15.7 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ευρώπη δεν...

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι αρκετά ισχυρή», λέει η Φινλανδή πρωθυπουργός Μάριν

Έναν «πολύ ειλικρινή» απολογισμό των ικανοτήτων της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσίασε σήμερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν. Όπως δήλωσε, η Ευρώπη «δεν είναι αρκετά ισχυρή» για να αντιταχθεί από μόνη της στη Μόσχα.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αυστραλία, η Μάριν τόνισε η εισβολή και η κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία αποκάλυψαν τις αδυναμίες και τα στρατηγικά λάθη της Ευρώπης έναντι της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικά βομβιστικά με «αναμμένες μηχανές» – Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία για μεγάλης κλίμακας επίθεση

«Πρέπει να είμαι απολύτως ειλικρινής (…) μαζί σας. Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά ισχυρή αυτή την περίοδο, θα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες χωρίς τις ΗΠΑ» επισήμανε σε ομιλία της στο Lowy Institute στο Σϊδνεϊ.

Η Ουκρανία πρέπει να λάβει βοήθεια «με κάθε τρόπο», τόνισε η πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην παροχή όπλων, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο, τα οποία είναι απαραίτητα για να αναχαιτιστεί η προέλαση της Ρωσίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε επίσης τις ικανότητές της ευρωπαϊκής άμυνας, της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε διάφορων ειδών καταστάσεις» σημείωσε η ίδια.

Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία πριν από σχεδόν 105 χρόνια.

Η Μάριν επέκρινε πολιτικές της ΕΕ που επικεντρώνονται στη σημασία να υπάρχει διάλογος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δήλωσε ότι το μπλοκ θα έπρεπε να έχει ακούσει τα μέλη του που στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την ένταξή τους στην ΕΕ το 2004, κράτη όπως η Εσθονία και η Πολωνία ζητούσαν από τις άλλες χώρες μέλη του μπλοκ να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι του Πούτιν, μια άποψη που δεν συμμερίζονταν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία που τάσσονταν υπέρ πιο στενών οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Για καιρό η Ευρώπη ακολουθούσε μια στρατηγική έναντι της Ρωσίας, η οποία είχε στόχο την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων, την αγορά ενέργειας από τη Ρωσία (…) πιστεύαμε ότι αυτό θα απέτρεπε έναν πόλεμο», όμως αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε «πολύ κακή», εκτίμησε η Μάριν

«Δεν τους νοιάζουν οι οικονομικές σχέσεις, δεν τους νοιάζουν οι κυρώσεις. Δεν τους νοιάζει τίποτα από αυτά», κατέληξε.

Πηγη: in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα