37.9 C
Larissa
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΠροσφυγόπουλα στηρίζουν το Κόκκινο Νερό

Προσφυγόπουλα στηρίζουν το Κόκκινο Νερό

Έχει περάσει πάνω από ενάμιση χρόνος, από την ημέρα που αφίχθησαν τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Καρίτσα του Δήμου Αγιάς, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος φιλοξενίας, σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Τότε, η είδηση της άφιξής τους προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς την αντιμετώπισαν με δυσπιστία και έντονους προβληματισμούς.Στην πορεία, οι φωνές άρχισαν να σιγάζουν, και σήμερα είναι αυτές που εκφράζουν πλέον τη στήριξή τους στα παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο, που η ζωή τους έδωσε δεύτερη ευκαιρία σε έναν ξένο τόπο, μόνα, χωρίς τους γονείς τους, να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της.

Τα σαράντα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σήμερα έχουν ενσωματωθεί απόλυτα στην τοπική κοινωνία, γενικότερα της ευρύτερης περιοχής, στο σημείο που πολλά από αυτά έχουν αναπτύξει ακόμη και επαγγελματικές σχέσεις με τους ντόπιους, καθώς ανά διαστήματα -τα μεγαλύτερα παιδιά από 15 μέχρι και 17 ετών- απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Από τον περασμένο Νοέμβριο του 2020, η δομή μετακόμισε από την Καρίτσα, σε ξενοδοχείο του Κόκκινου Νερού και οι δράσεις που αναπτύσσει, καθώς και αυτές που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον, έχουν στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των παιδιών με την τοπική κοινωνία.

Η υιοθέτηση της παραλίας του Κόκκινου Νερού και ενός μονοπατιού στην περιοχή του Δήμου Αγιάς, όπου θα αναλάβουν τον καθαρισμό και τη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος, είναι το επόμενο βήμα, προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε στην «Ε» ο συντονιστής της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Κόκκινο Νερό κ. Δημήτριος Χαρταλάμης (μέλος της Μ.Κ.Ο. «Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων» – ΚΕΑΝ, που έχει αναλάβει τη διαχείριση της λειτουργίας της).

Παράλληλα αναφέρει ότι πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του και ένας χώρος παροχής Πρώτων Βοηθειών, από το ΚΕΑΝ, στο Κόκκινο Νερό, δίπλα στη Δομή, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, πλήρως εξοπλισμένος με αυτόματο απινιδωτή, καρδιογράφο και όλη τη σχετική υποδομή.

«Είναι ένας χώρος ανοιχτός σε κάθε πολίτη, για κάθε περίπτωση που προκύψει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός του» τόνισε ο κ. Χαρταλάμης και σημείωσε: «Ο χώρος υποστηρίζεται από το προσωπικό της Δομής.
Την περιοχή του Κόκκινου Νερού, όλο το καλοκαίρι, την επισκέπτονται χιλιάδες παραθεριστές και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Η άμεση επέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να σώσει ζωές.

Ήδη πρόσφατα διεξήχθη σεμινάριο στο προσωπικό της Δομής, αλλά και στους ωφελούμενους για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ λίγο μετά ο γιατρός της Δομής εκλήθη για περιστατικό ογδοντάχρονης γυναίκας χωρίς αισθήσεις. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με τη χρήση απινιδωτή και διασωληνώθηκε αμέσως.

Δυστυχώς η γυναίκα κατέληξε λίγο μετά.

Ο χώρος παροχής Πρώτων Βοηθειών στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΚΕΑΝ, θα είναι ανοιχτός συνεχώς και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη συνεργειών προς όφελος τόσο των ανηλίκων όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Είναι η αρχή μιας σειράς δράσεων που αναμένεται να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα…».

40 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΚΕΑΝ, φιλοξενούνται 40 παιδιά, από 14 έως 17 ετών.
Κάποια, βρίσκονται σε αυτήν, από την αρχή της λειτουργίας της, ενώ ένα ποσοστό όσων είχε έρθει το 2019, έχει αποχωρήσει για επανένωση με την οικογένειά του.

Όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Δομή, είτε είναι ορφανά, είτε έχουν χαθεί από τις οικογένειές τους.
Η Δομή Φιλοξενίας παρέχει στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, εκπαίδευσης δημιουργικής απασχόλησης και διερμηνείας από εξειδικευμένο προσωπικό (εργάζονται 23 άτομα).
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες στέγασης και υποστηρικτικών υπηρεσιών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: Την παροχή ένδυσης – υπόδησης και ειδών ατομικής υγιεινής, την παροχή χρηματικού επιδόματος, την παροχή Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής/Νομικής Συνδρομής που σχετίζεται με νομικά ζητήματα, όπως υποστήριξη σε διαδικασίες έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, την παροχή υπηρεσιών για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις διαδικασίες ένταξης στην αγορά, καθώς και υπηρεσιών ενισχυτικής διδασκαλίας και επαγγελματικής κατάρτισης, ιατρική υποστήριξη, φαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη νοσηλευτικών αναγκών, παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Της Λένας Κισσάβου

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα