Του Πάνου Γαρουφαλιά
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να πάει όσο γίνεται πιο πίσω ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Αν είναι δυνατόν θα ήθελε αυτό το κύμα να είναι ηπιότερο από το προηγούμενο που στοίχισε πολλές χιλιάδες σε ανθρώπινες ζωές. Πόσο δε μάλλον όταν έρευνα δίνει στην Ελλάδα συνολικά 12.000 νεκρούς μετά από μια πιθανή εκδήλωση τρίτου κύματος.
Κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται πως αξιολογούν την κατάσταση και παίρνουν αποφάσεις κάθε εβδομάδα βλέποντας καταρχήν τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάνοντας κάθε φορά μια κίνηση.
Η κυβέρνηση και αυτή την εβδομάδα έκανε ένα μόνο βήμα προς την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων. Έδωσε το «πράσινο φως» για να ανοίξει το λιανεμπόριο με click away και click in shop. Το ζήτημα είναι γιατί αυτή την στιγμή η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση ανοίγοντας έναν εμπορικό κλάδο τον οποίο έκλεισε άρον- άρον την δεύτερη ημέρα του χρόνου;
Η απόφαση πάρθηκε με οικονομικά και επιδημιολογικά κριτήρια. Καταρχήν σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων το click away το οποίο εφαρμόστηκε μέσα στις γιορτές έδειξε ότι επιβάρυνε τον αριθμό των κρουσμάτων σε ένα ποσοστό περίπου 4%. Την ίδια ώρα εκτιμάται μαζί με το click in shop αυτό το ποσοστό αναμένεται να ανέβει κατά μια μονάδα το ποσοστό, αγγίζοντας συνολικά το 5%. Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της απόφασης η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι από τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου χάνει -λόγω του κλεισίματος- ένα ποσό που ανέρχεται στα 600 εκ. μηνιαίως. Αρά με αυτά τα δεδομένα πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προτιμήθηκε το άνοιγμα της αγοράς από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων που πιθανότατα θα είναι μια από τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν έως και τα τέλη Ιανουαρίου. Η εστίαση φαίνεται να πάει παραπίσω καθώς η κυβέρνηση και οι επιστήμονες ψάχνουν και εξετάζουν διάφορα σενάρια για την επανέναρξή της.
larissapress.gr