6.9 C
Larissa
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΠού θα γίνουν έργα υπογείωσης καλωδίων της ΔΕΗ στη...

Πού θα γίνουν έργα υπογείωσης καλωδίων της ΔΕΗ στη Λάρισα

Η πόλη της Λάρισας, οι άλλοι δήμοι του νομού, όπως και μη αστικά τμήματά του, περιλαμβάνονται στις περιοχές εκείνες όπου θα εκτελεστούν έργα υπογειοποίησης καλωδίων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το συνολικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα εκτελεστεί από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Οι γενικές κατευθύνσεις του προγράμματος αφορούν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των δικτύων σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, την ασφάλειά τους στις δασικές εκτάσεις και τη βελτίωση των υποδομών στις αστικές, αλλά και σε τουριστικές, όπως και περιοχές με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία. Στην περίπτωση αυτή αντιμετωπίζεται και το θέμα της οπτικής ρύπανσης, από τα εναέρια καλώδια που «κοσμούν» τους ουρανούς των πόλεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»:
– Στον Δήμο Λαρισαίων έχουν προγραμματιστεί έργα αντικατάστασης (δηλαδή υπογειοποίησης) δικτύου σε μήκος 22 χιλιομέτρων (μέσης και χαμηλής τάσης) και αναβάθμισης δικτύου (συνεστραμμένο αντί εναέριου) σε μήκος 30 χιλιομέτρων.
– Στον Δήμο Αγιάς προβλέπονται αναβαθμίσεις και υπογειοποιήσεις δικτύου σε μήκος 60 χλμ. Αφορούν κυρίως περιοχές στο ύπαιθρο, όπως π.χ. την τροφοδότηση της Μελιβοίας με υπόγειο δίκτυο για μείωση των βλαβών και της επικινδυνότητας λόγω της διέλευσής του από δασικές περιοχές.
– Στον Δήμο Τεμπών προγραμματίζονται έργα σε μήκος 20 χλμ. με βασικότερο την ηλεκτροδότηση των βορείων παραλίων του νομού μέσω υπόγειου δικτύου από τον υποσταθμό του Μακρυχωρίου, μέσω της κοιλάδας των Τεμπών. Σήμερα οι περιοχές Κουλούρας, Μεσαγγάλων, Καστρί Λουτρού, ηλεκτροδοτούνται από υποσταθμό του Πλαταμώνα.
– Στα Φάρσαλα και τον Τύρναβο θα γίνουν έργα υπογείωσης σε μήκος 5 και χιλιομέτρων αντίστοιχα (χαμηλής τάσης), ενώ,
– στην Ελασσόνα εκτελούνται ήδη και προγραμματίζονται έργα 9 χλμ. στην πόλη και 25 χλμ. σε δασικές περιοχές.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε επίπεδο υλοποίησης μελετών, ενώ η κατασκευαστική πρόοδός τους θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, που αφορούν τον κεντρικό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι πόροι του Ταμείου δεν μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν κάποια έργα, αυτό θα γίνει από το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος (ουσιαστικά της ΔΕΗ), έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘70. Στη Λάρισα μια πιο ουσιαστική προσπάθεια έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν αποκαθηλώθηκαν τα εναέρια καλώδια σε σημαντικό μέρος του κεντρικού τομέα, όπως π.χ. στο Φρούριο. Τότε και τα επόμενα χρόνια «έτρεχε» ένα πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης σε όλη τη χώρα, στο οποίο συμμετείχαν η ΔΕΗ και οι Δήμοι με ισότιμη χρηματοδότηση 50%. Το οποίο, παρότι έγιναν αρκετά έργα, στην πορεία ατόνησε.
Σήμερα σχεδόν σε όλο το κέντρο της Λάρισας το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι υπογειοποιημένο. Κάτω από τα πεζοδρόμια διέρχονται καλώδια της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), όπως και άλλων οργανισμών (κυρίως της ΔΕΥΑΛ), ενώ σε υπόγεια πολυκατοικιών βρίσκονται πάνω από 200 υποσταθμοί που μετασχηματίζουν το ρεύμα των 20.000 Volt της μέσης τάσης στα 400 Volt της χαμηλής τάσης που χρησιμοποιούμε για τις οικιακές χρήσεις.
Ωστόσο τον ουρανό της πόλης διασχίζουν ακόμη καλώδια. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είναι ουσιαστικά ανενεργά. Απλά, ιστοί και σύρματα δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί. Χαρακτηριστική η περίπτωση της οδού 28ης Οκτωβρίου, όπου, τόσο ο δημοτικός φωτισμός, όσο και η οικιακή ηλεκτροδότηση γίνεται υπόγεια, ενώ υφίστανται ακόμη εναέρια καλώδια, από τα οποία τροφοδοτούνται ορισμένες παλαιές πολυκατοικίες. Το ίδιο συμβαίνει και στην οδό 23ης Οκτωβρίου, ενώ μόλις πριν δύο χρόνια καθαιρέθηκαν τα καλώδια από την οδό Παναγούλη.
Σημειώνεται ότι όπου τοποθετείται ακόμη νέο εναέριο δίκτυο, αυτό δεν έχει πια τη μορφή των ιστών με 5 καλώδια, αλλά το λεγόμενο συνεστραμμένο (δηλαδή μαύρο καλώδιο σε πλεξούδα μονωμένη).
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ, η εκτέλεση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, καθώς αυτό το διάστημα προηγείται η διασύνδεση των ΑΠΕ με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως γίνεται αντιληπτό η υπογείωση των καλωδίων (ειδικά της μέσης τάσης) είναι μια ακριβή υπόθεση. Πέραν όμως της αισθητικής, με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ασφάλεια των δικτύων και ελαχιστοποιούνται οι βλάβες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειωθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει.



Δ. Χατζ.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα