην έχουν περιουσιακά στοιχεία και να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία) από τον τ. ΟΕΚ.
* Να υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα και να έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, ενώ ο καθορισμός προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων γινόταν με μόρια. Η όλη ρύθμιση, αν και προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού, στον ν. Λάρισας αποδείχτηκε δώρο-άδωρο…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα