12.9 C
Larissa
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΟ πύργος Χαροκόπου εκπέμπει SOS

Ο πύργος Χαροκόπου εκπέμπει SOS

Την αδιαφορία των αρχών του τόπου για τη διάσωση και ανάδειξη του Πύργου Χαροκόπου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Φίλοι Πύργου Χαροκόπου», στην οποία κάνει απολογισμό των δράσεων και παρεμβάσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα για τη σωτηρία του κτιρίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση «Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του Συλλόγου «Φίλοι πύργου Χαροκόπου», οι προσπάθειες για τη σωτηρία του κτιρίου στα όρια της Γιάννουλης συνεχίζονται.Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω Covid-19 και τον σεισμό του Μαρτίου, που σίγουρα αποτέλεσαν τροχοπέδη στη ροή των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, οι δράσεις μας δεν σταματάνε. Για την ενημέρωση όλων όσων ενδιαφέρονται για την τύχη του Πύργου, σας παραθέτουμε τις ενέργειες που κάναμε. Με δεδομένο ότι ο Πύργος αποτελεί ιδιοκτησία επιχειρηματιών της πόλης μας, η παρέμβαση του Συλλόγου μας είναι δύσκολη.

Προσπαθήσαμε πολλές φορές να έρθουμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε διάθεση επικοινωνίας. Επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο Λαρισαίων κ Α. Καλογιάννη, για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε ο Πύργος να γίνει δημόσια περιουσία, να συμβάλει και να ζωντανέψει τη λαογραφία της Θεσσαλίας, αφού το ίδιο το αρχοντικό αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Απάντηση από τη Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε.

Διοργανώσαμε εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου με ζωγραφιές παιδιών με θέμα «Σώστε τον πύργο». Οι ζωγραφιές βιβλιοδέθηκαν και μαζί με το ομότιτλο παραμύθι-δωρεά της κ. Μαρίας Αράπκουλε στάλθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη μέσω της βουλευτού Λάρισας κας Ε. Λιακούλη. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση της υπουργού και την υπόσχεσή της για μελλοντική επίσκεψη-αυτοψία στο κτίριο. Στείλαμε επιστολή στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων για την κατάσταση του Πύργου και προτροπή για άμεση εφαρμογή του νόμου περί “διατηρητέων κτιρίων”. Δυστυχώς η πρώτη απάντηση ήταν απογοητευτική. Διαπιστώσαμε, ότι κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια γίνεται μια επίσκεψη στο κτίριο από την υπηρεσία χωρίς καμία επιβολή του νόμου περί διατηρητέων.

Εκτός από μια μικρή παρέμβαση για την αποκατάσταση του τοίχου περίφραξης που κρίθηκε επικίνδυνος για τους περαστικούς λόγω αποκόλλησής του, δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια. Μετά τον σεισμό του Μαρτίου ο Σύλλογος έστειλε εκ νέου επιστολή με προτροπή για αυτοψία της υπηρεσίας στο κτίριο, ώστε να ελεγχθεί η στατικότητά του και η άμεση λήψη μέτρων. Απάντηση από την υπηρεσία δεν λάβαμε ποτέ. Προφανώς η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί ότι το εν λόγω διατηρητέο κτίριο δεν χρήζει φροντίδας.
Παράλληλα, ζητήσαμε και από τον Δήμο Λαρισαίων να κάνει αυτοψία, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ζημίες από τους σεισμούς. Η αυτοψία έγινε και μας απάντησαν, ότι υπάρχουν ζημιές μόνο στις μεσοτοιχίες.

Προκαλεί εντύπωση ότι δεν υπάρχει σωστή περίφραξη του κτιρίου με αποτέλεσμα να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέρχεται ελευθέρα και να βανδαλίζει το κτίριο ή να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια όσων εισέρχονται στον χώρο.
Παρά τις καταγγελίες του Συλλόγου Φίλων Πύργου Χαροκόπου και κατοίκων της περιοχής, υπάρχει αδιαφορία των αρμοδίων ώστε να προβούν σε σωστές ενέργειες.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε την αξία αυτού του διατηρητέου κτιρίου, που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα κτίρια ανάλογης ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας θα ήταν πόλος έλξης τουριστών και φυσικά με το ανάλογο αντίτιμο.
Αν λοιπόν θέλουμε να θεωρούμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα ας κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτό. Ο Πύργος Χαροκόπου είναι ένα κτίριο, που στα πρώτα χρόνια της ζωής του φιλοξένησε ανθρώπους της πολιτικής και της τέχνης.

Είναι κρίμα η Πολιτεία και η αρμόδια υπηρεσία να κωλυσιεργούν εις βάρος αυτής της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας. Χρωστάμε στους απογόνους μας! Δεν γίνεται να παραδώσουμε μόνο ερείπια κτιρίων που μαρτυρούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ας εκμεταλλευτούμε ό,τι μας χαρίστηκε».

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα