Αν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα

της πολιτικής της τον εθνικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, οι ρυθμοί των εμβολιασμών κινούνται σε αργές ταχύτητες στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός των υπερήλικων -άνω των 85 ετών- ξεκίνησε χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς αξιοσημείωτες απώλειες το προηγούμενο Σάββατο στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να προχωρά στη λειτουργία και τρίτης εμβολιαστικής γραμμής σε δύο βάρδιες, καθώς από σήμερα εκτός των υπερήλικων ξεκινά ο εμβολιασμός και της δεύτερης δόσης στους υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση ακριβώς πριν τρεις εβδομάδες.
Με την τρίτη γραμμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αυξάνει τη δυνατότητα εμβολιασμού από 100 σε 150 ανθρώπους ημερησίως, καθώς η προώθηση του εθνικού εμβολιασμού αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα δηλώνει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσικονούρης, επισημαίνοντας πάντως ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων παρότι δεν υπάρχουν απώλειες παρουσιάζει καθυστερήσεις, καθώς τα ραντεβού κλείνονται ανά μισή ώρα έναντι του ενός τετάρτου της ώρας που ίσχυε για τους υγειονομικούς.
Με τη συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού πάντως εμβολιάζονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος, εμφανώς ενοχλημένος από τη «δυσπραγία» του Υπουργείου Υγείας, που αρνήθηκε, όπως είπε, να αποδεχθεί το αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των ιδιωτικών γιατρών ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτεθειμένοι, αν και είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τα κρούσματα του ιού.
Η άρνηση του Υπουργείου Υγείας να δώσει προτεραιότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και στους γιατρούς των ιδιωτικών κλινικών προκαλεί όχι μόνο ερωτηματικά, αλλά και προβλήματα ενόψει του επικείμενου τρίτου κύματος του ιού, κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος αποκαλύπτοντας ότι όσοι γιατροί μπαίνουν στην πλατφόρμα κλείνουν ραντεβού για τον Μάρτιο. Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει στείλει στο Υπουργείο Υγείας λίστα με όσους φαρμακοποιούς αποδέχονται να εμβολιαστούν και όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Κουτσούκης, είναι θέμα ημερών να ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν και οι φαρμακοποιοί να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Όσοι νόσησαν από Covid-19 μπορούν να περιμένουν εφόσον το επιθυμούν έως και 90 ημέρες από το τέλος της λοίμωξης για να εμβολιαστούν. Αυτή ήταν η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην απαντητική της επιστολή, αναφέρει τα εξής: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από μελέτη των υπαρχόντων -μέχρι σήμερα- στοιχείων στη διεθνή βιβλιογραφία έχει εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό μπορούν να εμβολιαστούν, μετά τουλάχιστον την πάροδο της οξείας φάσης της νόσου. Επιπρόσθετα, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναλοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 είναι σπάνια τις πρώτες 90 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη. Για τον λόγο αυτόν, άτομα με πρόσφατη λοίμωξη, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου των 90 ημερών».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

eleftheria.gr