Σε φιάσκο εξελίσσεται η απογραφή καθώς και η εποχή που επελέγη (χειμώνας) αλλά και το γεγονός ότι είμαστε στην κορύφωση του πέμπτου πανδδημικού κύματος, έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες, που έχουν συσσωρεύσει οργ΄λη από τον εγκλεισμό και την οικονομική ανέχεια , να αρνούνται να απογραφούν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνα Κοτζαμάνη, είναι ορατός ο κίνδυνος να διαφύγει της απογραφής ένα ποσοστό διπλάσιο της προηγούμενης που ήταν στο 3%. Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι ένα ποστό 6% δηλαδή πάνω από 600.000 Έλληνες δεν θα θελήσουν να απογραφούν. Τα πράγματ δυσκολεύουν από το γεγονός ότι στο ερωτηματιολ΄γιο ζητήθηκαν και στοιχεία και μάλιστα στις πρώτς ερωτήσεις όπως το ΑΜΚΑ, που κάνουν ακόμη πιο καχύποπτους του πολίτες, ενώ αρκετοί από αυτούς έχοντας ασπαστεί θεωρίες συνωμοσία, θεωρούν ότι γίνεται ηλεκτρονιοκό φακέλωμα των ανεμβολίαστων!

Με αυτα και με αυτά περιοχές όπως η Θεσσαλία όπου έχουμε μείωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω υπογενητικότητας, είτε λόγω φυγής των νέων στο εξωτερικό (brain drain) θα δοκιμαστούν καθώς θα δουν δραματική μείωση η οποία θα έχει συνεπειες στην κατανομή των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων, όπου τα πληθυσμιακά στοιχεία παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νομό Καρδίτσας, όπου είναι ορατός ο κίνδυνος ο πληθυσμός της να κατρακυλήσει για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια κάτω από τους 100.000 κατοίκους, ενώ μείωση δείχνουν οι προβολές και στο Νομό Λάρισας και στους Νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας (λιγότερο).

thessaliatv.gr