27.9 C
Larissa
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΠρος λύση στήριξης των δανειοληπτών με βάση το ισπανικό...

Προς λύση στήριξης των δανειοληπτών με βάση το ισπανικό μοντέλο

Την πρόθεσή της για την ενεργοποίηση νέων μέτρων από τις αρχές του 2023 για την υποστήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Παράλληλα όμως ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν και οι ίδιες στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

Τι υποστήριξαν οι τραπεζίτες

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες τόνισαν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες  ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Σημείωσαν δε πως η βασική πηγή ανησυχίας είναι τα στεγαστικά δάνεια, ειδικά όσα έχουν ρυθμιστεί μία ή και περισσότερες φορές, τα οποία βρίσκονται στο όριο και επιβαρύνονται από τις συνεχείς από τον περασμένο Ιούλιο αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Στον αντίποδα, υποστήριξαν ότι στην επιχειρηματική πίστη δεν υπάρχουν σοβαρά δείγματα αρρυθμιών, καθώς η οικονομία τρέχει ακόμη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει προηγηθεί μία εξαιρετική τουριστική σεζόν, που τροφοδότησε πλειάδα κλάδων γύρω από το οικοσύστημα των ξενοδοχείων και των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ένταση

Η αλήθεια είναι πάντως πως κατά τη διάρκεια τη συνάντησης επικράτησε ένταση σε αρκετές στιγμές, λόγω των πιέσεων του κ. Σταϊκούρα προς τις τράπεζες για ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ίδιες για τη στήριξη της πελατείας τους.

Το ραντεβού τους ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το σχέδιο για την επιδότηση των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Το ισπανικό μοντέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν λήφθηκε καμία απόφαση, η βάση για το σχεδιασμό της εν λόγω δράσης ενδεχομένως να είναι το ισπανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις στη στεγαστική πίστη.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά σβήνουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ καλύπτεται και μέρος των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών λόγω ακρίβειας.

Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η επιδότηση των δικαιούχων με βάση τα κριτήρια που θα οριστούν, με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό επιτόκιο που θα τους επιβαρύνει να περιορίζεται στο ύψος του euribor μείον 10 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει ήδη εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το οποίο στήριξε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τα μέτρα περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια.

Πηγή: OT

Πηγη: in.gr


google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα