38.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΌλοι μαζί να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έμφυλης...

Όλοι μαζί να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έμφυλης βίας

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρένα Καραλαριώτου Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με αφορμή την 25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ενώνω και γω τη φωνή μου με όλες τις γυναίκες του κόσμου και με την οργανωμένη κοινωνία, προκειμένου να στείλουμε και φέτος ένα ισχυρό μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι όλοι μαζί μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έμφυλης βίας.

Η απάντησή μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Είναι δικό μας χρέος και δική μας ευθύνη να λάβουμε όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που θα σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο της έμφυλης βίας. Η βία ενάντια στις γυναίκες, ψυχολογική ή λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, δεν αφορά πλέον σε μια μεμονωμένη παραβατική πράξη, ούτε είναι ζήτημα οικογενειακό ή ατομικό.

Καταστρέφει τη δομή της ίδιας της κοινωνίας μας, “χτυπά” τις κόρες και τους γιους μας, διαιωνίζει στερεότυπα και συμπεριφορές, κλονίζει τα θεμέλια του μέλλοντός μας. Να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας και να κάνουμε πράξη το «Φτάνει πια. Ως εδώ».

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων, στέλνοντας το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προστασία των γυναικών και των δικαιωμάτων τους. Η χώρα μας διαθέτει οργανωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Ενδεικτικά αναφέρω την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 αλλά και τους 19 ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, ενώ σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ οι κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν και εργασιακή στήριξη. Ακόμη έχουν αναπτυχθεί καινοτόμα εργαλεία, όπως το panicbutton ή το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την γυναικοκτονία ως την ειδεχθέστερη μορφή έμφυλης βίας και γι΄αυτό όρισε ως πρωταρχικό της μέλημα να δημιουργήσει ένα οργανωμένο πλαίσιο προστασίας και πρόληψης. Προωθούμε οριζόντια μέτρα σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις ευθύνης.

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν σημειωθεί και σε επίπεδο ΚΕΔΕ με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Ένωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και των στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων ανά την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας. Δράσεις για τις οποίες, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, με γεμίζουν με αίσθημα ευθύνης, ώστε αυτός ο αγώνας να συνεχισθεί σε όλα τα επίπεδα, αμείωτος και σε συνεργασία με όλες τις οργανωμένες δομές, τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κοινωνία των πολιτών με στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου αυτού. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας δεν θα γίνουν ούτε θύματα, ούτε θύτες.


google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα