9.9 C
Larissa
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: «Τα κουνούπια δεν έφυγαν ποτέ, λόγω του ήπιου...

Λάρισα: «Τα κουνούπια δεν έφυγαν ποτέ, λόγω του ήπιου χειμώνα»

Του Κώστα Γκιάστα
Ο ενοχλητικός θόρυβος των κουνουπιών δεν περιορίστηκε μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες, μα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο λόγος ήταν το γεγονός πως επί της ουσίας δεν υπήρξε ψυχρός χειμώνας και αυτό τα επέτρεψε να επιβιώσουν.
Αυτό εξηγεί στην «ΕτΔ» ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο συνέβη σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στη Θεσσαλία. Μπορεί τα φαινόμενα των πλημμυρών να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε όλη την ευρύτερη περιοχή, και μεγάλες ποσότητες νερού, όμως απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει πιο αυξημένος κίνδυνος για ασθένειες εξαιτίας των κουνουπιών, σε σχέση με τις άλλες χρονιές.
«Παρατηρούμε μια δραστηριότητα των κουνουπιών που δεν διακόπηκε τον χειμώνα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολλές περιφέρειες της χώρας» λέει και εξηγεί ότι «αυτό οφείλεται πρωτίστως στον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα. Τα κουνούπια με ένα φυσιολογικό κλίμα, κάπου πριν τα Χριστούγεννα διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Μπαίνουν σε μια κατάσταση αδράνειας. Φέτος όμως με τέτοιες θερμοκρασίες που είχαμε, δεν σταμάτησαν καθόλου».
Ο περισσότερος κόσμος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά δηλαδή το πέρασμα του «Ντάνιελ», ανησυχεί για τα λιμνάζοντα ύδατα και ότι αυτά συνεπάγονται. Πάνω σ’ αυτό ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι «στην αρχή ανησυχήσαμε όλοι και είναι φυσιολογικό, όμως οι κρατικές υπηρεσίες εργάστηκαν αρκετά πάνω σ’ αυτό και έκαναν εντομολογική και επιδημιολογική παρακολούθηση. Έγιναν άμεσα επεμβάσεις όπου χρειάστηκε».
Για το αν θα πρέπει να φοβάται για κάτι ο κόσμος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «ο μόνος φόβος είναι πως μπορεί να μας ενοχλούν στον ύπνο. Δεν είναι οι ασθένειες.
Δεν χρειάζεται να μιας πιάνει πανικός».
Ανάφερε ότι από τα 3.500 είδη κουνουπιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα έχουμε μόλις 60. Από αυτά, μας ανησυχούν μόλις τα 5-10. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών του γένους Culex όμως υπάρχει το κουνούπι τίγρης, που μεταφέρει τον Δάγκειο Πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα είδη του γένους Anopheles που είναι διαβιβαστές της ελονοσίας.
«Από όλες τις ασθένειες, αυτήν που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι του «ιού του Δυτικού Νείλου» η οποία είναι εγκατεστημένη στη χώρα, ενώ για τις υπόλοιπες δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 2023 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν συνολικά 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 119 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 43 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Καταγράφηκαν συνολικά 23 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ηλικίας άνω των 63 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 81 έτη, εύρος 64-90 έτη).
«Βλέπω πως ως περιοχή είμαστε σε επιφυλακή διότι αυτήν τη φορά παρατηρώ πως λειτουργεί η πρόληψη άψογα. Συνήθως οι ενέργειες για την προστασία από τα κουνούπια ξεκινούσαν αργότερα, όμως φέτος γίνονται από τώρα. Αυτό θα φέρει σωστό αποτέλεσμα. Δεν θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες παρά τα όποια στάσιμα νερά» λέει κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας με σήτες, εντομοαπωθητικά, απομάκρυνση στάσιμων νερών κ.α.



 

ΣΥΣΚΕΨΗ
Εν τω μεταξύ πριν λίγες ημέρες έγινε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των παρακάρλιων περιοχών για το θέμα της κουνουποκτονίας. Τη σύσκεψη διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενόψει της προετοιμασίας για την προστασία των περιοχών μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Σπ. Μουρελάτος, από την εξειδικευμένη εταιρεία «Οικοανάπτυξη» υπήρξε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τους πιθανούς κινδύνους έξαρσης μολυσματικών ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια, τονίζοντας μάλιστα ότι «ίσως η μεγάλη συσσώρευση νερών στις περιοχές γύρω από την Κάρλα, μπορεί στη φετινή χρονιά να είναι καλύτερη».
Ο κ. Μουρελάτος τόνισε επίσης ότι η πιθανότητα ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών, λόγω της ανάπτυξης των πληθυσμών των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι σχεδόν πολύ χαμηλή και ο όποιος πιθανός κίνδυνος ενδεχομένως να εμφανιστεί μετά τον Ιούνιο. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας τόνισε ότι η Περιφέρεια θα βγάλει τις επόμενες ημέρες διεθνή διαγωνισμό ύψους 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη τη Θεσσαλία.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα