17.9 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣε «σκοτεινά» νερά η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Σε «σκοτεινά» νερά η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Νέες διαστάσεις παίρνουν οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, καθώς κατά την κατάθεση της στον εισαγγελέα αποδείχθηκε το σαθρό – αν μη τι άλλο – σύστημα που είχε στηθεί εντός της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας προς εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών.

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την υπόθεση της χρυσής ολυμπιονίκη, καθώς ο βιασμός της από παράγοντα της Ομοσπονδίας έγινε πριν 23 χρόνια και άρα το έγκλημα έχει παραγραφεί. Ωστόσο, η αθλήτρια κατήγγειλε μια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης πριν από 9 χρόνια και αφορά ένα παιδί που ήταν από 11 έως 14 ετών.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος πλέον δικαιώνεται καθώς εδώ και χρόνια μιλούσε για το… κράτος εν κράτει που λειτουργούσε στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Πλέον, η Ομοσπονδία – η οποία είχε την ίδια διοίκηση εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια – βρίσκεται αντιμέτωπη όχι απλά με κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και με καταγγελίες για παιδεραστία. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι ήδη υπάρχουσες καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας, για τις οποίες οι δύο αθλητές ζητάνε να κληθούν 8 νέοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι χτες το υπουργείο Αθλητισμού διέκοψε τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και ξεκινά άμεσα ο έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών και κακοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα, το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε τη δύναμη και σε άλλες γυναίκες – αθλήτριες, φοιτήτριες, δημοσιογράφους – να ενώσουν τις φωνές τους και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες κακοποίησης και παρενόχλησης. Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες πρώην και νυν φοιτητριών από το τμήμα Γεωλογίας και τη Φιλοσοφική Σχολή, όπως και στο ΤΕΙ Μαιευτικής, για την ύπουλη δράση καθηγητών.

Παράλληλα, αίσθηση έκανε και η καταγγελία της Έλλης Στάη. «Μου είχε τύχει και μένα πριν χρόνια, με απειλή δε θα βρεις αλλού δουλειά», ανέφερε στο MEGA η δημοσιογράφος – μια καταγγελία επίπονα γνώριμη για πολλές Ελληνίδες.

Η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Η Σοφία Μπεκατώρου κατέθετε επί τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης στον εισαγγελέα. Μπροστά από τις κάμερες δεν είπε λέξη για τη νέα της καταγγελία, αλλά στη συνέχεια μέσα από πληροφορίες για το δικαστικό ρεπορτάζ και από την αποκάλυψη του Νίκου Κακλαμανάκη στο MEGA μαθεύτηκαν οι φρικιαστικές λεπτομέρειες.

Το περιστατικό αυτό έγινε πριν από 9 χρόνια και αφορούσε κορίτσι που τότε ήταν 11 έως 14 ετών, με καταγωγή από την επαρχία. Η συγκεκριμένη αθλήτρια που σήμερα είναι 21 ετών θα κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσει και εκείνη για όλα όσα βίωσε.

Η κοπέλα αυτή φέρεται να υπέστη κακοποίηση από άλλον παράγοντα της ιστιοπλοΐας και όχι από το ίδιο άτομο που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου. Δεν είναι γνωστό σε ποιο ακριβώς άθλημα αγωνίζεται αυτή η αθλήτρια ούτε τη θέση είχε ο θύτης εντός της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αξιόποινη πράξη της αθλήτριας αυτής φέρεται να έχει τελεστεί σε χρόνο που τον αδίκημα δεν παραγραφεί. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη αθλήτρια αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα χωρίς να αποκλείεται ότι και εκείνη με τη σειρά εκτός από τη δίκη της περίπτωση δε θα αναφερθεί και σε άλλα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν και μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει για εξηγήσεις το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που θα έχουν κατονομαστεί από τις παθούσες.

Αυτός ήταν, εξάλλου, και ο σκοπός της Σοφίας Μπεκατώρου, όταν μοιράστηκε την ιστορία της: μίλησε σε συγκεκριμένη ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού  που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».

Στόχος της κ. Μπεκατώρου ήταν να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο σε παιδιά ή νεαρά άτομα στον χώρο του αθλητισμού. Και αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα πίσω από τη συνταρακτική της εξομολόγηση.

«Σήμερα κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Ελπίζω με αφορμή αυτήν να βγουν και άλλες γυναίκες να μιλήσουν που έχουν βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή και η συσπείρωση που κάναμε με όλους τους αθλητές, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην εξυγίανση του αθλητισμού», δήλωσε σήμερα η ολυμπιονίκης.

Διαδικτυακό Εργαλείο Αξιολόγησης για την καταπολέμηση της βίας με θύματα παιδιά στον αθλητισμό

Στο πλαίσιο της πρόληψης τέτοιων περιστατικών, διαθέσιμο για προπονητές και αθλητικούς συλλόγους είναι το διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης για την αντιμετώπιση της βίας με θύματα παιδιά στον αθλητισμό, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης ACTIVE, η οποία συντονίζεται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.

Το συγκεκριμένο εργαλείο, η χρήση του οποίου είναι δωρεάν στον ακόλουθο σύνδεσμο https://platform.activeproject.eu/en/, στοχεύει στην αξιολόγηση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι αθλητικοί οργανισμοί και της ικανότητάς τους να διαμορφώσουν ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον για τα παιδιά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των 4 θεματικών ενοτήτων (πολιτική, άνθρωποι, διαδικασίες & συστήματα, λογοδοσία), οι αθλητικοί οργανισμοί και προπονητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να συμμορφωθούν με τις αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παράλληλα, θα ενισχύσουν τις γνώσεις τους για την εφαρμογή πολιτικών για την προστασία των παιδιών, ενώ θα λάβουν μια φόρμα αξιολόγησης για το τι πρέπει να βελτιώσουν ώστε να διαμορφώσουν ένα ασφαλές, αξιόπιστο και ευχάριστο περιβάλλον που θα εστιάζει στις ανάγκες των παιδιών.

Στη Βουλή μέτρα για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας αναμένεται να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σχετικά στη σημερινή Έκτακτη Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.

Τα κράτη-μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στο χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΠΗΓΗ: tanea.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα