Ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ενημερώσει την προσεχή Τετάρτη τη Βουλή για το πόρισμα των ολλανδών αναφορικά με την πλημμύρα της Θεσσαλίας και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στον κάμπο, έρχεται στο προσκήνιο το πιο «καυτό» από τα θέματα που ανέκυψαν με τη «μεγα-πλημμύρα» «Daniel» και στη συνέχεια  με τη θεομηνία «Elias» που δεν είναι άλλο από τα 180.000 στρέμματα που παραμένουν πλημμυρισμένα στην Κάρλα.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ολλανδών εμπειρογνωμόνων Μιλτιάδης Γκουζούρης την Κυριακή το βράδυ στα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Θεσσαλίας τηλεόρασης»  , δεν εξετάζεται καν το ενδεχόμενο όχι μόνο της άντλησης αλλά αι της παροχέτευσης των νερών προς το Αιγαίο. Τα έργα αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά με τη λογική «κόστους- οφέλους» είναι ασύμφορα και άφησε να εννοηθεί, ότι η πρότασή τους προς την κυβέρνηση είναι να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέχρις ότου (σε δύο χρόνια περίπου από τώρα) στραγγίξουν τα νερά προς τον Παγασητικό.

Μια άλλη διάσταση όμως έδωσε ο καθηγητής της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος, ο οποίος μάλιστα μετέχει στην ομάδα των καθηγητών που έχει συγκροτήσει ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ανέφερε πως έχει κάνει πρόταση και έχει ενημερώσει ήδη και τον κ. Κουρέτα για την κατασκευή αγωγού (με διάνοιξη σήραγγας) με διάμετρο πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του Παγασητικού (στα 10 μέτρα αντί των 2 μέτρων) μήκους περίπου 10,4 χιλιομέτρων που θα παραλαμβάνει τα νερά της Κάρλας από το βορειοανατολικό άκρο και θα τα κατευθύνει μέσω της βαρύτητας από τα 42 μέτρα υψόμετρο στο μηδέν που είναι η θάλασσα προς το Καμάρι δηλαδή στο Αιγαίο.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι λάθος να γίνεται μικρολογιστική προσέγγιση του στιλ πόσο θα μας κοστίσουν οι αποζημιώσεις, πόσο η σήραγγα, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τον πολλαπλασιαστή και την προστιθέμενη αξία από τα αγροτικά προϊόντα που χάνονται από τη μη καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων

Το κόστος της με βάση πρόχειρους υπολογισμούς και έχοντας υπόψη τα κόστη στη σήραγγα της Δρακότρυπας είναι περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, μηδαμινό σε σχέση με τις αποζημιώσεις που θα καλείται να καταβάλλει κάθε φορά η πολιτεία στους αγρότες των οποίων τα χωράφια θα κατακλύζονται, ενώ με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται μια μόνιμη λίμνη για άρδευση εκτάσεων, αλλά και μια περιοχή εκτόνωσης μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων, όπως αυτό που είχαμε με τη θεομηνία Daniel, κατέληξε ο κ. Δαναλάτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στην εκδήλωση του ΕΝΑ την Πέμπτη το βράδυ ο γεωλόγος και πολιτικός μηχανικός Αλέκος Μπέλεσης, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να κατασκευαστεί σήραγγα παροχέτευσης των πλημμυρικών νερών της Κάρλας προς το Αιγαίο γιατί ο Daniel μας έδειξε πως δεν αρκεί η στενωπός των Τεμπών για να απομακρύνει το πλημμυρικό φορτίο του Πηνειού, ενώ αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στο μέλλον αν έχουμε κατολισθήσεις στην κοιλάδα των Τεμπών και κλείσει η ροή του Πηνειού προς το «δέλτα». Τότε θα γυρίσουμε αιώνες πίσω όταν η Θεσσαλία ήταν μια τεράστια λίμνη και φυσικά θα έχουμε χάσει οριστικά τον πιο εύφορο κάμπο της χώρας κατέληξε.

thessaliatv.gr