Πρωτιά φαίνεται πως καταγράφει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στους δημοσιευμένους διαγωνισμούς των έργων, όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, το οποίο αποτελεί τον κεντρικό ηλεκτρονικό κόμβο για τις δημόσιες συμβάσεις εκτέλεσης έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει η LarissaPress.gr, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια ανάμεσα σε 10 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους περισσότερους δημοσιευμένους διαγωνισμούς (38) για το πρώτο τετράμηνο του 2020.
Ακολουθούν: η Περιφέρεια Πελοποννήσου 36, η Περιφέρεια Κρήτης 21, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 17, ο Δήμος Γρεβενών 14, η Περιφέρεια Ηπείρου 12, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11, ο Δήμος Θεσσαλονίκης 10, ο δήμος Τρίπολης 10, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 10.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσιευμένοι διαγωνισμοί έργων πραγματοποιήθηκαν εντός της εποχής που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως εξήγησε στη LarissaPress.gr o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας πως «το γεγονός αυτό δείχνει πως ακόμη και σε δύσκολους καιρούς η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξακολουθούσε να λειτουργεί χάρη στους ευσυνείδητους υπαλλήλους που όλο αυτό το διάστημα ασκούσαν τα καθήκοντα τους».
Ο κ. Αγοραστός σημείωσε επίσης πως από τις δημόσιες συμβάσεις, τους διαγωνισμούς και τα έργα εξαρτώνται μεταξύ άλλων και οι θέσεις εργασίες, τροφοδοτώντας με ρευστότητα την πραγματική οικονομία ακόμη και σε δύσκολες περιόδους.
«Δεν σταματάμε, προχωράμε μπροστά, με την συνειδητή προσπάθεια των εργαζομένων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τις ελλείψεις προσωπικού» τόνισε ο κ. Αγοραστός επισημαίνοντας ότι η «Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πετύχει να μην υπάρχει χρονική ασυνέχεια στην εκτέλεση των έργων».
Υπενθυμίζεται ότι το πληροφοριακό σύστημα ΕΣΗΔΗΣ επιτρέπει να διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο: η υποβολή αιτημάτων και η έγκρισή τους, ο προγραμματισμός, η διαδικασία προκήρυξης, η διαδικασία υποβολής προσφορών και ενστάσεων, η αξιολόγηση, η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα το σύστημα διαθέτει ήδη λειτουργίες που αφορούν την κατάρτιση και δημοσίευση της διακήρυξης ενός διαγωνισμού, την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, την αξιολόγηση και την κατακύρωση της σύμβασης.
Η.Σ
larissapress.gr