Πρόστιμο λιπομαρτυρίας ύψους 100 ευρώ σε δύο βασικούς μάρτυρες κατηγορίας σε υπόθεση εκβιασμού επειδή ούτε χθες (σ.σ. έπειτα μάλιστα από αναβολή) εμφανίστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας.
Μεταξύ των δύο βασικών μαρτύρων κατηγορίας ήταν και ο 61χρονος Λαρισαίος ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος ήταν αυτός που κατήγγειλε την υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, με αποτέλεσμα στις 2 Αυγούστου να συλληφθούν δύο συνταξιούχοι κατηγορούμενοι για εκβίαση και τοκογλυφία.
Η κατηγορία της τοκογλυφίας απαλείφθηκε όταν οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, όπου τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας σε εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, ενώ παρέμειναν κρατούμενοι προκειμένου να οδηγηθούν τότε ενώπιον του Αυτόφωρου.
Την επόμενη ημέρα ωστόσο οι δύο βασικοί μάρτυρες, παρότι κλήθηκαν όπως είχε επισημανθεί, δεν προσήλθαν ενώπιον του Δικαστηρίου κατηγορίας με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη για χθες. Μετά και την εκφώνηση των μαρτύρων χθες, η πρόεδρος του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας διαπιστώνοντας την εκ νέου απουσία των βασικών μαρτύρων κατηγορίας, ανέβαλε την υπόθεση εκ νέου για τις 29 Μαΐου του 2023, αυτήν τη φορά επιβάλλοντας ωστόσο στους απόντες πρόστιμο λιπομαρτυρίας, ύψους 100 ευρώ στον καθένα.

ΔΑΝΕΙΟ 7.500 ΕΥΡΩ
Υπενθυμίζεται ότι ο 61χρονος ελεύθερος επαγγελματίας κατήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι, με αφορμή οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το 2008, δανείστηκε από 69χρονο Λαρισαίο το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ, ποσό που εξόφλησε όπως είχε συμφωνηθεί την επόμενη τριετία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των τόκων.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΓΙΑ 95.000
Από το 2012 ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, ο 69χρονος μαζί με τον 56χρονο συνεργό του, «ασκώντας ψυχολογική πίεση» στον ελεύθερο επαγγελματία «και με λεκτικές απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας» και πως θα τον διασύρουν στη Λάρισα, «τον υποχρέωνε να υπογράφει σχεδόν κάθε χρόνο και νέες συναλλαγματικές». Η συνολική αξία των οποίων ανήλθε στις 95.000 ευρώ, εξαναγκάζοντας στο μεταξύ τον ελεύθερο επαγγελματία να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ. Για την υπόθεση, μετά και τις συλλήψεις, η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει ότι «σύμφωνα με καταγγελία, ημεδαπός, περί το έτος 2008, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, δανείστηκε από τον έναν δράστη το χρηματικό ποσό των χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ και, στο πλαίσιο της συναλλαγής αυτής, συμφώνησαν προφορικά την εξόφληση του ποσού αυτού μέσα στα επόμενα τρία έτη, χωρίς την ύπαρξη τόκου πέραν του εκάστοτε ισχύοντος τραπεζικού επιτοκίου.
Το έτος 2012, κι ενώ ο παθών είχε επιστρέψει τμηματικά το παραπάνω χρηματικό ποσό, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των τόκων, ο δράστης τον ανάγκασε να αποδεχτεί, ως οφειλέτης, συναλλαγματική υπέρ αυτού, ύψους 20.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τον διασύρει στην πόλη της Λάρισας.
Έκτοτε, από το 2012 και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και το τρέχον έτος, σε κάθε συνάντησή του με τον παθόντα, με την παρουσία και του δεύτερου δράστη από το έτος 2021 και έπειτα, ο πρώτος δράστης, ασκώντας στον παθόντα ψυχολογική πίεση και με λεκτικές απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, τον υποχρέωνε να υπογράφει σχεδόν κάθε χρόνο και νέες συναλλαγματικές.
Ως αποτέλεσμα, υποκύπτοντας στις απειλές και τους εκβιασμούς, ο παθών υπέγραψε συναλλαγματικές συνολικής αξίας 95.000 ευρώ, ενώ, μαζί με φιλικό του πρόσωπο που συμμετείχε ως τριτεγγυητής, αναγκάστηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις περί αποδοχής οφειλών ύψους 60.000 και 40.000 ευρώ, αντίστοιχα, προς το πρόσωπο του πρώτου δράστη, στον οποίο είχε ήδη καταβάλει ο παθών το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, την 1η-08-2022, ο δράστης, συνοδευόμενος από τον δεύτερο δράστη, μετέβη σε γραφείο του παθόντος, όπου προέβη σε λεκτικές απειλές σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας του ιδίου και της οικογένειάς του, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να καταβάλει χρήματα. Μάλιστα, ο δεύτερος δράστης επιχείρησε να χτυπήσει με τα χέρια του τον παθόντα» κατέληγε η ανακοίνωση.

Πηγή: eleftheria.gr (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)