37.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΠαρέμβαση Κόκκαλη για τους πρώην εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ...

Παρέμβαση Κόκκαλη για τους πρώην εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ “Λάρισα”

«Είναι αναγκαία και κοινωνικά δίκαιη η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για την ικανοποίηση των πρώην εργαζομένων των σούπερ μάρκετ Λάρισα» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα οχτώ ετών από το χρόνο που η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Λάρισας με την επωνυμία «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ» τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, 600 εργαζόμενοι να χάσουν την εργασία τους και να βιώσουν μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, σε συνθήκες ανεργίας, δυσχέρειας ανεύρεσης νέας εργασίας, και σε συνθήκες αδυναμίας βιοπορισμού.

Έκτοτε οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος ενός μακροχρόνιου δικαστικού αγώνα, χωρίς βέβαια δική τους υπαιτιότητα, αναμένοντας την καταβολή σε αυτούς των αξιώσεών τους, που αφορούν σε μισθούς και αποζημιώσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πραγματοποιηθεί.

Τα εμπόδια αφορούσαν στα εξής:

Α) ο πίνακας κατάταξης δανειστών που συνετάγη ήδη από το έτος 2017, δεν έχει ακόμη καταστεί αμετάκλητος, 5 χρόνια μετά, εξαιτίας άσκησης ανακοπών και εφέσεως επί αυτών, για λόγους που αφορούσαν στην σειρά κατάταξης των δανειστών. Επομένως, εξαιτίας του γεγονότος αυτού δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας, ώστε να επέλθει η ικανοποίηση των αναγγελθέντων απαιτήσεων των εργαζομένων, ύψους περί τα 5 εκ. ευρώ.

Β) Πλέον της μακράς καθυστέρησης που ήδη αποτελεί δυσμενή συνθήκη εις βάρος των εργαζομένων, επιτείνεται η εν λόγω δυσμενής συνθήκη και οι εργαζόμενοι πλέον ανησυχούν, όχι μόνο για το χρόνο ικανοποίησης των πτωχευτικών απαιτήσεων τους, αλλά για το εάν πράγματι θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους, που απορρέουν από τους μισθούς και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, μετά την εκποίηση.

Διότι, ο πίνακας διανομής που συντάχθηκε ήδη το 2017, προέβη σε κατάταξη με προνομιακή ικανοποίηση των ενυπόθηκων πιστωτών, δηλαδή των Τραπεζών, και όχι των εργαζομένων, γεγονός που επικύρωσε και η δικαστική απόφαση του Εφετείου Λάρισας το έτος 2022, κρίνοντας επί των ασκηθησόμενων ανακοπών και εφέσεων.

Ενώ, δεν προκύπτει να έχει εφαρμοστεί κατά την σύνταξη του πίνακα κατάταξης οι διατάξεις του 4512/2018, που ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και εξασφαλίζουν το υπερπρονόμιο των εργαζομένων έναντι όλων των άλλων πιστωτών, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις των άρθρων 176 και 177 του Ν.4512/2018 επήλθε βελτίωση στη θέση κατάταξης των απαιτήσεων των εργαζομένων, σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού – πτώχευσης) σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη – εργοδότη και προβλέφθηκε υπερπρονόμιο υπέρ των απαιτήσεων των εργαζομένων έναντι του οφειλέτη – εργοδότη, για μη καταβληθέντες μισθούς έξι (6) μηνών και για ύψος αποδοχών – μισθού (νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275%).

Εν τέλει, 8 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «ΛΑΡΙΣΑ», τελούν σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας ως προς το εάν θα είναι εφικτή η ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, δεδομένου ότι θα ικανοποιηθούν, αφού η Τράπεζα Πειραιώς, λάβει το 65% του εκπλειστηριάσματος.

Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, παρά την τελεσιδικία του συνταχθέντος πίνακα κατάταξης του έτους 2017, πρέπει αυτός να μεταρρυθμιστεί προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του υπερπρονομίου των εργαζομένων για μισθούς 6 μηνών, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων αυτών και να μην επέλθει η ουσιαστική ματαίωση τω αξιώσεών τους.

Επειδή, πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία οι πίνακες κατάταξης, ακόμη κι αν έχουν καταστεί αμετάκλητοι, αλλά δεν έχει μεσολαβήσει εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, χρήζουν επανασύνταξης επιμελεία του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και του συνδίκου της πτώχευσης, προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι προνομιακά έστω μέρος των αξιώσεών τους.

Επειδή, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι αντιβαίνει στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, οι εργαζόμενοι να μην λάβουν τους μισθούς τους, επειδή ικανοποιήθηκαν τα τραπεζικά ιδρύματα – πιστωτές.

Επειδή, υπήρξε ανάλογη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα κάνει συγκεκριμένη παρέμβαση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων της Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, κρίνεται επιβεβλημένο και σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας να επέλθει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση και για την πλήρη και άμεση ικανοποίηση των εργαζομένων του σούπερ μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πως προτίθεται να επιλύσει νομοθετικά το ζήτημα της ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργαζομένων του Σούπερ Μάρκετ Λάρισα Α.Β.Ε.Ε.”, ώστε να λάβουν από την διανομή του εκπλειστηριάσματος το σύνολο των αξιώσεών τους;

2. Προτίθεται σε κάθε περίπτωση με νομοθετική ρύθμιση να επέλθει μεταρρύθμιση του πίνακα κατάταξης με την εφαρμογή του υπερπρονομίου των εργαζομένων;»


google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα