23.9 C
Larissa
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΜε self test η επιστροφή από νησιά – Τα...

Με self test η επιστροφή από νησιά – Τα σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για πρώτη φορά μετά από μήνες τα κρούσματα κορονοϊού έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 μολύνσεων, προκαλώντας ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για ποιες κατηγορίες εργαζομένων ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός.

Ισχυρή σύσταση για self test προς τους ταξιδιώτες έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις στα νησιά.Η μάσκα δεν καταργήθηκε επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν πως είναι υποχρεωτική:

  • σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό (συναυλίες, γήπεδα, θέατρα, πολυσύχναστοι δρόμοι).

«Φοράμε μάσκα όταν πάμε και όταν φεύγουμε από ένα εστιατόριο. Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα πρέπει είναι στην τσάντα μας για να μας προφυλάξει την κατάλληλη στιγμή», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει αό σήμερα επιστροφή σε ένα πιο αυστηρό καθεστώς λειτουργίας των χώρων διασκέδασης.

Ειδικότερα, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και χώροι δεξιώσεων, θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους.

Τα πρόστιμα θα είναι βαριά για τους παραβάτες, ενώ οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και πολλαπλοί.

Το αργότερο μέχρι τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει για ποιες κατηγορίες εργαζομένων ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ σειρά θα πάρουν μετά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, θα προηγηθεί το υγιειονομικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Με βασικό στόχο να συνεχίζουν να λειτουργούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια τα νυχτερινά κέντρα αλλά και τα καταστήματα εστίασης, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Θα χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία της εστίασης κατά την είσοδο πως είτε έχω κάνει το εμβόλιο είτε είμαι ανεμβολίαστος αλλά έχω κάνει τεστ», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης στο MEGA.

Αντιπαράθεση για το θέμα σημειώθηκε στη Βουλή.

«Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, τον ελεγκτικό ρόλο για το αν φέρει κάποιος ή δεν φέρει γνήσιο πιστοποιητικό δεν θα το ασκούν δημόσιοι λειτουργοί, κρατικά όργανα αλλά θα το ασκούν οι απανταχού ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Καμμία ελεγκτική αρμοδιότητα δεν έχει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Υπογράμμισε ότι «το μόνο που ελέγχει με τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφαρμογή είναι η γνησιότητα και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού».

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποκρυσταλλωθεί και τι μέλλει γενέσθαι με το μέτρο διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης – Τα σενάρια για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική εικόνα ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν το φθινόπωρο, στην κυβέρνηση κάνουν μία κίνηση εμπροσθοβαρή, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της νέας πανδημικής έξαρσης, αλλά και των ιδιαίτερα επικίνδυνων μεταλλάξεων. Και το ερώτημα που γεννάται είναι, μετά τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και όσους απασχολούνται στο σύστημα της υγείας, για ποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούσε ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός.

Μία τέτοια κατηγορία θα μπορούσε να είναι το προσωπικό που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, στο πρότυπο της ΕΜΑΚ και για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Παράλληλα, μία ξεχωριστή κατηγορία θα μπορούσαν να είναι και οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα είναι ήδη εμβολιασμένο ή έχει κλείσει ραντεβού πάνω από το 73% των εκπαιδευτικών. Γεγονός άκρως ενθαρρυντικό. Εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη δε φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο και από τη στιγμή που στόχος είναι η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, μετά το άνοιξε-κλείσε των τελευταίων μηνών, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει από το φθινόπωρο να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και για τους εκπαιδευτικούς.

Όλα αυτά, πάντως, μένει να απαντηθούν, καθώς όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών και με δεδομένο το στόχο για ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% έως και 75% μέσα στους επόμενους μήνες.

Νέα έξαρση της πανδημίας

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Μόλις σε μια εβδομάδα διπλασιάστηκε το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται, ενώ παρατηρείται και αύξηση των μολύνσεων στις ηλικίες 55-65 στη Δυτική Αττική λόγω χαμηλού εμβολιαστικού ποσοστού.

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Διαγνώστηκαν 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα και η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων έπεσε 10 ολόκληρα χρόνια και έφθασε στα 23 έτη.

Ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχει αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 που έχουν εμβολιαστεί.

Η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε μικρή αύξηση των εισαγωγών σε Αττική και Κρήτη αλλά είναι θετικό πως ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά 21%.

«Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σε 65.011 τεστ, 2.107 νέα κρούσματα και 10 θανάτους, ενώ 153 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η αύξηση οφείλεται και στη μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Μόλις σε μία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση που αγγίζει το 170%. Συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν 67 νέα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Τα «κορονοπάρτι» έχουν αρχίσει να γίνονται καθημερινότητα σε νησιά αλλά και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Τα νότια προάστια της Αθήνας ανέβηκαν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και βρίσκονται πλεόν στο «πορτοκαλί».

Στην Ίο, εκατοντάδες νεαροί, κυρίως απόφοιτοι Λυκείων που μόλις τελείωσαν τις εξετάσεις, διασκέδασαν με ξέφρενους ρυθμούς. Αποτέλεσμα ήταν 10 νεαροί να νιώσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν με Covid.

Άλλα 14 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά την επιστροφή από την Ίο στη Ραφήνα, σε έλεγχο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κορονοπάρτι που διοργανώθηκε σε μπιτς μπαρ στον Άλιμο, με πλήθος κόσμου και χωρίς μέτρα προστασίας διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πάρτι υπήρχαν άτομα θετικά στον κορονοϊό ενώ μετά το πάρτι τα άτομα που νόσησαν φέρεται να ξεπερνούν τα 100.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, οι ταχύτητες ολοένα ανεβαίνουν. Όπως ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, την Τρίτη θα μεταβεί μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για να σταλεί το μήνυμα και στα πιο χαμηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Πηγή: ΕΡΤ / Νίκος Καπόγλης, Αλεξία Τζιόνα, Ειρήνη Βασάλου, Δημήτρης Γκάτσιος, Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα