15.9 C
Larissa
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΠ. Σκουρλέτης στο Πρώτο: «Λεφτά υπάρχουν» για τη μείωση...

Π. Σκουρλέτης στο Πρώτο: «Λεφτά υπάρχουν» για τη μείωση των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα (audio)

Την πεποίθηση πως «λεφτά υπάρχουν» για τη μείωση των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα τόνισε ότι «είναι θέμα προτεραιοτήτων».

«Επειδή είμαστε σε μια περίοδο στην οποία φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος σύντροφός μας τουλάχιστον για όλο το 2022, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και των μισθωτών. Όταν μιλάμε για παρέμβαση στο σκέλος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης για τα καύσιμα, μιλάμε για ένα μέτρο που θα ισχύσει προσωρινά μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών. Παρεμβαίνοντας στον πυρήνα του προβλήματος, γλιτώνουμε το να διαχυθεί αυτή η ακρίβεια στην αλυσίδα την εφοδιαστική, της εμπορίας και της παραγωγής. Όταν το ενεργειακό κόστος περάσει στο κόστος του αγρότη και από εκεί στα προϊόντα, καταλαβαίνετε ότι ξεφεύγει η κατάσταση, υπάρχει φωτιά στα τόπια. Οι φόροι είναι εργαλεία που πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση», εξήγησε.



«Αμφισβητώ την ορθότητα της μείωσης του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ που αφορά τις μεγάλες περιουσίες. Άρα σε συνθήκες πληθωρισμού όπου η αξία των ακινήτων θα ανέβει, ελαφρύνουμε αυτούς που θα κερδίσουν από τις πληθωριστικές πιέσεις και αδικούμε τα θύματα του πληθωρισμού, δηλαδή τους μισθωτούς. Είναι μια κατάφωρα ταξική προσέγγιση», διευκρίνισε.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής των Δημοσίων Συμβάσεων «που παρουσίασαν νούμερο ρεκόρ 6,9 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις του ελληνικού Κράτους», για να δώσει έμφαση αναφορικά «με τα χρήματα που δίνονται και κάτω από ποιους όρους και αν υπάρχουν περιθώρια για μια κοινωνική πολιτική».

«Όχι» στην πρόταση Τσίπρα για άμεση εκλογή προέδρου και ΚΕ

«Το θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής των μελών του κόμματος δεν εξαντλείται σε μια πανελλαδική ψηφοφορία κάθε τρία χρόνια για την ανάδειξη του προέδρου. Πολύ περισσότερο θεωρώ ότι η ανάδειξη μιας Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να είναι άμεσα συναρτημένη με τη συζήτηση που γίνεται στο ανώτατο όργανο, όπως είναι το συνέδριο», δήλωσε ο κκ. Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας τις επιφυλάξεις του για την πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και μελών της ΚΕ από τη βάση.

Ερωτηθείς για όσους εντός ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν θεωρώντας ότι η πρόταση αυτή είναι μια δημοκρατική κατάκτηση, αλλά και για αυτούς που διατυπώνουν ενστάσεις, σημείωσε ότι «και οι μεν  και οι δε έχουν μια κοινή αγωνία, πώς θα κάνουμε πιο δημοκρατικό, πιο λειτουργικό τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα ενισχύσουμε τον ρόλο των μελών του», συμπληρώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή «κατατίθενται με καλή διάθεση οι επιμέρους προτάσεις».

Ο ίδιος είπε ότι δεν δέχεται το επιχείρημα που ακούγεται ότι με την απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ «σπάνε οι φράξιες», και διερωτήθηκε μάλιστα «τι εννοούμε φράξιες;».

«Αν εννοούμε απόψεις και συσχετισμούς στη βάση προτάσεων καλώς υπάρχουν. Εγώ φοβάμαι τα κόμματα τα μονολιθικά είτε είναι από τα αριστερά μας είτε από τα δεξιά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα λάθη του είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπάρχει σήμερα στη δημοκρατική ζωή του τόπου. Και νομίζω ότι πρέπει να εξακολουθήσει να είναι στη βάση του δημοκρατικού ισότιμου διαλόγου. Πολλά ακούγονται αλλά το σημαντικό είναι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να εξασφαλίσουμε την καθημερινή και ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας», επισήμανε.

Για τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα είχε μεγαλύτερη σημασία να ακολουθηθεί μια διαδικασία συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους. «Μιλάμε για ένα φαινόμενο τρομακτικό που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Και τα μέτρα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα του ζητήματα. Να τεθούν ζητήματα που δεν τα έχουμε ακούσει. Ποια είναι η σχέση των προέδρων των ΠΑΕ με τους διάφορους συνδέσμους; Εργαλειοποιούνται αυτοί οι σύνδεσμοι; Οι πρόεδροι, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ, μήπως τους χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης σε διάφορα παιχνίδια που δεν έχουν να κάνουν πάντοτε με τον αθλητισμό, αλλά για άλλους λόγους; Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τραγικό τρόπο με την κορυφή του παγόβουνου, αλλά αυτή η λογική της βίας, η οπαδοποίηση, ο χουλιγκανισμός ο οποίος έχει φύγει έξω από τα γήπεδα – χαρακτηρίζει και άλλους τομείς και την πολιτική ζωή πολλές φορές ο οπαδικός λόγος», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι είναι εφικτό να καταπολεμηθεί το πρόβλημα, λέγοντας πως «αλίμονο αν κατεβάσουμε τα χέρια και πούμε τι να κάνουμε», ενώ υπογράμμισε πως δεν φτάνει μόνο το σκέλος των ποινών και της καταστολής. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συζήτηση περί αυστηροποίησης των ποινών και γενικά για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται με αφορμή κάποιο τραγικό συμβάν, τονίζοντας ότι μπορεί να ικανοποιεί το θυμικό όλων, «αλλά δεν είναι έτσι το νομοθετικό πλαίσιο».

«Δεν είμαι αρνητικός στο να μην υφίσταται αναστολή ποινών, αλλά δεν είμαι και αναφανδόν θετικός χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να τα συζητάμε αυτά και τον τελικό λόγο να τον έχουν οι ειδικοί», επισήμανε.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα