31.9 C
Larissa
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠοιος έδωσε εντολή για τη μεταφορά χωμάτων; Ονομαστικούς καταλόγους...

Ποιος έδωσε εντολή για τη μεταφορά χωμάτων; Ονομαστικούς καταλόγους στελεχών ΠΥΛ-ΕΛ.ΑΣ. ζητά κατεπειγόντως η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών

Ονομαστικό κατάλογο υπηρεσιών και αξιωματικών που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος τις πρώτες ώρες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών καλούνται να παραδώσουν «εντός της σήμερον στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας οι επικεφαλής των Υπηρεσιών Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για την έρευνα που, μετά από παραγγελία της αντεισαγγελέως Εφετών, διενεργεί αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί ποιος υπηρεσιακός παράγοντας είναι αυτός που έδωσε εντολή, από την 1η κιόλας Μαρτίου 2023, την επομένη δηλαδή του δυστυχήματος, να μεταφερθούν με φορτηγά μεγάλες ποσότητες χωμάτινων όγκων από τον τόπο του δυστυχήματος στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών και ειδικότερα στο ιδιωτικό οικόπεδο Λαρισαίου ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων που κλήθηκε από τα ξημερώματα του δυστυχήματος να συνδράμει στο έργο των σωστικών συνεργείων.Η αυτοπρόσωπη προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών με την περάτωσή της θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, ενώ σημειώνεται πως τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας αναμένει και ο εφέτης-ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης.

ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε η έρευνα των εκπαιδευμένων σκύλων στα «Πηγάδια», έρευνα από την οποία δεν προέκυψε γενετικό υλικό, ενώ τμήματα οστών που βρέθηκαν στον χώρο (σ.σ. σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται πως δεν είναι οστά ανθρώπων) θα εξεταστούν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται πως οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θα κάνουν έναν ακόμα τελευταίο έλεγχο σήμερα στο Κουλούρι, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των χημικών εξετάσεων δειγμάτων χώματος που ελήφθησαν από τα «Πηγάδια».

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Στο μεταξύ, σήμερα ο κ. Μπακαΐμης αναμένεται με παραγγελία του να ζητήσει την απομαγνητοφώνηση των πρόσθετων ηχητικών αρχείων που εντοπίστηκαν στους κατασχεμένους δίσκους με τα πρωτότυπα ηχητικά. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ηχητικά αρχεία που δεν είχαν παραδοθεί, στο πλαίσιο της ανάκρισης από τον ΟΣΕ στην ΕΛ.ΑΣ., και εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πως πρόκειται για ηχητικές συνομιλίες που αφορούν χρονικά διαστήματα πριν και μετά το δυστύχημα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», την επίδικη ώρα του δυστυχήματος τα ηχητικά αρχεία που παραδόθηκαν από τον ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας ταυτίζονται με εκείνα που βρέθηκαν στους σκληρούς δίσκους μετά την κατάσχεση στα κτίρια του ΟΣΕ στην Αθήνα.

ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ «ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ»

Στο μεταξύ, η οικογένεια του εκλιπόντος μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Hellenic Train (IC 62) κατέθεσε χθες μήνυση κατά κάθε «φυσικού και ηθικού αυτουργού», ζητώντας τη διερεύνηση παρέμβασης αγνώστων στο καταγραφικό μηχάνημα του ΟΣΕ. Ειδικότερα, με αφορμή, μάλιστα, και μηνυτήριες αναφορές επιβαινόντων, οι οποίοι σημειώνουν πως η επιβατική αμαξοστοιχία, μετά την αναχώρησή της από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας, έκανε ολιγόλεπτη στάση «σε σημείο όπου δεν υπήρχε σταθμός», οι συγγενείς του νεκρού μηχανοδηγού, σημειώνουν τη βεβαιότητά τους ότι άγνωστοι και κατ’ εντολή «αλλοίωσαν αποδεικτικά στοιχεία», αφού επενέβησαν και διέγραψαν ηχητικά αρχεία. Αρχεία που αφορούν σε χρονικό διάστημα 11 λεπτών και ειδικότερα μεταξύ των πραγματικών ωρών, από τις 23:07:54 έως και 23:18:24, όπου στις συνομιλίες μέσω ραδιοτηλεφώνου επικρατεί «απόλυτη σιωπή» και για τον λόγο αυτόν οι συγγενείς ζητούν τον ορισμό ειδικού πραγματογνώμονα.

Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται να καταθέσουν ονομαστικές μηνύσεις άλλοι συγγενείς θυμάτων. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πορεία της έρευνας του κ. Μπακαΐμη, μεθαύριο Μεγ. Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να απολογηθεί και το τελευταίο διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ. Χθες απολογήθηκε ένας πρώην πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στέλεχος της Διεύθυνσης της ΕΡΓΟΣΕ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο.

Εφημερίδα Ελευθερία (Βαγγέλης Κακάρας)

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα