12.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Ζητούν απαντήσεις από τον ΟΣΕ

Λάρισα: Ζητούν απαντήσεις από τον ΟΣΕ

Με τον χειρότερο τρόπο ήρθε στην επιφάνεια για μία ακόμα φορά το ζήτημα της ασφάλειας στις σιδηροδρομικές γραμμές που περνούν μέσα από την πόλη της Λάρισας.

Πριν από λίγες ημέρες ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή, καθώς το όχημά του παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία που κινούταν επί της γραμμής Βόλου – Λάρισας και έχασε τη ζωή του, βυθίζοντας μια ολόκληρη περιοχή στο πένθος. Μια περιοχή βέβαια που πάντα ζει με το άγχος μιας τέτοιας στιγμής, καθώς καθημερινά παιδιά και ενήλικοι διασχίζουν ουκ ολίγες φορές τις γραμμές για να περάσουν από τη μια πλευρά στην άλλη.
Το πρωί της Παρασκευής μια επιτροπή διαμαρτυρίας που αποτελείται σε πρώτη φάση από: την πρόεδρο της 3ης Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, κ. Ειρήνη Χατζούλη και τον αρχιπρεσβύτερο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, πατήρ Νικηφόρο και τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Παιδή, βρέθηκαν στο γραφείο του προϊσταμένου ΟΣΕ της Επιθεώρησης Λάρισας για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Νικολάου.
Εκεί κατέθεσαν μια σειρά από αιτήματα και ερωτήματα, με τον κ. Νικολάου να δεσμεύεται πως θα τα μεταφέρει στην κεντρική διοίκηση του ΟΣΕ.
Αρχικά ζήτησαν να μάθουν γιατί υπάρχουν πεζοδρόμια περιορισμένης δυνατότητας πρόσβασης ή γεμάτα χόρτα κατά μήκος των γραμμών εντός της πόλεως (οδοί Σαπφούς, Παλαιολόγου, Λατταμύα, Κάρλας). Ρώτησαν αν υπάρχει υπηρεσία που να τα ελέγχει και αν διατηρεί ημερολόγιο εργασιών.
Για το θέμα των χόρτων επέμειναν και ζήτησαν να μάθουν κάθε πότε και σε τι μήκος καθαρίζονται οι διαβάσεις, ποια υπηρεσία ελέγχει και αν διατηρεί ημερολόγιο εργασιών. Ζήτησαν να ενημερωθούν γιατί κατά μήκος της οδού Κάρλας υπάρχουν μόνο σε ένα τμήμα κάγκελα προστασίας και όχι σε όλο. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο σημείο όπου λειτουργούν σχολεία. Στο θέμα των προειδοποιήσεων εξέφρασαν την απορία, γιατί κατά τη διέλευση αμαξοστοιχίας δεν υπάρχει προειδοποίηση με έντονη σήμανση, φωτός (π.χ. έντονο παλλόμενο κόκκινο) και ήχου, καθώς, όπως είπαν, με κλειστά παράθυρα και σε λειτουργία του κλιματιστικού στο διερχόμενο αυτοκίνητο δεν ακούγεται. Ζήτησαν να μάθουν αν υπάρχει υπηρεσία που να ελέγχει τη λειτουργία τους, ενώ ρώτησαν ποιος αναλαμβάνει επί τόπου τη ρύθμιση και την ειδοποίηση των οχημάτων όταν δεν λειτουργούν οι φανοί και οι μπάρες, και αν υπάρχει σχετική καταγραφή. Για το θέμα των αμαξοστοιχιών ρώτησαν γιατί οι αμαξοστοιχίες δεν φέρουν έντονο κόκκινο παλλόμενο φως, ώστε μέσα στο σκοτάδι ή στις σκιές των δέντρων και στην αντανάκλαση του ηλίου να ξεχωρίζει η παρουσία της. Ακόμα κατέθεσαν το ερώτημα για το ποια υπηρεσία ελέγχει την ταχύτητά της, αν υπάρχει επιβολή ποινής σε υπέρβαση ταχύτητας ή στον έλεγχο των αμαξοστοιχιών και την εύρυθμη λειτουργία των αφύλακτων διαβάσεων. Ακόμα αναφέρθηκαν στους ανελκυστήρες και τον προβληματικό τρόπο που λειτουργούν στην Παλαιολόγου και Λατταμύα. Επίσης έθεσαν το ζήτημα του ειδικού διαδρόμου στις διαβάσεις για πεζούς, τυφλούς, αναπήρους, μητέρες με καροτσάκι και ποδήλατα.



ΒΟΥΛΗ
Εδώ και αρκετές ημέρες η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, έχει καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας εκτενή ενημέρωση από τη διαχειρίστρια εταιρεία, σχετικά με την αρτιότητα της λειτουργίας των συστημάτων ασφάλειας των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στη Λάρισα, να προχωρήσει, επιτέλους, στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών των σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς και να υλοποιήσει άμεσα, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι κάτοικοι της περιοχής, την υπογειοποίηση ή υπεργειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα, ώστε να δοθεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, βάζοντας τέλος στο αίμα που χύνεται καθημερινά στις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης μας.

ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ
Κατά τη διάρκεια του τρισάγιου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του τόσο άδικα ο Κωνσταντίνος Μπούμπας, οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν εκεί επέμεναν προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να αναδείξουν το ζήτημα των χόρτων. Το ύψος τους και το γεγονός πως δεν κόβονται αποτελούν εμπόδιο στην ορατότητα των οδηγών, των ποδηλατών και των πεζών, που επιχειρούν να περάσουν από τη μια πλευρά στην άλλη, και μάλιστα πολύ σοβαρό. Τα χόρτα αυτό το διάστημα είναι κομμένα σημείωσαν, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο έγινε μετά το δυστύχημα.
«Έχουμε την αίσθηση πως μας κοροϊδεύουν διαρκώς. Τόσο καιρό ήταν μέχρι ψηλά και αμέσως μετά το δυστύχημα κόπηκαν» έλεγαν προς την «Ε» και υποθέτουν πως «εάν είχαν κοπεί εγκαίρως, ίσως να μη συνέβαινε ό,τι συνέβη».
Βέβαια πριν από μερικές ημέρες μιλώντας στην «Ε» άνθρωπος του ΟΣΕ εξήγησε πως το κόψιμο των χόρτων είναι ευθύνη του τμήματος γραμμής Λάρισας – Βόλου και πως αυτό γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΗ – ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ – ΔΗΜΟΣ
Βέβαια πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη συγκεκριμένη διάβαση που έγινε το τροχαίο δυστύχημα, αλλά και στην προηγούμενη διάβαση που βρίσκεται στο ύψος της ΤΟΜΥ Αγ. Γεωργίου. Εκεί μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχει και μια μικρή και στενή γέφυρα. Όσοι κινούνται επί της Κάρλας με κατεύθυνση προς την έξοδο της πόλης έχουν σοβαρό μειονέκτημα ορατότητας για να στρίψουν και να περάσουν τις γραμμές. Βέβαια στην εν λόγω διάβαση κινδυνεύουν και οι πεζοί. Όσοι περπατούν επί της οδού Κων. Καβάφη (και λόγω πανδημίας την τελευταία διετία αυτοί είναι πάρα πολλοί τις απογευματινές ώρες) θα πρέπει για να περάσουν το μικρό ρέμα, να ανέβουν πάνω στις γραμμές, να περπατήσουν μερικά μέτρα, για να ξανακατέβουν στον δρόμο. Τον ίδιο κίνδυνο βέβαια διατρέχουν και οι πεζοί που κινούνται επί της Κάρλας, καθώς καλούνται να περάσουν από το ίδιο στενό γεφυράκι, στο οποίο βρίσκονται και τα οχήματα. Αν σ’ αυτό υπολογίσουμε και το γεγονός πως υπάρχουν δέντρα που περιορίζουν την ορατότητα όλων, τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Από την 3η Δημοτική Κοινότητα κατά το παρελθόν έχει κατατεθεί πρόταση για κατασκευή δύο πεζογεφυρών (Κάρλας και Κ. Καβάφη). Η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει προ ετών μια προσπάθεια με την εκπόνηση μελετών μέσω Α.Ε. εταιρείας δημοσίου, η οποία στη συνέχεια καταργήθηκε και ναυάγησε η προσπάθεια. Πλέον είναι σε διερεύνηση για την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του έργου σε δεύτερο χρόνο.

6.jpg

Πόσα ατυχήματα-δυστυχήματα συμβαίνουν στις ισόπεδες διαβάσεις;

Σίγουρα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως υπάρχει και διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Ημέρας, που για το 2022 ορίστηκε η 9η Ιουνίου, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ένωσαν για μία ακόμα φορά τις δυνάμεις τους, υλοποιώντας για την Ελλάδα την Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
Σχετικά μάλιστα η ΡΑΣ ανακοίνωσε ότι: «Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες ασφαλείας.
Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου.
…Η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) εκτιμά ότι υπάρχουν μισό εκατομμύριο ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις ανά τον κόσμο, με πάνω από 100.000 να βρίσκονται στην Ευρώπη και πάνω από 200.000 στην Αμερική, αντιπροσωπεύοντας το 20% και 40% αντίστοιχα του συνολικού αριθμού ισόπεδων διαβάσεων παγκοσμίως. Στην Ευρώπη και την Αμερική, τα ατυχήματα και οι θάνατοι στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 όλων των σιδηροδρομικών συμβάντων. Εάν συμπεριληφθούν και τα συμβάντα που σχετίζονται με πεζοπορία επί των σιδηροδρομικών γραμμών, το στατιστικό αυτό ανέρχεται στο 91% όλων των συμβάντων στην Ευρώπη και στο 95% στην Αμερική.
Μερικά στοιχεία:
– Τα τελευταία χρόνια, ένας άνθρωπος την ημέρα σκοτώνεται και σχεδόν ένας τραυματίζεται σοβαρά κατά μέσο όρο στις ισόπεδες διαβάσεις (Πηγή: SAFER LC project).
– Σχεδόν το 98% των συγκρούσεων σε ισόπεδες διαβάσεις οφείλονται σε μη συμμόρφωση με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ..
– Πάνω από το 90% των σημαντικών σιδηροδρομικών συμβάντων παγκοσμίως προκαλούνται από τρίτους, εκ των οποίων το 76% αφορά αυτούς που διέρχονται παράνομα στις σιδηροδρομικές γραμμές και το 13% χρήστες ισόπεδων διαβάσεων (Πηγή: UIC safety report).

Του Κώστα Γκιάστα

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα