9.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΠανεπιστήμια : Συμφωνούν στη βάση εισαγωγής, διχασμένοι για το...

Πανεπιστήμια : Συμφωνούν στη βάση εισαγωγής, διχασμένοι για το σώμα φύλαξης

Πολιτικό debate όσον αφορά τον νόμο για τα πανεπιστήμια φαίνεται ότι εξελίσσεται ενώπιον των πρυτάνεων ΑΕΙ που προχθές συνομίλησαν με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε έκτακτη σύνοδό τους, ενώ σήμερα έχουν προσκληθεί σε διαδικτυακή «συνάντηση» με την ομάδα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε αναλυτικά χθες τους πρυτάνεις για τον νέο νόμο που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη βάση εισαγωγής στα προγράμματά τους, το σώμα φύλαξης των ΑΕΙ και το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών. Οπως είναι γνωστό, η δημόσια διαβούλευση για τον νέο νόμο λήγει αύριο στις 8 το βράδυ, οπότε στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Και ναι μεν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στην πλειονότητά τους συμφωνούν με τη θέσπιση βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά στο θέμα του σώματος φύλαξης που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται διχασμένοι.



Η Κεραμέως επισκέφτηκε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει σχετικά, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Η προχθεσινή συζήτηση με τους πρυτάνεις, ωστόσο, εξελίχθηκε ομαλά.

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΑΕΙ έθεσαν ερωτήσεις κυρίως σχετικά με το νέο εξεταστικό σύστημα και τη δυνατότητα που τους δίνεται τώρα να συνδιαμορφώνουν το προφίλ των πρωτοετών φοιτητών τους με τα ποσοστά που θα ορίζουν ως βάση εισαγωγής συναρτώμενα με τη μέση πανελλαδική επίδοση των υποψηφίων κάθε χρονιάς, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κάθε πανεπιστημιακή σχολή/ τμήμα θα μπορεί να ορίζει το ποσοστό (συντελεστή βαρύτητας) με το οποίο κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των μορίων του υποψηφίου. Για παράδειγμα, το Φυσικό θα μπορεί να ορίζει α) ότι η Φυσική είναι το μάθημα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, και β) τον συντελεστή της βαρύτητας αυτής, ο οποίος θα επιδρά στη διαμόρφωση των μορίων των υποψηφίων του. Σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του νέου νόμου που θα θεσπιστεί, ωστόσο, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα  ληφθεί μέριμνα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τμήματα που πιθανώς δεν έχουν ζήτηση.

 

Με ΣΥΡΙΖΑ

Τη σκυτάλη της ενημέρωσης και των συζητήσεων με τους πρυτάνεις παίρνει σύσσωμη η ομάδα Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόντος και του Αλέξη Ταίπρα. Ηδη οι διοικήσεις των ΑΕΙ έλαβαν χθες στα e-mail τους ένα αναλυτικό σημείωμα που υπογράφουν οι πρώην υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Κώστας Γαβρόγλου καθώς και η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη. Στο κείμενο αυτό αναλύονται οι απόψεις τους επί των παραπάνω θεμάτων. Τον τόνο που θα δοθεί στη σημερινή εκδήλωση (στις 12.00 το μεσημέρι) δίνουν, μάλιστα, συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο και ειδικά ότι «είναι άξιο απορίας πώς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνει διατάξεις ως προς την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχει καταγραφεί η αντίθεση της συνόδου πρυτάνεων, σχεδόν όλων των συγκλήτων των πανεπιστημίων της χώρας και ενός μεγάλου τμήματος των μελών ΔΕΠ». Για το θέμα του νέου εξεταστικού συστήματος αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις βαθμολογίες των προηγούμενων ετών, εκτιμάται ότι με το νέο σύστημα θα μείνουν εκτός πανεπιστημίου πάνω από 20.000 υποψήφιοι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΠΗΓΗ: tanea.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα