16.9 C
Larissa
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΜούσιος: Δε θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι- μπαίνει φρένο...

Μούσιος: Δε θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι- μπαίνει φρένο στις τιμές

Πενήντα χρόνια φούρναρης , τέτοιες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, αυξήσεις που έφτασαν το +70% μέσα σε ένα χρόνο, δεν έχει ξαναδεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος, ο οποίος ωστόσο δήλωσε σχετικά αισιόδοξος για την πορεία των τιμών, αν μπούνε σε εφαρμογή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια αλεύρων στην αγορά τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη συνέντευξη Τύπου για την Artozyma, ο κ. Μούσιος τόνισε ότι οι αρτοποιοί περιμένουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την σημαντική παρέμβαση της επιδότησης της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καλύπτοντας έτσι στο 80% τη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών. Εάν το μέτρο εφαρμοστεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Ιανουάριο, δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού που σήμερα, σημειωτέον, διαμορφώνεται στο 1-1,20 ευρώ/ φραντζόλα. Επίσης, οι αρτοποιοί περιμένουν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί, από το 13% στο 6%.



Ένα χρόνο, σε ανοδική πορεία οι τιμές στα άλευρα
Το φαινόμενο των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων, δεν συνδέεται απόλυτα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις άρχισαν σταδιακά από πέρυσι τον Μάρτιο και ως το τέλος του 2021 οι τιμές στα άλευρα είχαν ανεβεί κατά +20%. Τώρα πλέον, η αύξηση έχει πιάσει το 70% ενώ το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται περαιτέρω λόγω της αύξησης στο ενεργειακό κόστος.

Σε ότι αφορά την τροφοδοσία της αγοράς ο κ. Μούσιος είπε πως η Ελλάδα, στο μαλακό σιτάρι είναι έντονα ελλειμματική αφορά παράγει μόνο 200.000 τόνους, δηλαδή το 20% των ποσοτήτων που καταναλώνει, ενώ αντίθετα στο σκληρό σιτάρι καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή και πραγματοποιεί και εξαγωγές.

Η χώρα μας, εισάγει το 80% των αλεύρων από μαλακό σιτάρι. Παίρνει το 30% από Ουκρανία και Ρωσία και συγκεκριμένα, το 20% από Ουκρανία και 10% από τη Ρωσία. Το υπόλοιπο των ποσοτήτων που χρειάζεται η Αρτοποιία, εισάγεται από Βαλκανικές χώρες, αλλά και Γαλλία, Γερμανία και Ουγγαρία.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών δήλωσε ότι λύση στο ζήτημα της επάρκειας θα εξευρεθεί γιατί μπορεί να γίνουν εισαγωγές και από τον Καναδά, ίσως ακομη και από την Αμερική παρότι από τη συγκεκριμένη χώρα δεν έχουμε εισάγει άλευρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Δεν είναι όλα ….μαύρα
Ο κ. Μούσιος, δήλωσε γενικότερα αισιόδοξος για την Βιοτεχνική Αρτοποιία, καθώς η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ που πρόκειται να παρουσιαστεί , δείχνει ότι ο τζίρος των καταστημάτων του κλάδου, δηλαδή των βιοτεχνικών επιχειρήσεων αρτοποιίας, κρατάει σταθερά το τζίρο του, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ , παρά τη διάθεση ψωμιού από τα σούπερ μάρκετ , ενώ αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις αρτοποιίας.

Μάλιστα ο κ. Μούσιος είπε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι η διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Αρτοποιίας , ενώ στην ίδια κατεύθυνση αποδεικνύεται πως κινείται και η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αγγελος Υποκαμισά, στόχος της Λέσχης είναι να διοργανωθεί και ένα Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ζαχαροπλαστικής, αν όχι Ευρωπαϊκό.

Πηγή: GRrtimes.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα