37.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛαρίσης: Κάποιοι ακύρωσαν το συνέδριο γιατί θα αναδεικνυόταν η...

Λαρίσης: Κάποιοι ακύρωσαν το συνέδριο γιατί θα αναδεικνυόταν η υπογονιμότητα του ελληνικού λαού

Στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής στη Λάρισα μίλησε το πρωί της Κυριακής ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα από την πρόταση ζωής που έκανε ο Χριστός προς τους μαθητές του σημείωσε πως «σήμερα μας παρουσιάζεται η απόφαση που πήραν οι μαθητές του Χριστού για να γίνουν Απόστολοι διακονώντας και υπουργώντας το έργο του Ευαγγελίου.
Για να μπορούμε έτσι και εμείς να χαιρόμαστε σήμερα την αλήθεια της πίστης, τα μυστήρια της Εκκλησίας αλλά και την ασφάλεια της σωτηρίας. Βλέπουμε ακόμη το Χριστό να δίνει στους μαθητές του την δυνατότητα της επιλογής και την δυνατότητα της ωριμότητας της σκέψης, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να τους καλέσει κοντά του η απόφαση που θα πάρουν να μην είναι βεβιασμένη αλλά να είναι προϊόν μιας ώριμης σκέψης».

Θέλοντας να περιγράψει την αληθινή προσέγγιση που κάνει ο Χριστός, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως ο ίδιος πρώτα μας ξεκαθαρίζει τα πράγματα. «Δεν μας προσκαλεί όπως κάνουν οι άνθρωποι με ελκυστικό τρόπο για να μας μπερδέψει και να μας κοροϊδέψει ώστε να μας υποχρεώσει να τον ακολουθήσουμε», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η απόφαση των Αποστόλων να ακολουθήσουν το Χριστό δεν ήταν μια επιπόλαιη απόφαση, ούτε μια απόφαση στιγμιαίας ψυχολογικής πίεσης αλλά ήταν μια απόφαση ζωής και μακράς διάρκειας.

«Ο Χριστός που είχε κάνει την πρόταση γύρισε τώρα σε αυτούς και περιμένει το αποτέλεσμα. Αυτοί με τη σειρά τους μετά από ώριμη σκέψη σπεύδουν μέσα από μια διαδικασία με αρχές, με πόθο ζωής και με κριτήρια. Χωρίς κρυφούς όρους και ανυπέρβλητες δεσμεύσεις για να γίνουν τελικά Απόστολοι».

Αναφερόμενος στο ποια ακριβώς θα ήταν η ανταμοιβή των Αποστόλων που θυσίασαν τα πάντα για να ακολουθήσουν το Χριστό, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως ανθρωπίνως τίποτα ουσιαστικώς όμως τα πάντα. «Δεν κέρδισαν ούτε εξουσία, ούτε επίγεια δόξα αλλά αυτό που κέρδισαν ήταν μάλλον ατιμία και μαρτύριο.

Αυτό που έζησαν κοντά στο Χριστό ήταν απαραίτητο να το υπογράψουν με το αίμα τους για να μπορούμε και εμείς ανά τους αιώνες να λέμε ότι οι Απόστολοι δεν είπαν ψέματα», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως ευτυχία δεν είναι συνάρτηση υλικών αγαθών. «Ευτυχία είναι η συνάρτηση του να αισθάνεσαι ότι η ζωή σου πιάνει τόπο και ότι κάνεις κάτι ουσιαστικό. Ότι προσφέρεις δηλαδή στην κοινωνία, στην Εκκλησία και στους άλλους ανθρώπους. Όταν νοιώθεις ότι η ζωή σου δεν πηγαίνει χαμένη και τα χρόνια σου δεν κυλάνε σε μια ματαιότητα αλλά θυσιάζονται υπηρετώντας και διακονώντας».
Σχολιάζοντας τη στάση του σημερινού ανθρώπου ο οποίος φοβάται να παίρνει αποφάσεις στη ζωή του, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως ο άνθρωπος του 21ου αιώνα αισθάνεται θεός και έχει θεοποιήσει τον εαυτό του. «Πιστεύει ότι είναι το κέντρο του κόσμου και γύρω από αυτόν περιστρέφονται τα πάντα.

Ήρθε βέβαια η πανδημία και μας ανέτρεψε λίγο αυτά που πιστεύαμε. Μας έκανε να κλονιστούμε ακόμη και για τα επιστημονικά μας επιτεύγματα αφού ενάμιση χρόνο τώρα ταλαιπωρούμαστε. Ενώ είχαμε θεοποιήσει τις ικανότητές μας, την επιστήμη μας, τις εφευρέσεις μας, την εξέλιξή μας και την τεχνολογία μας, ξαφνικά διαψευδόμαστε και βλέπουμε ότι μάλλον υποχωρούμε σε πολλά πράγματα και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε».

Παράλληλα, ο κ Ιερώνυμος συμπλήρωσε πως όταν ο άνθρωπος δεν παίρνει αποφάσεις βαλτώνει και δεν προοδεύει. «Ο σημερινός άνθρωπος ενώ έχει φοβερές δυνατότητες και φοβερά τεχνολογικά επιτεύγματα που μπορούν να τον βοηθήσουν στη ζωή του μοιάζει σαν βαλτωμένος και σαν να μη προχωράει από φόβο μη και τυχόν δεν επιλέξει το καλύτερο. Αφήνει έτσι τον χρόνο να περνάει και γίνεται θεατής στη ζωή του, στην ιστορική εξέλιξη και στην συγκυρία ενώ ο Θεός τον έχει πλάσει για πρωταγωνιστή. Να σφυρηλατεί, να δημιουργεί και να αξιοποιεί το χρόνο της ζωής του με ουσιαστικές και καταλυτικές αποφάσεις».

Με αφορμή το τελευταίο συνέδριο της γονιμότητας στο οποίο θα συμμετείχαν και άνθρωποι από το χώρο της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης θέλοντας να εκφράσει τη δική του προσωπική άποψη ανέφερε πως «κάποιοι έσπευσαν να το ακυρώσουν γιατί θα αναδεικνυόταν αφενός η υπογονιμότητα του ελληνικού λαού και αφετέρου το γεγονός ότι οι συνθήκες της ζωής αποτρέπουν τις γυναίκες και δεν τις διευκολύνουν να κάνουν παιδιά και να στήσουν οικογένεια.

Σπεύδουν κάποιοι να πουν ότι η αφιέρωση μιας γυναίκας στην οικογένεια και στην μητρότητα είναι πρόβλημα και δεν την καταξιώνει. Μια μητέρα δηλαδή η οποία θυσιάζεται καθημερινά κρατώντας το σπίτι της καθαρό για να είναι τα μέλη της οικογένειάς της υγιή και ευτυχισμένα. Μια τέτοια γυναίκα που θυσιάζεται για τους άλλους δεν έχει αξία επειδή δεν παίρνει ένα μισθό και επειδή αυτό το οποίο κάνει δεν μπορεί να αποτιμηθεί με χρήμα», διερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ Ιερώνυμος συνέχισε λέγοντας πως «ίσα ίσα αυτό που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα είναι πιο πολύτιμο, ουσιαστικό, αληθινό, ειλικρινές και σπουδαίο αφού η αγάπη, το ενδιαφέρον και η έννοια για τον άλλον δεν αποτιμώνται με τα χρήματα. Όταν στρεφόμαστε σε τέτοιες έννοιες βγαίνουμε μέσα από αυτό το υλιστικό πλαίσιο ζωής που πάνε να μας επιβάλλουν. Όταν τέτοιοι άνθρωποι θυσιάζονται για τον άλλον δεν μπορείς τότε να μην σταθείς με σεβασμό και να μην αναδείξεις αυτή την προσφορά άσχετα αν κάποιοι θέλουν να μας πουν αλλά στην εποχή μας».

Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε με την προτροπή να μην διστάζουμε να παίρνουμε αποφάσεις στη ζωή μας αρκεί αυτές να είναι κατά Χριστόν και κατά το θείο θέλημα. «Μόνο τότε θα νοιώσουμε ευτυχισμένοι άνθρωποι και θα γίνουμε ουσιαστικές προσωπικότητες με σωστές αποφάσεις και θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε όχι μόνο τα χρήματα αλλά και τη ζωή μας», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

Αναστάσιος Βόπης

orthodoxia.info


google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα