10.9 C
Larissa
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΜακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού για τον Οκτώβριο. Ήπιος στην...

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού για τον Οκτώβριο. Ήπιος στην αρχή, βροχές στο τέλος

Μπαίνοντας στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου, οι ενδείξεις  δείχνουν ότι θα κυλήσει με περισσότερες βροχές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που αποδείχθηκε αρκετά ξηρός, αφού οι βροχές ήταν μεμονωμένες και τοπικού χαρακτήρα, ενώ και θερμοκρασιακά είχαμε κατά διαστήματα πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή θερμοκρασίες με κάποια διαλείμματα όπου ο υδράργυρος έπεσε σε αρκετές περιοχές έπεσε και κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Ωστόσο, ο Οκτώβριος αν και αρχικά θα ξεκινήσει με ήπιες συνθήκες, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα αλλά με θερμοκρασίες που θα παραμείνουν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα νοτιότερα τμήματα της χώρας, στην πορεία και κυρίως από τα μέσα του, φαίνεται να ευνοείται ο σχηματισμός ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες να έχουμε γενικευμένα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα εξελιχθεί ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου επισημαίνοντας όμως ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη εκτίμηση κι όχι για πρόγνωση με ένα ποσοστό επαλήθευσης – απόκλισης της τάξεως του 40-60%, με τις όποιες αλλαγές να είναι αναμενόμενες, καθώς προσπαθούμε να εκτιμήσουμε την τάση του καιρού μέσα από τα δεδομένα των αριθμητικών μοντέλων που αναλύονται βγάζοντας κατά μέσο όρο τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών.

1η Οκτωβρίου έως 10 Οκτωβρίου : 

Αρχικά στις πρώτες μέρες του μήνα θα έχουμε απουσία βροχών και περισσότερο ηλιοφάνεια, αφού το σύστημα υψηλών πιέσεων που θα έχουμε στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα αφήνει τα περιθώρια να σχηματιστούν αξιόλογα βαρομετρικά συστήματα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αξιόλογα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, πέρα από κάποιες βροχές που θα εκδηλώνονται τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ορεινά της χώρας, δίχως να δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, αυτό το σύστημα υψηλών πιέσεων δεν αποκλείεται να ευνοήσει ώστε να κινηθούν θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να παρουσιάσει μια άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές που να κινηθεί λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Πάντως, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να είναι αδιάφορο καιρικά, ενώ θερμοκρασιακά θα έχει εναλλαγές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, με τις χαμηλότερες ελάχιστες να εντοπίζονται μόνο στα βόρεια τμήματα της Ελλάδας και με τις βροχές μόνο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.

11 Οκτωβρίου έως 20 Οκτωβρίου : 

Σε αυτό το διάστημα έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δούμε τον σχηματισμό ενός ισχυρού βαρομετρικού συστήματος στη Μεσόγειο που θα βρει το έδαφος λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούν και στην επιφάνεια της θάλασσας για να ενισχυθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχουμε την πρώτη ουσιαστική κακοκαιρία στη χώρα μας, με αρκετές βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα επηρεάσουν όλο τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ευνοεί ώστε να κινηθούν ψυχρότερες αέριες μάζες προς τη νοτιανατολική Ευρώπη, γεγονός που αν συνδυαστεί με τα σχετικά θερμά ύδατα της Μεσογείου, θα αυξήσει τις πιθανότητες να δούμε ακόμα και κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα. Η πιθανότητα σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα είναι πολλή μικρή έως απίθανη κι αυτό μόνο αν βοηθήσουν κι άλλοι παράγοντες στην περαιτέρω βάθυνση του χαμηλού. Ενδεχομένως να δούμε τα πρώτα χιόνια μόνο στους ορεινούς όγκους της βόρειας Ελλάδας.

 

21 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου : 

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πηγαίνουμε μόνο με βάση ουσιαστικά την τάση του καιρού και είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει “αξιόπιστη” πρόγνωση μετά από 15 και πλέον ημέρες. Πάμε λοιπόν κατά προσέγγιση, με τις αλλαγές να είναι αναμενόμενες, είτε όσον αφορά τα φαινόμενα, είτε όσον αφορά τις θερμοκρασίες. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για σχετικά φυσιολογικές θερμοκρασίες, με τις μέγιστες να είναι λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά μόνο στα νοτιότερα τμήματα της χώρας, ενώ η ψύχρα θα είναι ιδιαίτερα αισθητή μόνο στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας που στα ορεινά θα κινείται τις πρωινές ώρες ακόμα και κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Η πιθανότητα για ισχυρά φαινόμενα υπαρκτή τις τελευταίες ημέρες του μήνα με επίκεντρο την ανατολική και νότια Ελλάδα όπου δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

meteo24news.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα