20.7 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΜ. Σχοινάς: Η πανδημία ένωσε την Ευρώπη – Έχουν...

Μ. Σχοινάς: Η πανδημία ένωσε την Ευρώπη – Έχουν διασφαλιστεί 2,6 δισ. δόσεις εμβολίων

«Η απάντηση μας στην κρίση, αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα ενοποίησης και αλληλεγγύης» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σήμερα το πρωί, σε ειδική συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης της Βουλής. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της ΕΕ στη «μάχη» με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για «ένα μικρό θαύμα» που «πετύχαμε όλοι μαζί», ενημέρωσε ότι έχει εμβολιαστεί το 20% των Ευρωπαίων πολιτών και επισήμανε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδότησε την έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων και διαθέτει τον πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας και αδειοδότησής τους, έχει διασφαλίσει σήμερα 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρίες, με όλους τους ευρωπαίους να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτά».

«Όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους, μόνο κάποιος αρνητικά προκατειλημμένος δε δύναται να αναγνωρίσει τι πέτυχε έως σήμερα η Ευρώπη των 27. Ή το τι θα συνέβαινε αν τα Κράτη Μέλη ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιός θα πρωτοαγοράσει εμβόλια» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αναφέροντας ακόμα ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί «ένα νέο πακέτο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων, εξετάζοντας και συγκεκριμένα το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού – μια πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε», όπως είπε.

Ο κ. Σχοινάς στάθηκε και στην «θωράκιση της οικονομίας» από τις συνέπειες της πανδημίας, «αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου για τους κανόνες ανταγωνισμού, καταργώντας τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και στηρίζοντας την απασχόληση μέσω του προγράμματος SURE, το οποίο παρέχει στήριξη στην Ελλάδα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ». Επίσης αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της», καθώς τα χρήματα που θα εισπράξει, θα αποτελέσουν «μια μοναδική ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, διπλασιάζοντας σχεδόν το ετήσιο ποσό των δημοσίων επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια».

Ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημική κρίση και τα παρεπόμενα είναι υποδειγματικός για το μέγεθος και τις υποδομές της, είπε ο κ. Σχοινάς. Η συνολική στάση υπευθυνότητας που επιδεικνύει η χώρα, σε συνδυασμό με το πειστικό και λειτουργικό σχέδιο για την ανάκαμψη δε διαφεύγουν της προσοχής των Ευρωπαίων – και όχι μόνον – εταίρων μας. Και αυτή είναι μια ακόμη κατάκτηση.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση

“Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνοδευόμενη από μια σειρά στοχευμένων νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών”, ανέφερε ο κ. Σχοινάς. “Με το Σύμφωνο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική, βασισμένη σε μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος”, επισήμανε και τόνισε πως “Το Σύμφωνο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία με τρίτες χώρες για την επίτευξη των στρατηγικών επιδιώξεων της Ένωσης στον τομέα της μετανάστευσης”.

Όπως ενημέρωσε “Πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την πρώτη αξιολόγησή της συνεργασίας μας με 39 χώρες-εταίρους στον τομέα των επιστροφών και της επανεισδοχής. Βάσει αυτής, έχουμε τη δυνατότητα από κοινού με τα Κράτη Μέλη να υιοθετήσουμε συγκεκριμένα κίνητρα ή αντικίνητρα προς τρίτες χώρες – όπου αυτό κριθεί χρήσιμο – ώστε να επιτύχουμε μια πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική συνεργασία σε μεταναστευτικά ζητήματα”.

“Στην εξίσωση αυτή της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής μας πολιτικής η Τουρκία αποτελεί ένα ιδιαίτερο παράγοντα” σημείωσε ο κ. Σχοινάς. “Η δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας παραμένει έγκυρη και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως. Πρόκειται για μια συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης που απαιτεί συνεχείς προσπάθειες από όλες τις πλευρές” σημείωσε. “Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την συνάντησή μας στην Άγκυρα τις πρώτες κι όλας μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου – και κάτι που επανέλαβα σταθερά στον Υπουργό κύριο Τσαβούσογλου όταν ζήτησε να με δει πριν λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες” τόνισε .

“Η Ελλάδα έχει και θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρώπης για την τήρηση των δεσμεύσεων των Τουρκικών αρχών και τη συνέχιση των επιστροφών από την Ελλάδα. Το βλέπουμε αυτό ως αμιγώς ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό ζήτημα” ενημέρωσε.

“Σκοπεύουμε να λάβουμε υπόψη όλες τις σχετικές διμερείς εξελίξεις με την Τουρκία στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου” σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε “είναι σημαντικό για την Ελλάδα να μετέχει ενεργά στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και μέσω τις εξωτερικής πολιτικής μας”.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα