14.9 C
Larissa
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΜητσοτάκης: Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες – Τα μέτρα...

Μητσοτάκης: Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες – Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε στην επικαίρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τη Θεσσαλία και το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων απαντά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

— Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ και επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα ισχύσει και το 2024. Πρόκειται για μια παροχή ύψους 82 εκατ. ευρώ

 

—  Πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξης του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα

— Μειώσαμε τους συντελεστές από 22 στο 9%. |Δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στους αγρότες που μετέχουν σε σχήματα συνεργασίας;

— Με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται 7ετης ρύθμισης στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες. Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για 2 έτη και στη συνέχεια οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετιας.

 

— Ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων που καταστράφηκαν ώστε να είναι σύγχρονοι και φιλικοί προς το περιβάλλον

— Την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023. Εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους.

 

Όπως είπε, επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες:

  1. Στήριξη των κατοίκων για να ξαναχτίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους.
  2. Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ., ενώ σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ. Μίλησε επίσης για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Ανέφερε, δε, ότι δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα.

 

«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» ανέφερε. Αναφορικά με τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ στάθηκε στις αυτοψίες σε υποδομές, προκειμένου να αποκατασταθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» είπε και στάθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ., υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Ανέφερε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα είπε ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

aftodioikisi.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα