12.9 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΠαράταση για προσχέδια του νέου ρολογιού στην Λάρισα

Παράταση για προσχέδια του νέου ρολογιού στην Λάρισα

Παρατείνεται έως και τις 17 Νοεμβρίου, η προθεσμία υποβολής προσχεδίων μελετών, στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία του νέου ρολογιού της Λάρισας, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο σε ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις

προτάσεις τους.
Η απόφαση της παράτασης εγκρίθηκε ομόφωνα προχθές από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων και οι λόγοι αφορούν καθυστερήσεις που προέκυψαν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων όρων του διαγωνισμού, με την οριστικοποίηση της Κριτικής Επιτροπής και την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν πέντε μέλη, εκ των οποίων δύο αρχιτέκτονες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ένας πολιτικός μηχανικός (με ειδίκευση στα κτιριακά έργα) και δύο αρμόδιοι υπάλληλοι από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων.
Σχετικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους αρχιτέκτονες, τις νέες προθεσμίες, με το αντικείμενο του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την αναβίωση του ρολογιού της Λάρισας -ανέγερση νέου δημοτικού ρολογιού- τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τους όρους, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται από τον Δήμο Λαρισαίων και σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας «οι βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι οι εξής:
1. Η όλη οργάνωση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης του κτίσματος θα περιορίζεται εντός περιγράμματος μεγίστου εμβαδού 60 τ.μ.
2. Το τελικό ύψος του κτίσματος επαφίεται στην επιλογή του μελετητή.
3. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου σε ορισμένη έκταση, που δεν μπορούν να εκτείνονται σε επιφάνεια πέραν των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων, στο άμεσο περιβάλλον του κτίσματος.
4. Το προτεινόμενο κτίσμα μπορεί να είναι επισκέψιμο από κοινό. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να είναι επισκέψιμο για συντήρηση και καθαρισμό.
5. Η λειτουργία του κτίσματος ως παρατηρητηρίου δεν θα πρέπει να επισκιάζει τη βασική του λειτουργία ως ρολογιού της πόλης.
6. Θα ληφθεί υπόψη η σχεδίαση με βάση τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή κατάταξη του προτεινόμενου κτίσματος στην κατηγορία Α.
7. Η μορφολογική διερεύνηση.
8. Θα ληφθεί υπόψη ο τρόπος θεμελίωσης με κριτήριο τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια θεμελίωσης, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αρχαιολογικός χώρος.
9. Είναι υποχρεωτική η τήρηση προδιαγραφών για την ασφαλή κίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.
10. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικών μονάδων Η/Μ εγκαταστάσεων στις όψεις του κτίσματος, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.
11. Η πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων».
Από την προκήρυξη υποδεικνύεται ότι οι προτάσεις χωροθέτησης αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Φρουρίου, πίσω από το Α’ Αρχαίο Θέατρο.
Ο διαγωνισμός αφορά προσχέδια μελετών με απονομή βραβείων, που σημαίνει ότι η πρόταση που θα αναδειχθεί ως καλύτερη και θα λάβει το πρώτο βραβείο, θα αποτελεί και την τελική. Ο δημιουργός ή οι δημιουργοί της πρότασης αυτής θα αναλάβουν και την εκπόνηση της μελέτης του έργου.
Τα βραβεία θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα ως εξής:
1ο Βραβείο 8.854,36 ευρώ, 2ο Βραβείο, 6.493,20 ευρώ και 3ο Βραβείο 4.328,79 ευρώ.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη, κατ’ ελάχιστο, τα παρακάτω κριτήρια: «Ο βαθμός προσέγγισης στους εξής στόχους: την ένταξη της κατασκευής στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής, η οποία καταλαμβάνεται από κτίρια κυρίαρχης σημασίας, κατασκευασμένα σε χρονικές περιόδους της πόλης από το 300 π.Χ. έως και σήμερα. Θα αξιολογηθεί
η μορφολογική τεκμηρίωση του νέου κτίσματος, για τη συσχέτισή του με τα υφιστάμενα μνημεία και κτίρια, είτε ως προς τη γεφύρωση των μορφολογικών αντιθέσεων των υφισταμένων μνημείων και κτιρίων, είτε ως προς τη διαφοροποίησή του από αυτές. Τη δυνατότητα του έργου να λειτουργήσει ως τοπόσημο για τον χώρο και την πόλη, με προεξέχοντα τον χαρακτήρα του «ρολογιού» της πόλης. Τον αισθητικό, λειτουργικό και περιβαλλοντικό / οικολογικό χαρακτήρα της προτεινόμενης λύσης, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της κατασκευής μέσα στον ευρύτερο χώρο και τη βιοκλιματική της προσέγγιση. Τις προτεινόμενες λειτουργίες και τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής και του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης, καθώς, επίσης, και την ενσωμάτωση λειτουργιών που καθιστούν την κατασκευή ζωντανό κομμάτι της πόλης την ημέρα και τη νύχτα.
Την τεχνική προσέγγιση (ρεαλιστικότητα προτάσεων, ευκολία υλοποίησης, διάρκεια -αντοχή στον χρόνο- αειφορία της πρότασης, επιλογή καινοτόμων, ποιοτικών και με μικρό κόστος συντήρησης υλικών, υλοποιήσιμο κόστος έργου, κ.λπ.). Η τεκμηρίωση των προτάσεων».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα