34.9 C
Larissa
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΠοινική δίωξη στους συλληφθέντες για τα 200 κιλά κοκαΐνης...

Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους συλληφθέντες για τα 200 κιλά κοκαΐνης που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε κοντέινερ με γαρίδες.

Η δίωξη αφορά στις κατηγορίες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότησης – ένταξης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000 ευρώ στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, παράνομης κατοχής όπλου και πυρομαχικών, παράνομης εισόδου στη χώρα και προμήθειας ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά και, αφού τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Πάνω από 5 εκατ. παράνομα έσοδα από τη διακίνηση κοκαΐνης

Η εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, η ΕΛ.ΑΣ συνεργάστηκε με το γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για την επιτυχία της και τόνισε ότι «η κοινωνία μας μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αφοσιωμένοι επαγγελματίες που εργάζονται ακούραστα για την προστασία μας»

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα από την οποία, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, που εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης

Τέσσερα άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές, ενώ από τις έρευνες προέκυψε και ο ρόλος που είχε κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Ένας 48χρονος Αλβανικής καταγωγής, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότηση της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια, με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,

Ένας 36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση άλλων μελών, ενώ ένας 64χρονος επικοινωνούσε με άλλα μέλη της οργάνωσης, που είχαν έδρα στο εξωτερικό, για τον συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων.

Παράλληλα, ένας 54χρονος ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (22/5), κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Χρυσοχοΐδης: Με τέτοιες επιτυχίες, η εμπιστοσύνη μας στην ΕΛ.ΑΣ. ενισχύεται

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για την επιτυχία της και τόνισε ότι «η κοινωνία μας μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αφοσιωμένοι επαγγελματίες που εργάζονται ακούραστα για την προστασία μας».

«Θέλω να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. για την οργανωμένη και συστηματική δουλειά, που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Και σημείωσε πως «η επιτυχία αυτή αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης, του επαγγελματισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η αδιάκοπη προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας είναι ανεκτίμητη και αξίζει την αναγνώριση και τον έπαινο όλων μας».

«Με τέτοιες επιτυχίες, η εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Αστυνομία ενισχύεται, ενώ επιβεβαιώνεται η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο τους. Η κοινωνία μας μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αφοσιωμένοι επαγγελματίες που εργάζονται ακούραστα για την προστασία μας. Συνεχίζουμε ενωμένοι στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας για την ασφάλεια της χώρας μας», ανέφερε καταληκτικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα