8.9 C
Larissa
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Φάμελλος στο Πρώτο: Το κόστος της ακρίβειας στους...

Σ. Φάμελλος στο Πρώτο: Το κόστος της ακρίβειας στους λογαριασμούς έχει την υπογραφή της κυβέρνησης (audio)

«Η κυβέρνηση έχει αργήσει υπερβολικά να υιοθετήσει και να υλοποιήσει προτάσεις που και η Κομισιόν έχει στην εργαλειοθήκη της και ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει καταθέσει δυο φορές με τροπολογία, για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, καθυστερεί τραγικά στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στο ρεύμα η οποία εξελίσσεται με δική της ευθύνη από τον Αύγουστο και δεν συνδέεται με την Ουκρανική κρίση».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής, τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.



«Η Ουκρανική κρίση έκανε τα πράγματα χειρότερα. Είναι σαφέστατο πως όταν η Κομισιόν ζητάει να υπάρχει μείωση των φορολογικών βαρών και αναδιανομή των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων στους καταναλωτές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο, δεν μπορεί να κρύβεται. Είναι υπεύθυνη για την κατάσταση και πρέπει να επιβάλλει έστω τα μέτρα που ζητάει η Κομισιόν. Έχει ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς μέσα σε αυτή την τραγική συγκυρία του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι στην Ελλάδα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, και όλοι πληρώνουμε κόστος και αυτό το κόστος στους λογαριασμούς έχει την υπογραφή της κυβέρνησης. Πρέπει να κάνει κάτι και για τις αντλίες με τη μείωση των ΕΦΚ και για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην υπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του όχι μόνο για τον «καταδικαστέο πόλεμο», αλλά και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. «Θα περίμενα από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τους παγκόσμιους ηγέτες πρώτον να έχουν προλάβει την κρίση και την εισβολή και δεύτερον να έχουν παρέμβει στο μέτωπο. Μου φαίνεται αδιανόητο να τα συζητάμε επί 2-3 εβδομάδες και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τηλεόραση λες και πρόκειται για τηλεπαιχνίδι. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μάλιστα να συζητάμε για εξοπλισμούς, ενώ έπρεπε να συζητάμε για αφοπλισμούς. Ειλικρινά μου φαίνεται ότι είναι μια κόντρα συζήτηση με αυτό που έχει ανάγκη η ζωή μας», επισήμανε .

Εκτίμησε ότι οι ξένοι ηγέτες, η ΕΕ και ο ΟΗΕ θα έπρεπε να έχουν παρέμβει για άμεση κατάπαυση του πυρός και να είναι παρόντες και οι ίδιοι στις συνομιλίες που θα λύσουν το πρόβλημα. Χρειάζεται κάτι πιο αποτελεσματικό φιλειρηνικά, και που να οδηγεί στη σφαίρα του αφοπλισμού και όχι των εξοπλισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πρόσφατη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ουκρανίας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «έπρεπε να γίνει τη δεύτερη ημέρα των εχθροπραξιών με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της ΕΕ», λέγοντας πως «υπάρχουν τρόποι να κάτσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου». Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τελικά με αρκετές καθυστερήσεις και ρωγμές.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η καταδίκης της εισβολής, οι πρόσφυγες που φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, οι χιλιάδες άμαχοι νεκροί, αλλά με ενδιαφέρει τι θα μπορούσε να κάνει η παγκόσμια κοινότητα για να προλάβει. Μου φαίνεται τραγικό να τα συζητάμε, δεν περίμενα ότι θα τα ζήσουμε», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

«Συνηθίσαμε και είναι τραγικό, κάνουμε βήματα πίσω ως παγκόσμια κοινότητα. Μιλάμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα και επιτρέπουμε να γίνονται εκρήξεις όπλων; Να αγοράζουμε κανόνια και να χάνονται άμαχοι; Μου φαίνεται αδιανόητο», συμπλήρωσε.

Καταλόγισε στην Ευρώπη σοβαρότατο έλλειμα στην πολιτική και διπλωματική ενοποίηση, κάτι που «δεν έχει ενισχύσει τα εργαλεία που θα την έκαναν πόλο σταθερότητας και ειρήνης, γέφυρα συνεργασίας των λαών. Θα έπρεπε να υλοποιήσει πρώτα την πολιτική και την ενεργειακή ενοποίηση».

«Σε κάθε περίπτωση βλέπετε πως αντιδρούν τα πολιτικά συστήματα και η Οικονομία. Είναι τραγικό που η Οικονομία μας ξαναγίνεται στρατιωτική, την περίοδο που μιλάμε όλοι για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα, συζητάμε για την πολεμική βιομηχανία», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα