Το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Καλύτερης επιχείρησης» στο 4ο Φεστιβάλ Πολιτικής Οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας στην κατάμεστη αίθουσα «Sala dei Cinquecento», απονεμήθηκε σε ομάδα μαθητών του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, στο πλαίσιο του 2ου

Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις EU Scoop.
Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί μέρος του Προγράμματος «SCoopConSS», συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το καταξιωμένο Εθνικό Φεστιβάλ Πολιτικής Οικονομίας της Φλωρεντίας αποτελεί εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην Ιταλία, όπου επαναπροσδιορίζονται μέσα από δημόσιους διαλόγους και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, ο άνθρωπος και η αξία του ως άτομο για το κοινό καλό, καθώς και η περιβαλλοντική ανάπτυξη με κοινωνικά κριτήρια και βιώσιμο τρόπο. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν νέοι, πολίτες, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, ενώσεις και οργανισμοί που είναι ευαισθητοποιημένοι για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό European Grants International Academy (EGInA) σε συνεργασία για την Ελλάδα με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (Α.ΚΕ.Θ.), με υπεύθυνους τους κ. Χ. Νίστα και Σ. Μαγειρία. Συμμετείχαν οι εθνικές νικήτριες ομάδες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η ομάδα «Cricketro» των μαθητών του 10ου Γ.Ε.Λ. Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής, κ. Καρασίμου Ζήση.
Η επιχειρηματική ιδέα των μαθητών εντυπωσίασε την Κριτική Επιτροπή για την Καινοτομία, το Businessplan, την ανάδειξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και κυρίως για την πρωτότυπη παρουσίαση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Προτάθηκαν λύσεις πάνω στο επίκαιρο θέμα της επισιτιστικής κρίσης μέσω της ανάπτυξης μονάδων παραγωγής διατροφικών προϊόντων με πρώτη ύλη τα έντομα, προσφέροντας εναλλακτικές, με στόχο τον περιορισμό των οικολογικών επιπτώσεων της κρεατοφαγίας, αξιοποιώντας, παράλληλα, περιβαλλοντικά φιλικές πηγές ενέργειας για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην απασχόληση των νέων.
Νικήτρια ομάδα της Β’ τάξης ήταν οι: Μπαρλαγιάννης Στέργιος, Μπούτλας Κωνσταντίνος και Ανυφαντής Χριστόφορος.
Η ομάδα «Cricketro» κατέκτησε επάξια το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, σκορπίζοντας χαρά και ικανοποίηση στα μέλη της.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που ελληνική ομάδα κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο, γεγονός που δείχνει το εύρος των ικανοτήτων των Ελλήνων μαθητών.
Οι μαθητές μπορούν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για το ανθρωπογενές και το φυσικό μας περιβάλλον. Σε αγαστή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους μπορούν να εργαστούν για την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού πνεύματος της νέας γενιάς, πέραν του τυπικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Να ενεργοποιηθούν ως πολίτες και μέλη του συνόλου της κοινωνίας, να ενδιαφερθούν και να αποδώσουν σε κάτι περισσότερο από τη βαθμολογία τους στα μαθήματα.

eleftheria.gr