17.9 C
Larissa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΜέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι κίνδυνοι για παιδιά και εφήβους

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι κίνδυνοι για παιδιά και εφήβους

Τρία στα 4 παιδιά κάτω των 12ετών και όλα τα μεγαλύτερα, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού. Το πρόβλημα είναι ότι δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες που αποτελούν πρώτη ύλη για εκβιασμούς και απάτες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν καθημερινή συνήθεια επικοινωνίας με φίλους, γνωστούς αλλά… και άγνωστους. Οι κίνδυνοι αμέτρητοι καθώς οι χρήστες εκθέτουν χωρίς δεύτερη σκέψη στο διαδίκτυο φωτογραφίες και προσωπικά τους δεδομένα.



«Μου είχανε κλέψει τους κωδικούς στο instagram αναγκάστηκα να κλείσω τον λογαριασμό μου αλλά σε άλλους έχουν συμβεί πολύ χειρότερα που οδήγησαν σε άσχημες καταστάσεις» αναφέρει η Μελίνα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, στην κάμερα της ΕΡΤ.

Σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του «Χαμόγελου του Παιδιού», διαπιστώθηκε ότι το 75% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών και το 100% των παιδιών μεγαλύτερων ηλικιών χρησιμοποιούν κάποιο ψηφιακό μέσο.

  • 75% παιδιών ηλικίας 5-12
  • 100% παιδιών ηλικίας 12+

«Οι νέοι περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο η τεχνολογία είναι θείο δώρο ωστόσο ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος.

«Η προστασία ξεκινά από την ενημέρωση δεν δίνουμε στοιχεία και δεν μοιραζόμαστε φωτογραφίες ούτε με γνωστούς ότι υπάρχει στο ίντερνετ μένει για πάντα στο ίντερνετ» τονίζει από την πλευρά της η Κατερίνα που είναι μαθήτρια της Α’ Λυκείου.

Το Facebook σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης στην χώρα μας που θα βοηθήσει γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους να κινηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο μέσω του διεθνούς προγράμματος «Get Digital».

«Στα σχολεία τα εργαστήρια δεξιοτήτων εφαρμόζονται πιλοτικά φέτος σε κάποια σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και περιλαμβάνεται και η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» τονίζει η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Αν κάποιο παιδί δεν μπορεί να μιλήσει στους γονείς του, σε έναν συμμαθητή του, στους καθηγητές του, στους φίλους του τότε μπορεί να μιλήσει σε κάποιον που μπορεί να τον ακούσει και ας μην τον γνωρίζει όπως η γραμμή του χαμόγελου 1056» σημειώνει η Μελίνα.

To Get Digital θα παραδώσει μέσα από την σελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού στο facebook σεμινάρια, τα οποία θα αφορούν ζητήματα όπως cyberbullying, εξάρτηση από βιντεοπαιχνίδια, ρητορική μίσους, ρατσισμός. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.hamogelo.gr.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα