Κλειστές διαβουλεύσεις πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την Ειρηνευτική Δύναμη του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, UNFICYP, υπό την προεδρία του μονίμου αντιπροσώπου της Βραζιλίας, πρέσβη Ronaldo Costa Filho.

Ενημέρωση από Στιούαρτ

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημερώθηκαν από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της UNFICYP, Κόλιν Στιούαρτ, σχετικά με την κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ενόψει της ψηφοφορίας για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Δείτε ακόμα – Κύπρος: Στις 5 και 12 Φεβρουαρίου 2023 η ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Κόλιν Στιούαρτ κατά την παρουσίαση των δύο εκθέσεων είπε πως η πολιτική διαδικασία είναι απογοητευτική διότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, ούτε διαφαίνονται προοπτικές στον ορίζοντα.

Αυτό οφείλεται, όπως ειπώθηκε, και στις εκλογικές διαδικασίες σε Κύπρο και Τουρκία το 2023.

Αναφερόμενος στο γενικότερο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών τόνισε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχει οικονομικό ανισοζύγιο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και συνέστησε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία από τις δύο πλευρές για να επιλυθούν τα προβλήματα και να εγκαθιδρυθεί εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης.

Για τα Βαρώσια

Οσον αφορά τα Βαρώσια, οι συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υποτονικές καθώς δεν αναστράφηκε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Ο κ. Στιούαρτ πρόσθεσε ότι έκτοτε παρατηρήθηκαν μικρής κλίμακας έργα και υποδομές.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, όσον αφορά τη Νεκρή Ζώνη, δόθηκε έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης και στον φράχτη που χτίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και για τη στρατιωτική κατάσταση τονίστηκε πως οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν και να αρχίσει διάλογος σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η εντολή της UNFICYP λήγει στις 31 Ιουλίου 2022, και το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της για ακόμη έξι μήνες, σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 28 Ιουλίου 2022.

Πηγή: philenews.com

Πηγη: in.gr