23.9 C
Larissa
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Καφούνης στο Πρώτο: Τα μέτρα για την ενέργεια...

Σ. Καφούνης στο Πρώτο: Τα μέτρα για την ενέργεια στις επιχειρήσεις είναι σφεντόνες ενώ χρειαζόμαστε μπαζούκα (audio)

«Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για να απορροφήσουν το ενεργειακό κόστος, τώρα δείχνουν ότι είναι μάλλον σφεντόνες θα έλεγα, ενώ χρειαζόμαστε μπαζούκα. Γιατί το κόστος έχει ανέβει τόσο πολύ και η απορρόφηση είναι μικρή, άρα δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην λειτουργία των επιχειρήσεων» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, o Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης σχετικά με το αδιέξοδο που βιώνει ο εμπορικός κόσμος.

Το ρεύμα έχει φτάσει να αποτελεί ένα δεύτερο ενοίκιο για την εμπορική επιχείρηση, τόνισε ο κ. Καφούνης. «Την ενίσχυση των επιχειρήσεων την έχουμε δει στους λογαριασμούς, υπάρχει ένα νούμερο που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, είναι ίδια με αυτό που βλέπουν και τα νοικοκυριά τελικά. Όχι, δεν είναι ικανοποιητική, δεν φτάνει πια, γιατί η αύξηση είναι τεράστια. Επειδή συνομιλούμε με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους παράγοντες αντιλαμβάνομαι ότι το κόστος είναι τεράστιο, όμως επειδή έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα και εγώ πιστεύω, ελπίζω, ότι δεν θα κρατήσει πολύ, πρέπει τώρα να δώσουμε μια πολύ μεγάλη υποστήριξη για το διάστημα που έχουμε μπροστά μας 1-2 μήνες, για να μην έχουμε απώλειες. Το κόστος ξέρω ότι είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε την λειτουργία των επιχειρήσεων, να μην χάσουμε υγιείς επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε το εισόδημα των νοικοκυριών γιατί τελικά αυτοί είναι οι πελάτες που πρέπει να βγουν και να καταναλώσουν. Αν το αφήσουμε κενό χωρίς να παρέμβουμε θα έχουμε απώλειες» ανέφερε ο κ. Καφούνης.Ο Εμπορικός Σύλλογος, ζητά μεγαλύτερη απορρόφηση του ενεργειακού κόστους με αύξηση της ενίσχυσης και διευκόλυνση για όλες τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. «Σε εξαιρετικές συνθήκες χρειάζονται εξαιρετικά μέτρα. Διευκόλυνση σημαίνει δόσεις, περισσότερες, ευκολότερες, να μπουν όλοι όσοι έχουν υποχρεώσεις ώστε να φτάσουμε στην καλή περίοδο που έχουμε μπροστά μας όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης.

 

«Το εμπόριο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, αυτό που βιώνουμε όλοι αμέσως εμφανίζεται στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων. Με τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν φτάσει στην γειτονιά μας θα ήταν παράλογο να είχαμε μείνει ανεπηρέαστοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη για 100άδες χιλιάδες επιχειρήσεις, γιατί το κακό είναι ότι δεν βιώνουμε δυσκολίες μόνο το τελευταίο δίμηνο. Ερχόμαστε σε μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο και αναρωτιόμαστε πότε θα τελειώσει. Πάνω που πήγαμε να χαμογελάσουμε, έλεγα και εγώ ότι η άνοιξη αυτή θα φέρει χαμόγελα στις επιχειρήσεις, ήρθε ο πόλεμος τώρα και έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα, τα ταμεία είναι μηδενικά» σημείωσε ο κ. Καφούνης.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε προσέθεσε, στην πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που έγινε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ένα δείγμα με περισσότερα από 400 σημεία, όπου 9 στους 10 ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους στις εκπτώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ήταν χειρότερες από το τελευταίο έτος κανονικότητας τον χειμώνα το 2020. «Αυτό είναι τεράστιο καμπανάκι, καμπάνα θα έλεγα, για να δούμε πώς θα πάμε παρακάτω, για να μην έχουμε απώλειες τώρα στο τέλος της δυσκολίας. Αυτό το νούμερο, εκτιμώ, ότι τώρα με τον πόλεμο, θα έχει γίνει 10 στα 10. Δεν νομίζω ότι καμία εμπορική επιχείρηση σήμερα θα μπορεί να πει ότι έχει καλύτερα ταμεία από ό,τι είχε την κανονική περίοδο. Αυτό πλέον έχει πλήξει ιδιαιτέρως όλους και έχει αυξήσει την μείωση. Έχει κάνει τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Εκεί επάνω έρχεται και μπαίνει το ενεργειακό κόστος. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των καταναλωτών της κοινωνίας και όλων των υπολοίπων κλάδων. Επιδρά πάνω του το μεταφορικό κόστος, τα μεταφορικά από την Κίνα έχουν πενταπλασιαστεί στην καλύτερη περίπτωση, το ευρώ υποτιμάται, άρα όποιος πληρώνει σε δολάρια πληρώνει περισσότερα, το καθημερινό, το ενεργειακό κόστος προφανώς έχει πέσει στις πλάτες και του εμπορίου όπως σε όλους τους συμπολίτες μας και από την άλλη οι πελάτες μας, προφανώς έχουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους και πληρώνουν περισσότερα για την βενζίνη τους και την θέρμανση» τόνισε ο κ. Καφούνης.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα