Έξαρση φαίνεται να παρουσιάζει ο ιός κοξάκι (coxsackie) στη Λάρισα το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.

“Πράγματι αυτή την περίοδο έχουμε αρκετά κρούσματα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε νηπιαγωγεία” δήλωσε η πρόεδρος Παιδιάτρων Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, στην τηλεοπτική εκπομπή “Action Τώρα”.

“Ως έξαρση ορίζουμε την εμφάνιση τουλάχιστον 3 κρουσμάτων σε μία δομή, είτε αυτή είναι βρεφικός σταθμός είτε νηπιαγωγείο, και από τις αναφορές που παίρνουμε και από τους συναδέλφους και από τα δικά μας τα ιατρεία καθημερινά, βλέπουμε αρκετά παιδιά να έρχονται με τον ιό κοξάκι” εξήγησε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση των τηλεθεατών, η κ. Νταμάγκα σημείωσε ότι “η εν λόγω έξαρση δεν οφείλεται στις πλημμύρες”.

Τι είναι ο ιός κοξάκι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας,

“Ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες. Η μεταδοτικότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως π.χ. με το φτέρνισμα και τον βήχα. Αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό”.

Τα συνήθη συμπτώματα:

  1. Πυρετό
  2. Φαρυγγαλγία (πόνο στο λαιμό)
  3. Βήχα
  4. Διάρροια
  5. Ρινική καταρροή
  6. Έλκη του στόματος
  7. Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος)
  8. Ανησυχία, κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί

“Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα” αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.

Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.

Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο.

Προσέχουμε ιδιαίτερα και στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.
Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.

Να σημειωθεί ότι οι έγκυες και ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη νόσο.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

news247.gr