Στο μεγάλο θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λάρισα, κάνοντας ειδική αναφορά στο οικονομικό σκέλος των πληγών που άνοιξε η θεομηνία.

Μητσοτάκης από Λάρισα: Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους

«Η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής ώστε οι πληγέντες να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βοήθεια που θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες για την αποκατάσταση των υποδομών, των δικτύων που καταστράφηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις αλλά και στο δάνειο που θα διαπραγματευθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Θα διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη που η πατρίδα μας αξίζει να λάβει. Εχω στείλει ήδη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και θα διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη εκκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να λάβει η Ελλάδα από την ΕΤΕπ «δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για παρεμβάσεις σε έργα υποδομής που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά».

 

Μητσοτάκης από Λάρισα: Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους

Στις δηλώσεις του για την κακοκαιρία Daniel, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τους συμπολίτες μας.

Στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, επιχειρούν 15 ελικόπτερα και όπως εξήγησε, το ακραίο και επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί αλλά στις συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία) «έχουμε πρόβλημα γιατί έχουν κατέβει τα νερά», επισημαίνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός είναι στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση.

Μητσοτάκης από Λάρισα: Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους

Στη συνέχεια, τόνισε πως η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών ξεκινά άμεσα και ότι η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει και να στηρίξει τους πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως είναι «πρωτοφανής η κακοκαιρία και η προσπάθεια των διασωστικών συνεργείων».
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής (8/9), «έχω ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ. Έχω στείλει επιστολή στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη αρωγή. Να μην είναι η ευρωπαϊκή στήριξη στα λόγια μόνο αλλά και στις πράξεις», συμπληρώνοντας πως έχει έρθει σε επαφή ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να λάβει η χώρα δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής.

Τέλος, έκλεισε τις δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες με ένα μήνυμα ενότητας: «Να είμαστε ενωμένοι. Είμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση».

thessaliatv.gr