33.9 C
Larissa
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΟι πρώτες αρρυθμίες με τα απογευματινά χειρουργεία

Οι πρώτες αρρυθμίες με τα απογευματινά χειρουργεία

Σε εφαρμογή μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για απογευματινά χειρουργεία με έκδηλη την ανησυχία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο θόρυβος που έχει σηκώσει ο «μεταρρυθμιστικός» οίστρος της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας δεν λέει να κοπάσει και ο βαθμός αποτελεσματικότητας των μέτρων αναμένεται να κριθεί σύντομα.

Σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων

Στο υπουργείο Υγείας οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και την Παρασκευή (08/03) είναι προγραμματισμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων με κύριο αντικείμενο τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία. Σκοπός της σύσκεψης είναι να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα νοσοκομεία που σκοπεύουν να ανοίξουν απογευματινά χειρουργεία.

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων για τα νοσοκομεία με απογευματινά χειρουργεία

Η αρχική λίστα με τα τέσσερα νοσοκομεία έχει διευρυνθεί και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο αριθμός φτάνει πλέον τα δεκαπέντε.

Αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να λάβουν το τελικό «πράσινο φως».

Τα δύσκολα έρχονται…

Ο δρόμος όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και οι έντονες διαμαρτυρίες εργαζομένων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά» καταγγέλλει πως η διοίκηση ζητά απ’ τους εργαζόμενους στη νοσηλευτική υπηρεσία να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, την ώρα που οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 150 και παραμένουν κλειστές δύο και ενίοτε τρεις χειρουργικές αίθουσες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικού και ιατρικού).

«Σε ένα νοσοκομείο όπου οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 150»

«Αντί να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (…) η κυβέρνηση καταδικάζει, ακόμη και τους ογκολογικούς ασθενείς, να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση των χειρουργείων τους» αναφέρουν υποσχόμενοι πως «δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά» καταγγέλλει τις πρακτικές του υπουργείου

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με περίσσεια σπουδή η Διοίκηση του νοσοκομείου ζητά από τους εργαζόμενους ΟΛΗΣ της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία!!!

Σε ένα νοσοκομείο όπου οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 150, όπου παραμένουν κλειστές 2 και ενίοτε και 3 χειρουργικές αίθουσες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικού και ιατρικού), όπου οι τραυματιοφορείς του χειρουργείου αντί για 7 είναι 4 και όπου ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και με συνεχή προβλήματα να σκάνε στις κτιριακές υποδομές, πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση η βιασύνη που επιδεικνύεται για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, ιδιαίτερα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο! 

Αντί να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα και οι 6 χειρουργικές αίθουσες, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών, την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την επάρκεια σε υλικά, η κυβέρνηση καταδικάζει, ακόμη και τους ογκολογικούς ασθενείς, να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση των χειρουργείων τους! 

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με αυτή τη λογική και με ταχύτητα που παρόμοια της δεν έχει επιδείξει ποτέ για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου, η Διοίκηση εναρμονίζεται με την κυβέρνηση και την πολιτική εκείνη, που ακολουθώντας διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ευθύνεται και για τις τεράστιες αναμονές στα χειρουργεία, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Είναι μάλιστα τόση η διάθεση της Διοίκησης να τρέξει τις διαδικασίες που το κάλεσμα για συμμετοχή γίνεται χωρίς διάκριση προς όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, ίσως επηρεασμένη και αυτή από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας «έτσι κι αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο».

Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.

Ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα. Οι ασθενείς και όλοι μας ως εν δυνάμει ασθενείς έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δικαιούμαστε αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Την κατρακύλα του ξεζουμίσματος των ασθενών ΕΜΕΙΣ δεν θα την ακολουθήσουμε, αλλά θα παλέψουμε για να την ανατρέψουμε».

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα