23.4 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΜαγικές παραλίες της Κρήτης: Ταξιδέψτε με το ertnews.gr

Μαγικές παραλίες της Κρήτης: Ταξιδέψτε με το ertnews.gr

Σκέφτεστε να πάτε διακοπές στην Κρήτη αλλά δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα; Την έχετε επισκεφθεί και αναπολείτε τις στιγμές που περάσατε εκεί; Έχετε πάει σε έναν νομό της, και κολλήσατε εκεί χωρίς να δείτε τίποτα άλλο;

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, σίγουρα θα βοηθήσει μια περιήγηση στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, μέσα από μαγικές εικόνες και αφηγήσεις για επιλεγμένες παραλίες που μας προτείνουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στην Κρήτη!

Στα κρυστάλλινα νερά του νομού Χανίων

Κείμενο-φωτογραφίες: Ευτυχία Πενταράκη

Έρχονται από κάθε γωνιά της γης για να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά τους και να απολαύσουν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία τους… Οι όμορφες παραλίες του νομού Χανίων είναι πολλές, οι διάσημες όμως λιγότερες και αναμφισβήτητα δικαιώνουν όλους όσοι τις επισκέπτονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

@Μαρία Χρηστίδη

Μπάλος

Και πώς να μην μαγευτεί ο επισκέπτης από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου; Με τα διάφανα τιρκουάζ νερά, την ψιλή άμμο, τα διάσπαρτα νησάκια και το ακρωτήρι της Γραμβούσας για το οποίο μάλιστα ο Κωστας Μουντάκης έγραψε και τραγούδι.

Ο Μπάλος που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Άλλοι πηγαίνουν οδικώς από το Καστέλι Κισσάμου και στη συνέχεια ακολουθούν με τα πόδια το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία και άλλοι παίρνουν το καραβάκι από το λιμάνι της Κισσάμου σε μια εκδρομή που τους μένει αξέχαστη.

Φαλάσαρνα

Στον Δήμο Κισσάμου ανήκει και η επόμενη πολύ γνωστή και πανέμορφη παραλία του νομού Χανίων, τα Φαλάσαρνα με το διάσημο ηλιοβασίλεμα.

@Μαρία Χρηστίδη

Είναι η παραλία που στο παρελθόν έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη της Ελλάδας και μία από τις δέκα καλύτερες της Ευρώπης.

Λευκή άμμος, γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά και θαλάσσια σπορ από τη μία, αλλά και ησυχία αν ο επισκέπτης δεν προτιμήσει την κεντρική αλλά μία από τις μικρότερες παραλίες, από την άλλη.

@Μαρία Χρηστίδη

Αναμφισβήτητα τα Φαλάσαρνα είναι στα must see όχι μόνο των Χανίων, αλλά όλης της Κρήτης.

@Μαρία Χρηστίδη

Ελαφονήσι

Και τι να πει κάποιος για την επόμενη, σπάνιας ομορφιάς, διάσημη παραλία του νομού Χανίων, το Ελαφονήσι. Σαν πισίνα η θάλασσα, τόσο στα χρώματα όσο και στο βάθος, είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά.

Και μέσα στο εξωτικό τοπίο που το πλαισιώνουν οι κέδροι και οι αμμοθίνες προσθέστε και τη ροζ άμμο. Ένα φαινόμενο που δημιουργούν σπασμένα μικροσκοπικά κοχύλια με αποτέλεσμα η άμμος σε κάποια σημεία να αποκτά αυτήν την εντυπωσιακή απόχρωση. Και τα Φαλάσαρνα ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, τόσο για το φυσικό κάλλος της περιοχής όσο και για την ποικιλία των ειδών.

Τελευταία στη βόλτα μας στις ξεχωριστές παραλίες των Χανίων αφήσαμε αυτή του Σταυρού, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη λευκή άμμο που σχεδόν πάντα είναι προστατευμένη από τους ανέμους και περισσότερο μοιάζει με πισίνα παρά με θάλασσα.

Την λένε και παραλία του Ζορμπά, καθώς εκεί το 1964 ο Άντονι Κουίν χόρεψε συρτάκι στην βραβευμένη με τρια Όσκαρ ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη και το άγνωστο έως τότε ψαροχώρι του Σταυρού στο Ακρωτήρι Χανίων, έγινε διάσημο σε ολο τον κόσμο.

Όλες τους είναι πανέμορφες. Το μόνο που μένει είναι να διαλέξετε σε ποια από τις μαγικές παραλίες των Χανίων θέλετε να κολυμπήσετε. Το ιδανικό θα ήταν σε όλες!

Λασίθι: Στη θάλασσα μιας «χαμένης πόλης»

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Δ. Παπαδάκης

Το όνομα είναι από μόνο του μαγικό.

«Ερημούπολη».

Μια έρημη, ξεχασμένη πόλις στην απώτατη ανατολή της Κρήτης.

Εκεί που το «ευρωπαϊκό» τοπίο ξεκινά να αγκαλιάζεται μ΄αυτό της Αφρικής, για να καταλήξει πιό κάτω, καβαλώντας τα κύματα, στις αμμοθίνες και στα φοινικόδεντρα της Μπεγγάζης…

Τόπος για αιώνες μυστικός. Ξεχασμένος μετά από απανωτές καταστροφές.

Ακατοίκητος και απλησίαστος.

Δαρμένος από τους βορειάδες του Χειμώνα.

Πυρακτωμένος το καλοκαίρι…

Ακόμη τώρα, δύσκολος στην προσέγγιση για τον σύγχρονο «περιηγητή» που θα προτιμήσει την στάση στο διάσημο και με «ανέσεις», Βάι.

Για να φτάσεις στην «Ερημούπολη» πρέπει να κουβαλάς το νερό μαζί σου, αλλιώς θα διψάσεις…

Μα θα αποζημιωθείς …

Ίτανος, το «Δωρικόν προς Ανατολάς άκρον».

Ιδρύθηκε από Φοίνικες, κατοικήθηκε από Μινωίτες, την έκαναν ισχυρή οι Δωριείς.

Σε διαρκή πόλεμο με την Πραισό και την Ιεράπυτνα για τον έλεγχο της πορφύρας, επέζησε λαμπρή μέχρι τον 8ο ΜΧ αιώνα, όταν την χτύπησαν οι αραβικές επιδρομές και ο ισχυρός σεισμός των 8 Ρίχτερ του 759.

Παρήκμασε, αλλά συνέχισε να ζει μέχρι και τον 15ο αιώνα, όταν την χτύπησαν ξανά οι πειρατές της Μπαρμπαριάς.

Ερημώθηκε.

Έτσι την ήξεραν οι ντόπιοι, «Ερημούπολη», μέχρι τον 19ο αιώνα, που ένας Ιταλός κατάφερε να ταυτίσει τα ερείπια με την λαμπρή πόλη των Δωριέων της Ανατολής.

Δεν είναι σημαντική επειδή ήταν «διεθνές» λιμάνι.

Ούτε για τα εξαίσια Ιερά της Αθηνάς και του Δικταίου Δία.

Ούτε για τα περίτεχνα κιονόκρανα στις δύο «παλαιοχριστιανικές» βασιλικές, τα ισχυρά τείχη και τα απομεινάρια από τα δημόσια κτίρια που μαρτυρούν ισχύ και πλούτο και δόξα περασμένη…

Είναι σημαντική γιατί είναι μια από τις πόλεις μας, όπου τα ρήματα και οι σύνδεσμοι των πολεμιστών, αναμείχθηκαν με τα ουσιαστικά και τις «υψηλές» έννοιες των Ετεοκρητών (σίτος, οίνος, άμπελος, κυβερνάω, βασιλεύς, χρυσός, σωλήν, οθόνη, κάδος, υάκινθος, νήσος, θρίαμβος κλπ) για να δημιουργήσουν την γλώσσα που ακόμη μιλούμε.

Και είναι για κάτι ακόμη σημαντική.

Δείχνει ποιος κατέχει το Δίκαιο στον Χρόνο, να δηλώνει τη θάλασσα της δική του.

Αυτός και ουδείς έτερος, «ξενομπάτης» από τον βορρά ή τον νότο, που δεν υπήρχε καν στην Ιστορία ως υποψία, όταν στο λιμάνι της Ιτάνου, για να ξεφορτώσουν εμπόρευμα οι Φοίνικες, έπρεπε να γνωρίζουν Ελληνικά…

Οι τρεις υπήνεμοι κόλποι, σχηματισμένοι σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον, που προβάλλουν ξαφνικά μπροστά σου μέσα από συστάδες ντόπιων φοινικόδεντρων, είναι τα τρία βυθισμένα λιμάνια της Ιτάνου.

Σε περιμένουν να δροσιστείς στο παγωμένο ρεύμα που κατεβαίνει από τον Βόσπορο. Κι αν σκύψεις μέσα στο νερό θα πιστέψεις πως πετάς, για μια στιγμή, πάνω από τους παλιούς λιμενοβραχίονες και τις δέστρες των αρχαίων καραβιών…

Ηράκλειο: Τα μυστικά του «Κομμού»

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδάκης

Ακόμη μια μαγική παραλία, «χαμένη» στη νότια ακτογραμμή του Ηρακλείου.

Τα γειτονικά Μάταλα τράβηξαν και τραβούν τα βλέμματα των επισκεπτών, όμως στ’ αλήθεια, αν κάποιος σήμερα θέλει να δει πώς ήταν η Ελλάδα ακριβώς την εποχή του θρύλου των Χίπις, πρέπει να μετακινηθεί λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα.

Μέσα από χωμάτινους δρόμους που διασχίζουν αμμώδεις εκτάσεις απλωμένες βαθιά μέσα στην στεριά, θα βρεθει σε ενα απότομο «γκρέμισμα» του βουνού, που ίσως αιτιολογεί και την ονομασία της περιοχής:

Κομμός, στην ανατολική άκρη του κόλπου της Μεσσαράς. Μια απέραντη παραλία σκεπασμένη με μικρά βότσαλα σε οδηγεί κατευθείαν στα νερά του νοτιότερου άκρου της Κρήτης.

Το πιστοποιεί άλλωστε η πινακίδα που σε υποδέχεται μόλις …προσγειωθείς μετά από προσεκτική οδήγηση στην παραλία, «Αμστερνταμ 2948 km», «Αμβούργο 3224km», «Αφρική 304.55 km» (ο Πειραιάς από το σημείο εκείνο απέχει πανω από 500 χιλιόμετρα) και φυσικά το …ντους για τους απρόσεκτους, μόλις 3 m δεξιά…

Ο Κομμός δεν είναι μια «τυπική παραλία». Δεν υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια. Η ανάπτυξη είναι -ευτυχώς- ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς η Εφορία Αρχαιοτήτων δεν επιτρέπει την οικοδόμηση σε προστατευμένες αρχαιολογικές ζώνες.

Αυτό γιατί κατευθυνόμενος στην παραλία θα περάσεις ανάμεσα από τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Αταυτοποίητης μέχρι σήμερα αναφορικά με το όνομα της, η οποία ωστόσο με βεβαιότητα υπήρξε για σχεδόν επτά αιώνες το λιμάνι του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Μινωικής Κρήτης, της Φαιστού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η πόλη αυτή καταστράφηκε περί το 1200 πΧ από επιδρομή των μυστηριωδών «λαών της θάλασσας», μα ανοικοδομήθηκε ξανά περί το 1000 πΧ με την άφιξη στην Κρήτη των πρώτων Αχαιών και παρέμεινε σημαντικό λιμάνι επικοινωνίας τόσο με την Φοινίκη και την Καρχηδόνα, όσο και με τις ελληνικές πόλεις της Ιταλίας. Επιβίωσε ως και το 200 μΧ οπότε και καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό.

Ηρθε ξανά στο φως στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο διάσημος Αρθουρ Έβανς ταύτισε τα υπολείμματα ορατών ερειπίων με τα νεώρια μιας σημαντικής αρχαίας πόλης.

Αυτά για τους λάτρεις της αρχαίας ιστορίας. Οι λάτρεις της σύγχρονης μπορούν να περιηγηθούν σε μια σειρά από επισκέψιμα αμυντικά έργα που μάταια κατασκεύασαν οι Γερμανοί το 1943, περιμένοντας μια συμμαχική απόβαση που ποτέ δεν ήρθε…

Οι μη λάτρεις της «στρατιωτικής» ιστορίας τώρα, μπορούν απλά να πάρουν μια καλή γεύση από την Ελλάδα των δεκαετιών του 50 και του 60 στα δυό …αρχαία ταβερνάκια που λειτουργούν στην άκρη της παραλίας και τα οποία μόλις πέφτει ο ήλιος μεταβάλλονται σε εξαιρετικά …beach bars.

‘Η απλά να βουτήξει στα πάντοτε δροσερά νερά του νότιου Κρητικού Πελάγους…

Οι φημισμένες παραλίες του Ρεθύμνου

Κείμενο-φωτογραφίες: Ευτυχία Πενταράκη

Ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, για τις φημισμένες μεταξύ άλλων παραλίες τους, είναι και οι νότιες ακτές του Ρεθύμνου.

Τριόπετρα

ΤριόπετραΧαρακτηριστικό τους τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, με την Τριόπετρα να θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες στη νότια Κρήτη.

Το όνομά της το έχει πάρει από τους τρεις τεράστιους βράχους που βρίσκονται στη μια άκρη του κόλπου.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο παραλίες, τη μεγάλη που απλώνεται δυτικά των τριών βράχων και τη μικρότερη και πιο υπήνεμη, στα ανατολικά τους.

Οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου

Τον τίτλο μιας από τις ωραιότερες παραλίες στο νότιο Ρέθυμνο δικαίως διεκδικούν και οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου. Πρόκειται για μία μεγάλη αμμουδιά, τριγυρισμένη από ένα άγριο τοπίο με τεράστιους αμμόλοφους.

Είτε σε ξαπλώστρα με το κοκτέιλ σας, είτε για θαλάσσια σπορ, είτε μόνοι σας να ακούτε τα τζιτζίκια, οι παραλίες της Κρήτης είναι εκεί και περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα