Νέα ισχυρή βροχόπτωση αυτή την ώρα στη Λάρισα, ενώ οι αγρότες αγωνιούν για την τύχη της σοδειάς τους από την πολυομβρία και θεωρούν ότι η σημερινή βροχή αποτελεί τελειωτικό πλήγμα για βαμβλακια, φακή, στάρια, κεράσια, πυρηνόκαρπα.

Το σκηνικό αυτό θα επαναληφθεί μέχρι την Παρασκευή, όπως δήλωσε χθες στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο μετεωρολόγος και ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, ενώ από Σάββατο και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο καιρός φτιάχνει και επανέρχονται οι λιακάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως στο δίμηνο Απριλίου- Μαΐου φέτος είχαμε στη Δυτική Θεσσαλία ειδικά, υψηλό ύψος βροχοπτώσεων που έφτασε αθροιστικά τα 260 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να πληγούν πολλές καλλιέργειες, καθώς ο αγροτικός κόσμος είναι ο πλέον εκτεθειμένος στην κλιματική κρίση

Έρμαιο της κλιματικής κρίσης οι αγρότες-καθηγητής δενδροκομίας Γ. Νάνος: Ακαρπία και μκροκαρπία λόγω ήπιου χειμώνα

Ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, σε πόρισμά του κάνει λόγο για «αφύσικες καιρικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στη βλάστηση και ανάπτυξη των δέντρων και στην ανάπτυξη των καρπών με αποτέλεσμα (μακροσκοπικά στις αρχές Μαΐου) τα ατροφικά καρπίδια (που δεν θα δώσουν εμπορικούς καρπούς) ή τις καρποπτώσεις που από νωρίς ήταν εμφανής.

Ο Καθηγητής μιλά «για δύο κλιματικούς παράγοντες που επέδρασαν στην άκαιρη βλάστηση και άνθιση των δέντρων που είναι η έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα και η έλλειψη βροχοπτώσεων τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο είχαμε έναν καιρό με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές βροχοπτώσεις και νεφοκάλυψη, με αποτέλεσμα την αυξημένη σχετική υγρασία». Συνοπτικά, σύμφωνα με τον κ. Νάνο «η ξηρασία του Μαρτίου πιθανότατα να επέδρασε στην καρπόδεση της ροδακινιάς και αχλαδιάς και να δημιούργησε ατροφικούς ύπερους, που με τη σειρά τους έδωσαν αδύναμα καρπίδια. Η έλλειψη χειμερινού ψύχους προκάλεσε παρατεταμένη άνθιση και δημιουργία ατροφικών καρπιδίων που ήταν εμφανής στη ροδακινιά ή ατροφικών αχλαδιών που δεν αναπτύσσονται και πέφτουν από το δέντρο λόγω αδυναμίας ανάπτυξης, ενώ η αυξημένη υγρασία του Απριλίου δημιούργησε την καρπόπτωση λόγω ανταγωνισμού βλάστησης και καρπιδίων».

thessaliatv.gr