4.9 C
Larissa
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΠόλεμος στην Ουκρανία: Ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε εξίσωση του...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε εξίσωση του θύτη με το θύμα ξεκαθαρίζει ο Γ.Οικονόμου

Η Ελλάδα  στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε δυνάμεις που, κατά καιρούς, δεσμεύονται υπό νατοϊκή διοίκηση, όπως γίνεται για όλα τα κράτη της Συμμαχίας, τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διευκρίνισε  ότι στο πλαίσιο αυτό, «εάν μας ζητηθεί, θα ενεργοποιήσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία νομίζω θα τοποθετηθούν σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα περί δήθεν εμπλοκής ελληνικών  μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία που θα πετάξουν Ουκρανοί πιλότοι.

Είμαστε δεσμευμένοι στρατιωτικά σε κάποιες υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Συμμαχίας. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με βάση αυτά που κυκλοφόρησαν περί συζήτησης που δήθεν έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα δεν θα έχει καμιά τέτοιου είδους εμπλοκή».

 Υπάρχουν πράγματα που δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις, ούτε δεύτερες σκέψεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην  στάση της Ελλάδας απέναντι στη ρωσική εισβολή,  τόνισε πως η  χώρα μας έχει σαφή θέση κατά της εισβολής και του αναθεωρητισμού του Ρώσου Προέδρου και της Ρωσίας, που εκδηλώνεται με αυτή τη βίαιη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Υπάρχουν πράγματα που δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις, ούτε δεύτερες σκέψεις. Ο πλανήτης, η Ευρώπη, η ανθρωπότητα, η ζωή μας, όπως την ξέρουμε, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση, στην οποία οφείλουμε η απάντησή μας να είναι καθαρή, σκληρή, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην αντίδραση όλου του δυτικού κόσμου απέναντι σε αυτή την προκλητική εισβολή, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης Συνθηκών και συνόρων.  Η χώρα μόνο να κερδίσει έχει από μια καθαρή, ολοφάνερη, απόλυτη καταδίκη των προσπαθειών να μας γυρίσουν πίσω στις πιο σκοτεινές πλευρές της Ιστορίας. Η χώρα μας, είπε, έχει κάθε όφελος να πρωταγωνιστεί με καθαρή φωνή στην αντίθεσή της απέναντι σε αυτό που συμβαίνει και να συμπαραστέκεται στους ανθρώπους που βάλλονται προσθέτοντας ότι είχαμε ομογενείς μας νεκρούς από τους βομβαρδισμούς.

Οι θύελλες, που ξεκίνησαν τώρα, αν δεν αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα εκτίμησε ο κ. Οικονόμου. Δεν χωρούν μικροϋπολογισμοί και κυρίως, από μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει υποστεί και στο παρελθόν, τέτοιου είδους αδικίες.

Δεν μπορεί η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, η αμφισβήτηση των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου, να γίνει με τον οποιονδήποτε τρόπο ανεκτό, είτε de jure, είτε de facto».

Χωρίς αμφιβολία αυτή η ευρωπαϊκή αφύπνιση πρέπει να δει όλες τις συνέπειες από την απόφαση που έχουμε πάρει, συνολικά, να σταθούμε στο πλευρό του δικαίου. Αυτή η επιλογή προφανώς και πρέπει να στηριχτεί οικονομικά από την Ευρώπη σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις. Οφείλουμε να το δούμε άμεσα. Και προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρώπης ο πρωθυπουργός κατάφερε και μπήκαν στα Συμπεράσματα της Ένωσης πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπου καλούν την Επιτροπή να πάρει μέτρα για το ενεργειακό. Χθες, έγινε κάτι αντίστοιχο στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας. Οφείλουμε να δούμε όχι μόνο λόγω, αλλά και έργω, την Ευρώπη να στηρίζει συνολικά αυτή την επιλογή».

Η Ελληνική Οικονομία θα αντέξει του κραδασμούς  καθώς είναι σχεδιασμένη να αντέξει αυτούς τους κραδασμούς είναι σχεδιασμένη και διαρθρωμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσει ν’ αντέξει αυτούς τους κραδασμούς. Ιδιαίτερα ο τουρισμός μας εκτίμησε ο κ. Οικονόμου αναγνωρίζοντας πως ενδεχομένως  θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα  αλλά και για την Ευρώπη.

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις υπογράμμισε πως «Όλες αυτές οι καταιγιστικές αλλαγές που συμβαίνουν, δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων πάρα πολύ. Μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, λοιπόν, κι εμείς από την αρχή αυτής της ενεργειακής κρίσης σταθήκαμε στο πλευρό του κόσμου και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε. Πέραν των στοχευμένων ενισχύσεων, από εδώ και πέρα πρέπει να σχεδιαστούν και να δοθούν ενισχύσεις σ’ εκείνους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη. Και έτσι ώστε να έχουμε και το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε όλο το εύρος της αγοράς, όχι μόνο στα καύσιμα. Aξιοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, για να περιορίσουμε περιπτώσεις ακραίας κερδοσκοπίας.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, και σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, το προηγούμενο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου και όλα τα εργαλεία που υπήρχαν».

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα